ACTUALITATE 11 decembrie 2016

Gang Rehab – reabilitarea trecerilor de sub blocuri la Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 941 vizualizări

Proiectul artistic și de înfrumusețare a orașului, început în vara acestui an, se apropie la sfârșit. Proiectul Gang Rehab, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, are scopul ca aceste ganguri neglijate de decenii să fie reabilitate, să primească o nouă imagine prin intermediul artelor vizuale. În acest sens, inițiatorul proiectului, Casa de Cultură „Kónya Ádám”, a anunțat un apel deschis de decorare a gangurilor pentru artiștii vizuali din țară și din străinătate. 12 proiecte artistice au fost depuse, dintre care o comisie de experți formată din 5 persoane a selectat trei proiecte câștigătoare. Membrii juriului a fost Farkas Réka, jurnalist, redactor la cotidianul „Háromszék”, Kispál Ágnes-Evelin, artist vizual, cofondator și administrator al Spațiului Expozițional de Artă Contemporană „Magma” din Sfântu Gheorghe, Rátz Attila, artist plastic, reprezentant al Asociației „Tone Troopers”, Szabó Lehel, artist vizual, și Wegroszta László arhitect, reprezentant al Ordinul Arhitecților din România

Ca urmare a procesului de evaluare, trecerea aflată în partea stângă a Pieței Mihai Viteazul va fi decorată de către Incze Kata și Kopacz Hanna, din Sfântu Gheorghe, studente la Universitatea de Artă ”Moholy-Nagy” din Budapesta. Dintre cele două ganguri din zona Gării, în spatele monumentului Ostașului Român, primul va fi pictat de duoul de artiști Sánta J. Botond și Sánta I. Csaba, iar al doilea va fi decorat de către Kadar Alexandru, artist vizual din Sibiu.

Implementarea planurilor artistice a fost anticipată de o intervenție arhitecturală, în urma căreia cele trei ganguri au fost vopsite, curățate și iluminate. Pe pereţii interiori ai trecerilor sunt amplasate panouri publicitare pentru promovarea evenimentelor culturale din oraș.

Partenerii proiectului sunt Ordinul Arhitecților din România și Asociația Tone Troopers. Proiectul a fost co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Scopul general al proiectului era să contribuie la starea de spirit pozitivă a locuitorilor – în special a celor care locuiesc în spatele străzilor unde ajung numai prin ganguri –, prin reabilitarea acestor coridoare printr-o intervenție arhitecturală și una artistică.

Teme articol: reabilitare Gang Rehab gang
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.