Funcţionarii publici din Covasna şi Harghita se instruiesc împreună
Mai mulţi funcţionari publici din judeţele Covasna şi Harghita vor participa la un proiect de formare care va fi implementat la nivelul celor două administraţii publice locale. La ultima sa şedinţă, Consiliul Judeţean Covasna (CJ) a aprobat participarea sa în calitate de partener la proiectul „Planificare strategică inovativă prin cooperare interjudeţeană” ce ...
CJ Covasna va participa alături de CJ Harghita la un proiect de planificare strategică
Mai mulţi funcţionari publici din judeţele Covasna şi Harghita vor participa la un proiect de formare care va fi implementat la nivelul celor două administraţii publice locale. La ultima sa şedinţă, Consiliul Judeţean Covasna (CJ) a aprobat participarea sa în calitate de partener la proiectul „Planificare strategică inovativă prin cooperare interjudeţeană” ce urmează a fi depus de CJ Harghita, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR). Ca obiectiv general, acest proiect îşi propune dezvoltarea durabilă a capacităţii administrative în judeţele Harghita şi Covasna, prin colaborarea administraţiilor publice centrale şi locale şi prin instruirea personalului din instituţiile administrative, astfel încât să realizeze o planificare strategică mai adecvată. Scopul este elaborarea strategiei de dezvoltare şi a programului operaţional comun al judeţelor Harghita şi Covasna pentru dezvoltarea parteneriatelor între administraţii publice şi structurile lor asociative.
Experţi în planificare
Persoanele vizate de acest proiect sunt funcţionarii publici din administraţia publică din judeţele Harghita şi Covasna care îşi desfăşoară activitatea la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor. Proiectul în sine va fi implementat în trei faze, dintre care prima presupune formarea funcţionarilor publici şi cei care sunt implicaţi în formularea politicilor publice printr-un modul de curs pe parcursul a 10 week-enduri şi al cărei tematică se bazează pe însuşirea metodologiei de planificare strategică. În a doua fază se realizează elaborarea documentelor de planificare strategică pe termen lung, iar cea dea treia fază a proiectului se bazează pe lucrul de tip workshop şi are ca scop schimbarea experienţelor însuşite în perioada formării şi consultarea căilor de colaborare între judeţe privind dezvoltările. Workshopurile vor fi organizate în 3 weekend-uri. În ceea ce priveşte rezultatele aşteptate, acestea sunt 40 de experţi în planificare strategică, dezvoltarea serviciilor publice, creşterea posibilităţilor de accesare a fondurilor europene, 2 documente aplicabile – o strategie de dezvoltare durabilă şi un program operaţional comun, conştientizarea populaţiei despre posibilităţile de dezvoltare. Odată implementat acest proiect, viitoarele strategii de dezvoltare ce vor fi propuse de Covasna şi Harghita vor avea un caracter comun şi, potrivit iniţiatorilor, „sfera de acţiune va fi una mai mare, contribuind la o dezvoltare susţinută, comună şi armonioasă a regiunii”. Durata de implementare a proiectului va fi de 12 luni, cu un buget total de 821.281 de lei, din care contribuţie proprie 2%, sumă ce se împarte între Covasna şi Harghita.
Ana Sidon