ACTUALITATE 22 septembrie 2020

Galeria de Artă din Sfântu Gheorghe, din nou pe lista scurtă a clădirilor de reabilitat

de Iulia Drăghici - Taraș | 711 vizualizări

Consiliul Județean Covasna a aprobat în cea mai recentă ședință, ultima din actuala formulă, înainte de alegeri, Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție şi a indicatorilor tehnico – economici pentru obiectivul de investiţie „Reabilitarea Galeriei de Artă - Sfântu Gheorghe”. 

Este vorba despre lucrări exterioare și interioare, reabilitarea clădirii cu sistem de instalații, încălzire și ventilație, accesibilizarea clădirii pentru persoane cu dizabilități, înlocuirea scării din lemn care permite accesul în turn și propunem, pe lângă alte investiții, montarea unui lift în interior, atât pentru persoane, cât și pentru obiecte”, a spus, în prezentarea proiectului de hotărâre adoptat ulterior cu unanimitate de voturi, președintele CJ Covasna, Tamás Sándor. 

Același document mai prevede „amenajarea mansardei pe toată suprafața clădirii principale, în care se propun spații deschise cu zonă de expoziție, atelier de creație, grup sanitar, încăperi pentru depozitare; refacerea tencuielilor, ancadramentelor de pe fațade; reabilitarea ferestrelor și ușilor cu tâmplărie de lemn prezente pe fațade; înlocuirea locală a țiglelor ceramice în zonele lipsă sau degradate.

Intervenind în acest mod asupra clădirii cu funcțiuni de tipul spațiilor de studiu, va rezulta o clădire cu performanțe energetice și termice ridicate și, în consecință condiții îmbunătățite de confort”, scrie în hotărârea adoptată în 17 septembrie. 

Clădirea Galeriei de artă „Gyárfás Jenő” din centrul municipiului reședință de județ, care se află în proprietatea județului Covasna și în administrarea Muzeului Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe, se află într-o stare de degradare la exterior, suprafața de tencuială a fațadelor prezintă fisuri, porțiuni exfoliate, căzute, porțiuni cu tencuieli degradate până la structură. 

Investiția preconizată se limitează doar la tronsonul central al parterului clădirii și etajul întreg. 

Imobilul este înscris în Lista Monumentelor Istorice a județului Covasna și este inclus și în ansamblul protejat al centrului municipiului. 

Clădirea care adăpostește galeriile de artă este una dintre clădirile publice reprezentative ale orașului contribuind esențial la definirea imaginii zonei centrale, se mai arată în hotărâre. 

Lucrări de intervenții s-au început și în urmă cu aproximativ nouă ani și au fost reluate în urmă cu alți patru, dar nu au fost finalizate nici până în prezent. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.