Fotograful întorsurean căutat de vedetele autohtone
Interviu cu tânărul Cosmin Lăutar, care a trecut prin filtrul aparatului său de fotografiat numeroși artiști și formații celebre, printre care și Delia, Anda Adam, Nicole Cherry, Horia Brenciu, Holograf, Vița de vie, Vunk, Carla’s Dreams
La mai puțin de 25 de ani, Cosmin Lăutar, originar din Întorsura Buzăului, se poate lăuda cu un portofoliu de invidiat prin brandul pe care l-a creat în mai puțin de cinci ani, Koss Photography. Nume sonore din showbizul românesc, printre care Delia, Anda Adam, Nicole Cherry, Horia Brenciu, Holograf, Vița de vie, Vunk, Carla’s Dreams, Cătălin Botezatu și mulți alții, s-au lăsat fotografiate de întorsurean și nu au fost dezamăgite. Tânărul creează prin fotografiile sale adevărate tablouri, opere de artă demne de celebre reviste de modă.
În premieră pentru presa covăsneană, Cosmin a fost de acord să ne ofere un interviu și a răspuns astfel câtorva întrebări despre pasiunea lui supremă transformată în meserie, fotografia.
Ce te-a îndreptat spre fotografie și când ai descoperit pasiunea pentru acest domeniu?
Fotografia a fost parte din mine dintotdeauna. Asta am ajuns să cred de cinci ani încoace, odată cu achiziționarea primului aparat. Astfel am reușit să trec dincolo de întrebări, curiozități, stări. Totul a început fără a avea un scop conturat concis, însă pe neașteptate, anumite direcții viitoare profesionale, aspirații aveau să se traseze cu fiecare fotografie în parte. Cu toate că eram pe atunci un așa-zis învățăcel în ale fotografiei, curiozitățile creșteau. La început eram fascinat de natură. Era plăcut să descopăr o nouă cale de a mă relaxa, una care m-a ajutat să explorez creativitatea și arta frumosului. Ușor, ușor am transformat pasiunea într-un mod de viață, abia atunci mi-am dat seama că iubesc ceea ce fac și că fac ceea ce iubesc. Am tot căutat să descriu ceea ce simt legat de fotografie, de activitate în sine pornind de la un citat. Am ajuns la concluzia că nu pot încapsula trăirile și emoțiile mele implicate în acest act rezumându-mă doar la un citat, iar de ar fi să le aleg pe acelea ce mă inspiră aș aduna pagini întregi. Mă voi rezuma la a spune că în opinia mea este esențial ca la baza fiecărei activități să existe pasiune pentru că ne face să acționăm ca întreg, să acționăm cu tot sufletul în ceea ce avem de făcut, să fim mereu cu totul în noi înșine. Pasiunea adună la un loc tot ceea ce suntem! Desigur, pasiunea este ceea ce mă leagă pe mine de fotografie și mă motivează dincolo de alte resorturi.
Cum îți definești stilul de fotografie? Cărui tip de fotografie îi dedici cel mai mult timp?
Fotografia de portret este cea pe care o abordez în principal. Îmi place să surprind oamenii. Îmi place să empatizez, să pot surprinde emoția sub orice formă: fericire, tristețe, curiozitate, deznădejde, furie. E modul cel mai plăcut prin care pot spune povești despre mine și totodată despre ceilalți.
De ceva vreme, vedem prin portofoliul tău tot mai multe imagini cu vedete autohtone. Care sunt cele mai mari nume cu care ai colaborat până acum?
Proiectele derulate până la momentul de față au avut în prim-plan vedete autohtone, apreciate și îndrăgite de toate categoriile de vârstă și preferințe muzicale diferite oscilând de la pop la rock. Voi face o scurtă trecere cu referire la persoanele pe care am reușit să le descopăr dincolo de numele creat și carieră, persoane pe care am avut surprinderea să le descopăr naturale, calde și adevărate inspirații, după cum urmează: Delia, Anda Adam, Nicole Cherry, Horia Brenciu, Holograf, Vița de vie, Vunk, Carla’s Dreams și mulți alții. În plus, din media, mai cu seamă din televiziune, modă, blog, teatru sau film îi pot enumera pe Cătălin Botezatu, Adelina Pestrițu, Gina Pistol, Cosmina Păsărin, George Piștereanu, Vlad Drăgulin. Despre toți am doar cuvinte de laudă. Cu fiecare om, proiect, cuvânt mi-am dezvoltat abilități necesare parcursului profesional pe care îl clădesc.
Care crezi că sunt calitățile pe care le deții și care te ajută să obții proiecte din ce în ce mai importante pentru cariera ta?
Dorință. Curiozitate. Două cuvinte care-și spun povestea în orice context. Cheia este să aspiri la mai mult, să dorești să te îmbogățești informațional. Deschidere. Întotdeauna mi-a plăcut să îmbin idei. Am observat cu timpul că acest lucru stabilește de fapt o armonie. În altă ordine de idei, răbdarea este o abilitate pe care am deprins-o și care mă ajută nesperat de mult. Răbdarea este harta către o adevărată comoară. Cu ajutorul ei observăm tot ceea ce ne înconjoară. Emoție. Sensibilitate. Trăire. Dacă un lucru mă emoționează, am cele mai multe șanse să realizez o fotografie excelentă. Îmi place să regăsesc în oameni fericirea. Știu că există în fiecare dintre ei. Îmi place să explorez fericirea fiecăruia și astfel imortalizăm povești, dincolo de chipuri.
Cum ai reușit să te învârți în astfel de cercuri din punct de vedere profesional?
Nici nu știu când anume exact și care este momentul declanșator al colaborării cu proiecte ce au avut în centru vedete. Din punctul meu de vedere implicarea, devotamentul, respectul și deschiderea de care dau dovadă în fiecare proiect au condus către astfel de interacțiuni. Clienții și-au arătat mulțumirea și m-au recomandat. Totul a devenit ca un telefon fără fir.
Care a fost cel mai îndrăzneț proiect derulat până acum?
Nu aș putea alege un singur proiect. Fiecare proiect face parte din ceea ce sunt în prezent. Fiecare persoană a contribuit la ceea ce eu sunt. Faptul că am reușit să mă fac remarcat este datorită tuturor oamenilor cu care m-am înconjurat și alături de care m-am dezvoltat profesional și nu numai. În viitor mi-aș dori să îmi deschid propriul studio.
Din punctul tău de vedere, care sunt lucrurile pe care le surprinde fotografia, dar nu și ochiul liber?
Ochiul nostru este mult mai complex decât aparatul foto. Cu ajutorul aparaturii nu putem decât să fixam imaginile pe care ochiul le vede. Fotograful este cel care își pune amprenta prin stil, creativitate și într-un final procesarea fotografiei cu ajutorul programelor electronice. Pe de altă parte, cei pasionați de fotografie au un simț al frumosului și esteticii mai dezvoltat și pot observa trăsături particulare ale persoanei cu ușurință evidențiindu-le și astfel devenind apoi de remarcat și pentru privitori.
Cât de importantă este relația dintre fotograf și client?
Relația cu clienții se bazează pe respect și prietenie. Înainte de a trece la actul propriu-zis de a fotografia, îmi place să discut cu modelul/clientul pentru a-l cunoaște, a-i explica ideile mele și a-i înțelege punctul de vedere, fapt ce ar detensiona atmosfera. Apreciez când ideile și sugestiile sunt de ambele părți.
Din experiența pe care o ai, cât contează aparatul foto și cât contează fotograful?
Părerile sunt evident împărțite. Eu cred că aparatul foto nu contează în așa mare măsură. Nu aparatul este cel care decide momentul în care să declanșeze, nu încadrează de unul singur și nici nu aplică reguli din fotografie. O fotografie reușită este aceea care transmite un mesaj, cea care spune o poveste fără a dispune neapărat de multă recuzită, iar ochiul reacționează plăcut.
Care e fotografia ta preferată din toate timpurile?
Nu pot spune că am o fotografie preferată. Apreciez fotografiile care reușesc să transmită. În schimb pot spune că fotografii ruși sunt cei pe care îi admir deoarece nu realizează simple portrete. Ei spun povești, transpun basme și totul pare desprins de realitate. Acele fotografii îmi trezesc amintiri ori dimpotrivă devin surse de inspirație.
Spune-ne care sunt criteriile după care te ghidezi când alegi o fotografie reușită?
Pilonii care stau la baza unei fotografii reușite întrunesc, din punctul meu de vedere, o echipa de specialiști din domenii conexe: machiaj, coafură, design. De altfel spațiul în care se va desfășura totul este important întrucât trasează direcția în care fotografia își va spune povestea.
În final, aș vrea să ne spui câteva sfaturi pentru fotografii începători, idei pe care ai fi vrut să le auzi și tu când erai la început de drum.
Fotografia este o artă în adevăratul sens al cuvântului. Odată ce o înțelegi îți dorești să acumulezi tot mai mult. Practic, devii captiv și nu-ti dorești să părăsești acest teritoriu. Este un domeniu diversificat, având multe căi de acces. Fie că vorbim de fotografia de portret, fotografia de nuntă sau cea de natură, nu oricine o înțelege sau are răbdarea necesară pentru a învăța tehnicile. Avantajul este că informația exista pe internet și e gratis. Avem site-uri dedicate, grupuri și forumuri care ne pot ajuta. Un aparat bun nu garantează fotografii reușite dacă nu investim în cunoștințele noastre. Recomand participarea la cursuri și workshop-uri foto. De ce? Un workshop/curs de fotografie presupune implicarea activă a participanților. Se bazează pe exercițiu și experiență. Recomand această cale deoarece veți avea ocazia să învățați direct de la profesioniștii care vă vor oferi o importantă doză de energie, dorința și motivație.