ACTUALITATE 18 aprilie 2024

Garda de Mediu Covasna: amenzi de până la 100.000 de lei pentru incendierea vegetației

de Daniela Luca | 1486 vizualizări

Garda de Mediu Covasna atrage atenția asupra creșterii numărului incendiilor de vegetație. În acest context, autoritățile subliniază că fapta este strict interzisă și se pedepsește cu amenzi mari, care pot ajunge până la 15.000 de lei în cazul persoanelor fizice și până la 100.000 de lei în cazul celor juridice. ISU Covasna informează că numărul intervențiilor la incendii de vegetație în primele luni ale acestui an se apropie de totalul intervențiilor din întregul an 2023. 

„Având în vedere amploarea incendiilor de vegetație ierboasă și fond forestier înregistrată pe raza județului Covasna, vă reamintim faptul că arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este interzisă, conform OUG 195/2005.

Nerespectarea acestei prevederi legale se sancționează cu amendă contravențională al cărei cuantum este cuprins între 7.500 - 15.000 lei pentru persoane fizice și respectiv între 50.000 - 100.000 lei pentru persoanele juridice”, transmite Garda de Mediu Covasna.

Mai mult, arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase în ariile protejate și pe terenurile supuse refacerii ecologice este considerată o infracțiune și este sancționată cu închisoare între 3 luni și un an. Această pedeapsă este aplicată în cazurile în care acțiunile pun în pericol viața sau sănătatea umană, animală sau vegetală.

Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Covasna punctează că va monitoriza și verifică locurile predispuse la astfel de incidente.  

În cursul săptămânii trecute, în urma unui apel, comisarii Gărzii de Mediu Covasna au intervenit în localitatea Arcuș pentru a investiga arderea ilegală a resturilor vegetale, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a instituției. Persoana responsabilă a fost identificată, iar aceasta a fost sancționată cu o amendă contravențională de 10.000 lei și i s-a cerut să stingă imediat focul.

ISU Covasna: 53 de incendii de vegetație în primele patru luni ale anului

De la începutul anului și până în prezent, în județul Covasna au avut loc 53 de incendii de vegetație uscată, miriște și litieră, în comparație cu 57 înregistrate pe tot parcursul anului 2023, conform datelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență Covasna.

Suprafața afectată în urma acestor incendii a fost de circa 103 de hectare, iar 80% din cauzele de producere a arderilor a fost reprezentat de focul deschis în spații deschise, mai informează pompierii. 

Sursa foto: Facebook/Garda de Mediu Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.