ACTUALITATE 12 decembrie 2016

Gala Crucii Roșii din Sfântu Gheorghe i-a premiat pe cei mai activi voluntari

de Sever Ioan Miu | 916 vizualizări

Sâmbătă, 10 decembrie a avut loc Gala voluntarilor Crucii Roșii Covasna, subfiliala Sfântu Gheorghe. În cadrul festiv oferit de Casa Mives, voluntarii prezenți au fost recompensați cu diplome, în timp ce cei mai activi trei voluntari ai anului au fost răsplătiți cu medalii de aur, bronz și argint. „Dorim să-i recunoaștem pe cei care au depus foarte mult efort. Numărăm orele de voluntariat, avem o bază de date (...). În total voluntarii noștri, într-un an, au lucrat 8.831 ore și zece minute.

Câștigătoarea medaliei de aur, Boldizsar Kriszta,  a avut 423 de ore de voluntariat, voluntarul distins cu argint, Balazs Vilmos, a avut 392 de ore, în timp ce câștigătorul bronzului, Pitlak Szabolcs Hunor, a făcut 325 de ore de voluntariat“, ne-a declarat coordonatorul de voluntari Zsófia-Szende Opra. Cei trei au primit cadouri - caiete și brelocuri cu sigla Crucii Roșii, jucării de pluș, iar câștigătoarea aurului a primit o geantă cu sigla organizației. Dacă Boldizsar și Pitlak mi-au spus că nu și-au propus să iasă printre primii trei voluntari, câștigătorul argintului, Balazs Vilmos, mi-a mărturisit că și-a dorit să fie în top încă de la premierea de anul trecut.

80% dintre voluntarii subfilialei din Sfântu Gheorghe sunt elevi, iar cei mai tineri trei voluntari - Pap Nimrom, Kelemen Akos și Iordache Laszlo -, toți cu vârsta de 14 ani, au fost și ei premiați. „Avem diferite activități dintre care cei care vin la noi pot alege. De exemplu, voluntarii acordă primul ajutor de bază, dar ne ajută foarte mult și în tabăra noastră de vară Copilul nevoiaș, precum și în organizarea de tombole pentru strângerea de fonduri pentru programul nostru de iarnă. De asemenea, voluntarii sunt prezenți la case de copii (...), dar contribuie și cu  traducerea articolelor pentru pagina noastră de facebook sau în designul de pliante și afișe”, a mai spus Opra. Crucea Roșie Covasna are șase angajați, beneficiind de sprijinul voluntarilor în toate subfilialele sale. În subfiliala Sfântu Gheorghe sunt 80 de voluntari. Cum o parte locuiesc în satele din jurul municipiului Sfântu Gheorghe, iar alții au absolvit școala și au plecat în alte orașe, la facultate, doar o parte dintre voluntarii subfilialei au fost prezenți la gală. După gală, tinerii au improvizat un mic recital de colinde maghiare, românești și internaționale, la sediul Subfilialei.

Voluntarii maghiari învață româna de la colegii lor români

Anul acesta, odată cu înscrierea mai multor voluntari de etnie română la Sfântu Gheorghe, subfiliala i-a organizat într-un grup.

„Sunt de o lună voluntar. De obicei mergem la orfelinate, vindem tombole pentru pachete de săraci“, ne-a declarat unul dintre acești voluntari, Dumitrița-Valentina Baciu, elevă la Colegiul Național Mihai Viteazu. „Lucrăm separat, cu maghiari, cu români - e foarte greu să traduc -, însă ședințele sunt deschise, în aceeași zi. Unul începe mai repede și după aceea vine ședința următorului grup și tinerii au posibilitatea de a participa unii la ședința celorlalți și se împrietenesc. Sunt foarte mulți care nu prea știu să vorbească limba română, dar datorită faptului că avem un grup românesc ei au început deja, cum pot ei, să stea de vorbă unii cu ceilalți“, ne-a spus coordonatorul de voluntari Zsófia-Szende Opra.

„Eu spun că aceia care chiar vor să-i ajute pe cei săraci ar trebui să se înscrie. Voluntariatul la Crucea Roșie îți dezvoltă altruismul“, ne-a zis voluntara Dumitrița-Valentina.

„De doi ani coordonez activitatea aceasta și văd că am reușit să ne impunem prin seriozitate. Suntem ca o familie mare și lumea observă, ne vede, vede că ne simțim bine și vrea să fie alături de noi. Noi suntem foarte deschiși“, a mai spus Opra, adăugând că voluntarii noi pot fi primiți la filiala din Sfântu Gheorghe din primăvară. Pe de altă parte, cei dornici să facă voluntariat la această filială a Crucii Roșii Covasna o pot contacta de pe acum pe telefonul personal pe Opra, la numărul 0766451169.

Teme articol: voluntari crucea rosie gala
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.