ACTUALITATE 18 noiembrie 2018

(Update) FOTO-VIDEO! Miting pentru autonomie, la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 2552 vizualizări

Piața Centrală a reședinței județului Covasna a reunit ieri pe susținătorii autonomiei Ținutului Secuiesc

Mii de persoane din județele Covasna, Harghita și Mureș și-au dat întâlnire duminică, 18 noiembrie, în Piața Libertății din Sfântu Gheorghe la mitingul pentru susținerea autonomiei Ținutului Secuiesc. Evenimentul marchează totodată și împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea Consiliului Naţional Secuiesc.

Marcăm centenarul Consiliului Naţional Secuiesc, dar, în acelaşi timp, dorim să prezentăm opiniei publice, lumii întregi dorinţa de autonomie a ţinutului secuiesc, dorinţa secuimii ca drepturile lor să fie garantate prin legi şi instituţii”, a declarat recent, liderul Consiliului Național Secuiesc (CNS), organizatorul evenimentului, Izsák Balázs, potrivit Agerpres.

Aceeași sursă notează că Izsák Balázs subliniat, printre altele, că maghiarii doresc să obţină autonomie prin mijloace paşnice, pe calea dialogului, amintind, totodată, că demersurile făcute în ultimii 15 ani pentru atingerea acestui deziderat au înregistrat progrese vizibile, atât în rândul comunităţii maghiare, al clasei politice româneşti, cât şi pe plan internaţional.  

În același timp, la câteva zeci de metri, lângă Grupul Statuar „Mihai Viteazul” s-au strâns aproximativ 10 persoane cu drapele ale României.

Am venit aici ca să transmit un mesaj. Eu sunt din București. Au venit și din Sibiu, Deva, Turnu Severin, Craiova. Transmit un mesaj simplu: nu e sat fără câini. Ei sunt vizitatori, au venit acum 1000 de ani, 500 de ani, bine ați venit, i-am primit în casa noastră, iar asta nu înseamnă că trebuie să ne dați afară din casă. Stați cuminți și vedeți-vă de treaba voastră. Noi suntem puțini și nu trebuie să fim mulți. Numărul nu înseamnă nimic”, a declarat duminică, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, unul dintre participanții la mitingul din fața Statuii lui Mihai Viteazul.

Preşedintele organizaţiei UDMR Sfântu Gheorghe, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că nici el, dar nici liderul filialei judeţene, Tamás Sándor nu iau parte la miting pentru că nu sunt în județ, ci la Budapesta, unde participă la un eveniment important.

Agerpres mai notează că printre invitaţii care s-au adresat mulţimii de pe scena amplasată în Piaţa Centrală s-au numărat preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Szilágyi Zsolt, europarlamentarul Tökes László, liderul Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, şi publicistul Sabin Gherman, iar în mulţime s-au regăsit şi parlamentari UDMR.

 

 

Iulia Drăghici/Daniela Luca

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.