Gașca Zurli față în față cu elevii din Comandău
În ciuda vremii neprietenoase, opt actori ai binecunoscutei Găști Zurli, în frunte cu Mirela Retegan, au mers luni la Comandău pentru a se împrieteni cu elevii rămași fără școală după incendiul din 9 ianuarie
Săptămâna a început cu bucurie și speranță pentru copiii din Comandău, care s-au bucurat luni de o întâlnire surpriză cu actorii renumitei Găști Zurli, care le susține cauza și vor cu tot dinadinsul să aibă o contribuție cât mai mare la strângerea de fonduri pentru reconstrucția școlii arse la începutul anului, implicându-se activ în Campania #ledamscoalainapoi, inițiată de Asociația pentru Comunitate.
Gașca Zurli în vizită la școala din Comandău
Deși cele două spectacole caritabile de la Sfântu Gheorghe erau programate pentru ziua de marți, Gașca Zurli a insistat să meargă în Comandău pentru a-i cunoaște pe cei 73 de copii care sunt acum obligați să învețe în condiții mai puțin prietenoase. Chiar dacă drumul până la Comandău a fost dificil din cauza condiţiilor meteo, întâlnirea a fost una emoționantă, dar plină de energie și voie bună, atât pentru elevi și profesorii de la școala „Horn David”, cât și pentru actorii care au văzut cu proprii ochi cum arată școala după incendiu și au devenit și mai convinși de nevoia de a duce la capăt proiectul început, extinzând Campania la nivel național.
„A fost o zi plină de peripeţii. Am plecat dintr-un Bucureşti în care ploua torenţial şi am ajuns într-o Covasnă în care ningea cu bulbuci. Cred că azi a fost prima bucurie de-adevăratelea de zăpadă la munte pentru toată Gaşca Zurli, iar aici la Comandău am găsit nişte copii foarte frumoşi, prietenoşi, foarte deschişi şi bucuroşi să se joace cu noi. Sunt foarte fericită că am reuşit să ajungem şi îmi doresc foarte tare să facem pentru ei cât de mult putem. Abia aşteptăm spectacolele de mâine (marţi, 21 februarie - n. red.) şi să vină primăvara să înceapă reconstrucţia şcolii şi să venim şi noi să punem cărămidă pe cărămidă sau lemn pe lemn. Sunt foarte fericită de toată povestea aceasta şi mi se pare că facem ceva foarte important pentru copiii de aici. Când am văzut cât stau de departe şi cât de izolaţi sunt şi că există un singur drum de acces - pe vremea asta nu au cum să plece, mi-am dat seama că este foarte important ceea ce facem noi astăzi”, au fost cuvintele Mirelei Retegan, antrenorul părinților și fondatorul trupei Zurli, după ce a părăsit curtea în care se află ceea ce a mai rămas din școala de la Comandău.
Ajunși la Comandău, costumați în personajele cărora le dau viață în timpul spectacolelor, actorii au susținut un moment artistic memorabil alături elevii care, preț de câteva minute bune s-au bucurat și s-au entuziasmat sincer, uitând de neplăcerea pe care o trăiesc în fiecare zi de școală de după incendiu. Aceştia s-au adunat toți în jurul actorilor alături de care au dansat, au cântat și s-au veselit pentru o sesiune de fotografii care să le rămână în amintire.
„A fost foarte bine. Am învăţat un cântec nou şi o poezie”, a spus unul dintre copiii prezenți la eveniment.
„Mi-a plăcut foarte mult, mai ales că ne-am jucat cu Gaşca Zurli”, a declarat emoționat un alt copil.
„Mi-a părut foarte bine că am învăţat cântece şi poezii noi. Ne-am simţit foarte bine pentru că am putut să ne distrăm. Ne simţim bine şi pentru că cei care vor veni după noi la această şcoală vor avea condiţii mai bune să înveţe” a spus un altul la fel de impresionat.
Nici directorul școlii, Opra Béni Béla nu a fost mai puțin impresionat de prezența trupei Zurli venite tocmai de la București pentru a se alătura cauzei #ledămșcoalaînapoi. Bucuros că oamenii au înțeles cât de importantă este reconstrucția acestei școli, într-atât încât au demarat o amplă acțiune de strângere de fonduri, el s-a declarat o dată în plus uimit și totodată fericit că viitorul copiilor cărora le dedică mult din timpul și atenția sa nu va fi compromis.
„Întâlnirea cu Gaşca Zurli a fost extrem de frumoasă. După cum am văzut eu şi copiilor le-a plăcut foarte mult. Vă spun sincer, eu nu am crezut că o să ia parte la jocuri aşa uşor şi că o să facă tot ce li se spune. M-am uitat la cei mai mici, care acum spun că nu ştiu româneşte şi se pare că acum au înţeles perfect”, a declarat acesta.
Joaca – cea mai importantă limbă din lume
Profesorii, care au redescoperit farmecul copilăriei alături de elevii lor, ne-au spus că întâlnirea cu prietenii de la Zurli a fost o mare bucurie şi o şansă pentru elevi şi în ceea ce priveşte exersarea vorbirii în limba română. „A fost extraordinar, mai ales din privinţa copiilor. Eu am observat personal că le-a plăcut foarte mult. Şi nouă ne-a plăcut! Ne-am distrat cu toţii. Ba chiar am fost miraţi că şi cei mai mici dintre copii au înţeles chiar tot ce li s-a vorbit în româneşte. Majoritatea înţeleg, dar le e teamă să se exprime. Întotdeauna îmi spun că înţeleg, dar că le e ruşine să nu spună ceva greşit. Noi degeaba le spunem că o să corectăm pe parcurs”, ne-a spus profesoara de română, care a mai confirmat de asemenea că întâlnirea cu Gaşca Zurli poate să fie chiar o experienţă care îi ajută să piardă din teama de a nu greşi atunci când se exprimă în limba română.
De cealaltă parte, Mirela Retegan nu s-a declarat deloc surprinsă de acest fapt şi a subliniat că joaca este un limbaj universal, foarte important în relaţia cu un copil. „Eu cred că joaca este limbajul cel mai important dintre copii şi dintre oamenii mari, este limbajul cel mai important dintre părinţi şi copii şi este limbajul pe care copiii îl înţeleg indiferent de limba pe care o vorbesc. Eu m-am jucat şi cu copii din Africa, din Anglia, India, Maroc şi de peste tot. Aici la Comandău copiii au înţeles cea mai importantă limbă din lume – limba jocului şi a iubirii. Faptul că cineva se joacă cu tine din toată inima, înseamnă că omul respectiv transmite iubire şi bunătate şi nu ai cum să nu primeşti aşa ceva”, a subliniat Mirela Retegan.
Primul efect al implicării Zurli în campanie
Așa cum se știe deja, actorii trupei Zurli susțin marți două reprezentații cu scop caritabil la Sfântu Gheorghe. Biletele au fost vândute până la ultimul în doar câteva ore de la momentul în care au fost puse în vânzare.
„Probabil că nu toți părinții au venit la acest spectacol cu scopul de a dona bani pentru școala din Comandău, dar faptul că au vrut să le facă o bucurie copiilor lor aducându-i la acest show are consecințe pozitive pentru că toți banii strânși în urma vânzării de bilete vor fi virați în contul special deschis pentru reconstrucția școlii. Aș vrea să le spun oamenilor că la locul de desfășurare a evenimentului vom aduce și o urnă în care vor putea dona și alte sume decât cea pe care au dat-o pentru bilet. În schimbul acestui gest, vor primi o vedere cu Gașca Zurli cu autograf”, spune coordonatorul evenimentului, Mirela Cara.
Fondatorul Zurli, Mirela Retegan ne-a precizat că aşteaptă cu emoţii evenimentul de marţi şi că vor reveni la Sfântu Gheorghe cu mare drag oricând sunt invitaţi, chiar şi la evenimente precum Zilele oraşului. „Pentru marţi avem emoţii! Este primul nostru spectacol la Sfântu. Avem mulţi prieteni, sunt mulţi care au rămas fără bilete, dar pentru noi deja era ceva obişnuit şi asta ne obligă să revenim la Sfântu Gheorghe, cine ştie, poate la Zilele oraşului, poate la un eveniment mare, unde să putem fi pe scenă şi să poată veni toţi copiii din oraş şi din împrejurimi să ne vadă”, a spus aceasta.
Campania „Le dăm şcoala înapoi”continuă alături de Zurli
Actorii Zurli vor susține campania #ledămșcoalaînapoi până în ziua în care copiii din Comandău vor avea o școală nouă. De aceea, sprijinul oricărei persoane dornice de implicare este binevenit, având în vedere faptul că suma necesară pentru ca acest deziderat să devină realitate este de 800.000 de euro.
Reamintim faptul că în incendiul din 9 ianuarie a distrus peste 30% din suprafața clădirii de lemn şi alte 25 de procente au fost afectate parţial. Pompierii covăsneni au avut nevoie de aproximativ șapte ore până să stingă incendiul, cel mai mare din istoria comunei. Pe de altă parte, incendiul a fost urmat de o mișcare de solidarizare a societății covăsnene cu locuitorii Comandăului.
Astfel, Asociația pentru Comunitate (APC) și cotidianul „Observatorul de Covasna” au demarat, cu ocazia Raliului Zăpezii organizat chiar la Comandău (13-15 ianuarie), campania „Le dăm școala înapoi“ (#ledamscoalainapoi). Inițiativa a fost promovată și pe mașina de concurs a pilotului Szabó Csongor, care, de atunci, ne-a rămas alături în această campanie. Totodată, reprezentanții APC au trimis scrisori către mai mulți oameni de afaceri, invitându-i la solidaritate. Primul om de afaceri care a răspuns solicitării, Bartok Árpád (Servint SRL) a donat o sumă de bani și geamurile termopan necesare școlii, după ce va fi reabilitată. Acestora li s-au alăturat Berszány Tibor, deținătorul lanțului comercial local Bertis, și Istvan Kovacs, patronul Best Western Park Hotel. Ei sunt cei care au asigurat masa, respectiv cazarea actorilor pe durata șederii la Sfântu Gheorghe, făcând astfel posibilă întâlnirea copiilor din Comandău, dar și a publicului interesat cu îndrăgita trupă Zurli.
Opera Comică pentru Copii din Bucureşti se alătură campaniei
Tot în scopul sprijinirii reconstruirii şcolii de la Comandău, ca parte a campaniei „Le dăm şcoala înapoi”, în data de 25 mai a.c. la Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe va avea loc spectacolul caritabil „Don Quijote”, pe care îl va susține Opera Comică pentru Copii din Bucureşti.
Conturi deschise pentru donaţii
Cei care nu pot să ajungă la evenimente, dar vor să se alăture campaniei, pot să facă donații în conturile de mai jos ale Asociaţiei Pro Comandău:
RON: RO10BTRLRONCRT0288651301
EUR: RO57BTRLEURCRT0288651301
HUF: RO70BTRLHUFCRT0288651301
CUI: 34385327
COD CLIENT: 2886513
Donatorii de peste hotare au la dispoziție și următorul cod SWIFT: BTRLRO22.
Totodată, persoanele interesate să contribuie cu sume mai mari decât costul biletului achiziționat, vor avea la dispoziție o urnă specială în care vor putea dona sumele pe care le vor considera oportune pentru cauza în discuție.
Pentru a rămâne la curent cu toate informațiile privind desfășurarea campaniei, vă invităm să vă alăturați paginii de Facebook „Le dăm școala înapoi” (#ledamscoalainapoi). De asemenea, detalii privind campania pot fi obținute la numărul de telefon 0744.316.139 sau la e-mail-ul: cristina.cocerhan@comparty.org, unde va răspunde Cristina Cocerhan, reprezentant Asociația pentru Comunitate și „Observatorul de Covasna”.