FOTO: „Cele şapte minuni ” ale judeţului Covasna au fost dezvăluite
Lista celor mai importante atracţii turistice din judeţul Covasna a fost făcută publică marţi la Castelul Daniel din Tălişoara, în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Zilelor Turismului în judeţul Covasna.
Astfel, „cele şapte minuni” ale judeţului sunt: Muntele Puturosu şi împrejurimile, Conacul Damokos Gyula – Muzeul Haszmann Pál, Biserica monument istoric „Sfântul Emeric” din Ghelinţa, calea ferată forestieră cu ecartament îngust de la Comandău şi locomotiva care circulă pe aceasta, biserica monument istoric de la Aita Mare, Mestecănişul de la Reci şi Cheile Vârghişului.
„Judeţul Covasna este pur şi simplu fabulos”
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Grüman Róbert, spune că iniţiativa de a găsi cele mai importante atracţii turistice din judeţ a demonstrat nu numai faptul că zona Covasnei are multe obiective atractive, ci şi că oamenii chiar sunt mândri de acestea. „Dincolo de faptul că am reuşit să identificăm şapte minuni, acest concurs a demonstrat faptul că judeţul Covasna este pur şi simplu fabulos, beneficiază de condiţii naturale excelente, este bogat în atracţii turistice, precum şi faptul că locuitorii judeţului consideră «comorile» din mediul lor foarte preţioase şi sunt mândri de acestea. Pe de altă parte, acest concurs a constituit un bun prilej să arătăm lumii întregi toate acestea, deoarece, prin votul public, concursul şi vestea zilelor turismului au ajuns la peste o sută de mii de persoane”, a spus acesta.
Potrivit directorului executiv al Asociaţiei Pentru Dezvoltarea Turismului în Judeţul Covasna, Jánó Szabolcs, cele şapte minuni pot fi vizionate în cadrul unor tururi virtuale. În plus, au fost pregătite şi cărţi de colorat şi puzzle-uri destinate copiilor şi adulţilor care, la sfârşitul săptămânii, vor fi expuse în patru oraşe ale judeţului şi, în viitor, vor fi prezentate şi la târgurile de turism din Bucureşti. „Scopul nostru este acela ca, prin cele şapte minuni, turiştii din ţară şi străinătate să ajungă să cunoască şi mai mult valorile judeţului Covasna”, a explicat acesta.
„Vom propune includerea celor şapte minuni în colecţia judeţeană, precum şi în Colecţia de valori a secuilor, deoarece acestea trebuie să devină ambasadori ai judeţului, peste tot în lume”, a transmis şi Szőts Papp Zsuzsa, preşedintele Comisiei Judeţene Covasna pentru Colecţia de valori.
La concursul „Cele şapte minuni ale judeţului”, iniţiat la începutul lunii august de Asociația Pentru Dezvoltarea Turismului (APDT) Covasna, au fost înscrise 43 de propuneri. Ierarhizarea s-a făcut atât prin vot public, cât şi prin evaluarea unui juriu, din care au făcut parte László Endre, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, Cora Dumitrescu, arhitect, Szőts Papp Zsuzsa, preşedinte a Comisiei Judeţene Covasna pentru Colecţia de valori, Kopacz Zsuzsa, specialist în turism, Grüman Róbert, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Covasna.
Zilele turismului în judeţul Covasna este evenimentul organizat de către Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în Judeţul Covasna, Consiliul Judeţean Covasna şi Camera de Comerţ şi Industrie Covasna. Evenimentul în care s-au dezvăluit „Cele şapte minuni” a fost parte a Zilelor Conacelor şi Castelelor. În zilele următoare vor avea loc activităţi precum: Ziua Muzeelor, Zilele Naturii, Festivalul Apei Minerale sau Festivalul Ciocolatei.
„Cufărul de zestre” al judeţului
„Cele şapte minuni ale judeţului” nu este singura iniţiativă de a descoperi valorile covăsnene. Şi Centrul de Cultură al Județului Covasna desfăşoară o acţiune, „Cufărul de zestre”, prin care îşi propune să aducă la un loc cele mai importante obiective. „Pentru mine personal „minune” e un termen puternic, dar cele şapte obiective alese sunt nişte puncte forte ale judeţului, fără doar şi poate nişte puncte de atracţie turistică. (...) Noi în continuare aşteptăm sugestii pentru „cufărul de zestre”. Aici principiul este că un obiectiv trebuie considerat valoare în primul rând de comunitatea din care provine. Pe lângă monumente foarte cunoscute sau locaţii foarte vizitate de turişti, sunt anumite valori ale judeţului pe care nici nu le conştientizăm ca valoare. De exemplu, Prinţul Charles are vizitatori din Anglia care vin aici pentru a vedea câmpii cu flori sălbatice. (...) Vreau să încurajez pe oricine crede că există o valoare în comunitatea lui să ne completeze formularul disponibil pe site-ul nostru”, a spus Imreh-Marton István.