Funcţionarii publici, luaţi la ochi de prefect
Munca de referent, executată din funcţia de consilier
Nivelul calitativ scăzut al studiilor superioare urmate de către unii funcţionari publici după intrarea ca angajaţi în sistemul administrativ, îşi face resimţit efectele, inclusiv în cadrul administraţiilor din judeţul Covasna.
Referindu-se la personalul administrativ şi la competenţele acestuia, prefectul Codrin Munteanu a admis că există unele deficienţe în privinţa unor angajaţi din sistem, aceste situaţii putând îngreuna procesul administrativ. „Sunt situaţii în care oamenii nu au pregătirea profesională necesară. Sunt situaţii în care secretarii de primării, dar şi unii primari, nu au nicio legătură cu ce înseamnă administraţia“, a explicat Codrin Munteanu, arătând că administraţia din anii ’90 este depăşită de cea de acum, care presupune o legislaţie mai stufoasă, complexă, proiecte europene şi alte particularităţi, pe care secretarii mai în vârstă nu le mai pot asimila. Potrivit prefectului, unii dintre secretari nici nu au avut studii superioare, finalizându-le recent sau aflându-se în curs de finalizare a acestora.
Lipsa de pregătire sesizată de prefect nu se limitează însă doar la unii secretari sau primari, Codrin Munteanu arătând că există funcţionari nepregătiţi chiar şi în Prefectura Covasna.
„Am şi oameni pe posturi de referent, în Prefectură, care au făcut facultatea şi nu au dobândit nicio noţiune – lucrează exact ceea ce lucrau şi înainte, nu pot face altceva, deşi în urmă cu un an sau doi au fost trecuţi pe funcţii de consilieri, ce presupun studii superioare. Aşa, fac exact aceleaşi activităţi, de muncă de referent şi nu le pot da muncă de concepţie“, a explicat Codrin Munteanu, arătând că există foste referente devenite consilieri şi care au salarii mai mari decât tinerii jurişti, chiar dacă aceştia din urmă sunt mult mai bine pregătiţi profesional.
Prefectul nu a dorit să exemplifice ce universităţi au absolvit funcţionarii la care s-a referit, considerând că nu acest aspect are o importanţă atât de mare cât cel că respectivii funcţionari nu au asimilat noţiunile ce le presupunea urmarea cursurilor universitare. Prin urmare, prefectul este decis ca în cadrul Prefecturii Covasna să fie organizate concursuri riguroase, care să elimine concurenţii slab pregătiţi.
„Mai există în acest moment persoane înscrise la facultate şi nu voi permite să treacă pe funcţii de clasa A, ce presupun studii superioare, decât în baza unui examen riguros. Am ajuns în situaţia ca oameni bine pregătiţi, care şiau făcut studiile la timp şi care lucrează, să câştige mai prost, pentru că sunt tineri, în vreme ce persoanele care şi-au făcut studiile la vârste mai înaintate au trecut pe funcţii de consilier, li s-au mărit salariile cu 20%, câştigând astfel mai bine decât un tânăr care a făcut facultatea la timp“, a mai spus Codrin Munteanu.
Prefectul a ţinut să adauge că angajaţii Prefecturii care urmează să obţină licenţe nu vor fi promovaţi decât în măsura în care vor face dovada cunoştinţelor necesare şi dacă acele cunoştinţe vor fi considerate folositoare instituţiei, nedorindu-se transformarea Prefecturii în „instituţie de ajutor social pentru funcţionari“.
Munteanu a arătat că, în prezent, în Prefectura Covasna mai există trei angajaţi cu studii medii, aceştia putând trece, conform legii, pe funcţii de studii superioare, odată cu obţinerea diplomei de licenţă.
Monica Rizea