Fundație care distribuie fonduri de la Guvernul Ungariei, cu birou în județul Covasna
Bugetul pentru proiecte se ridică la 70 de milioane de euro
Cu scopul de a fi cât mai aproape de potențialii beneficiari ai sprijinului financiar, Fundația Pro Economica are, începând de vineri, 15 februarie, birou în Parcul Industrial de la Câmpu Frumos. Deschiderea a avut loc în prezența autorităților locale. Printr-un Program de Dezvoltare Economică, această fundație din Târgu Mureș a lansat la sfârșitul anului trecut noi posibilități de finanțare ale Guvernului Ungariei, destinate microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii din județele Covasna, Harghita și Mureș.
În cadrul conferinței de presă de vineri, directorul executiv Kozma Mónika a precizat că Fundația Pro Economica, înființară în 2017, are ca scop principal îmbunătățirea nivelului de trai al familiilor din România, prin acordarea de sprijin financiar destinat potențialilor beneficiari care corespund criteriilor de eligibilitate stabilite de Fundație.
Aceasta a anunțat că programul de dezvoltare economică a județelor Covasna, Harghita și Mureș va beneficia în anul 2019 de un buget de aproximativ 70 de milioane de euro, acordat de Guvernul Ungariei.
„Datorită faptului că m-am născut și eu în Sfântu Gheorghe, mă bucură foarte mult că primul birou pe care putem să-l deschidem în teritoriu va fi aici, având în vedere că sediul îl avem în Târgu Mureș. (...) Anul acesta o să avem un buget total de aproximativ de 70 de milioane de euro pe care am dori să-i folosim pentru sprijinirea investițiilor mari în agricultură și pentru sprijinirea fermierilor mici care trăiesc din agricultură”, a spus vineri, 15 februarie, în cadrul conferinței de presă, directorul executiv al Fundației Pro Economica, Kozma Mónika.
Dat fiind faptul că în județul Covasna aproximativ jumătate din populație trăiește în mediul rural, deschiderea fundației în zonă este un pas foarte important pentru agricultorii locali, în viziunea primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád. Programul de finanțare va contribui semnificativ la calitatea vieții, susține acesta.
„Acest program finanțat de Guvernul maghiar înseamnă sprijin atât pentru investitorii mari, cât și pentru micii investitori. Programul se adresează celor care au idei și doresc să-și dezvolte afacerea sau activitatea în domeniul agriculturii. Eu consider că este forte important pentru municipiul nostru și pentru zona noastră, pentru că este o zonă unde jumătate din populație trăiește în mediu rural și aici avem oameni foarte harnici. Consider că este foarte bine că și din această activitate a agriculturii se va putea trăi mai bine în regiunea noastră. Putem să facem o diferențiere între nivelul de trai și calitatea vieții în lumea globalizată în care trăim, nivelul de trai este mai ridicat în zonele metropolitane, în orașele foarte mari, însă consider că o calitate bună a vieții poate fi asigurată în regiuni rurale și în orașele mai mici. Cred că acest program contribuie la acest aspect, și anume ca toți cei care trăim aici în secuime să avem o calitate a vieții cât mai ridicată”, ne-a spus vineri, 15 februarie, primarul Antal Árpád.
Odată cu deschiderea biroului la Câmpu Frumos, directorul executiv al Fundației Pro Economica punctează că speră să crească și fluctuația din Parcul Industrial.
„Noi ca și fundație am dorit să fim cât mai aproape de potențialii beneficiari ai acestui sprijin și din cauza asta așa ne-am gândit că în fiecare județ unde avem un program deschis, să avem un birou local și pentru Sfântu Gheorghe eu cred că ziua de astăzi înseamnă puțin mai mult decât doar deschiderea biroului, având în vedere că ne aflăm în Parcul Industrial și cum se vede este o clădire foarte frumoasă, iar noi dacă avem biroul aici, dacă oamenii vor veni aici ca să se intereseze, atunci poate o să creștem puțin fluctuația Parcului Industrial și poate vor veni și alții să ne urmeze”, a declarat pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, Kozma Mónika.
Aproape 20 de potențiali beneficiari în județul Covasna
În luna decembrie 2018, Fundația Pro Economica a lansat apelurile de proiecte pentru programul de dezvoltare economică a celor trei județe eligibile: Covasna, Harghita și Mureș.
Sprijinul minim care poate fi acordat este de 200.000 de euro, iar valoarea maximă poate fi de 7,5 milioane de euro.
Dintr-un total de 73 de proiecte depuse în cele trei județe, 19 aparțin potențialilor beneficiari din județul Covasna.
Proiectele sunt în fază de evaluare, iar beneficiarii sprijinului financiar vor fi anunțați în luna aprilie a.c..