Fostul sediu al BNR – câştigat în instanţă de Episcopie
Aici funcţionează în prezent mai multe instituţii publice. Sentinţa a fost dată de Înalta Curte şi este definitivă şi irevocabilă
Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei a câştigat recent, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), procesul cu Guvernul şi Consiliul Judeţean Covasna (CJ) privind fostul sediu al BNR din municipiul Sfântu-Gheorghe, prin care obţine dreptul de a folosi respectivul imobil.
Procesul ajunsese la Înalta Curte ca urmare a recursurilor făcute de CJ asupra unor excepţii din procesul de fond care se judeca la Curtea de Apel pornind de la proprietatea sediului în care funcţiona sediul BNR din Sfântu-Gheorghe. La începutul lunii februarie, Curtea a respins însă definitiv şi irevocabil recursurile înaintate de CJ.
Consiliul acuza la acea dată lipsa calităţii procesuale a Episcopiei, despre care susţinea că nu ar putea face parte din proces şi că nu putea ataca hotărârea de Guvern, în plus susţinea că respectiva clădire nu mai este a Episcopiei din anul 2005.
Potrivit preotului protopop Florin Tohănean, prin sentinţa Înaltei Curţi rămâne valabilă o hotărâre de Guvern din anul 2004, prin care fostul sediu al BNR din municipiu era dat în folosinţa Episcopiei Ortodoxe Covasna-Harghita.
CJ are probleme cu sediile
Episcopia Covasnei şi Harghitei a dat în judecată Guvernul şi CJ Covasna în urmă cu patru ani, pentru fostul sediu al BNR, imobil care fusese atribuit Protopopiatului printr-o Hotărâre de Guvern din decembrie 2004.
În urma acesteia, Consiliul Judeţean a depus o plângere administrativă în ianuarie 2005, respinsă însă de noul Guvern de la acea dată, dar aprobată printr-o decizie ulterioară. Un alt proces deschis de CJ a fost la Judecătoria Sfântu-Gheorghe, pentru anularea înscrierii în cartea funciară a dreptului de folosinţă a clădirii, care nu s-ar fi făcut pe un titlu valabil potrivit CJ.
Fostul sediu al BNR găzduieşte în prezent sediile Centrului de Cultură al judeţului Covasna, Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, plus Centrul Europe Direct, astfel că autorităţile judeţene speră la o rezolvare favorabilă a problemei.
Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, spune că nu a citit încă sentinţa Înaltei Curţi şi nu îşi dă seama încă de urmările ei, dar speră ca problema sediilor să fie rezolvată, întrucât lunar câteva mii de euro din bugetul Consiliului se duc pe chiriile unor instituţii din subordine, în loc ca banii să fie utilizaţi pe dezvoltare.
„Plătim 4.000 de euro pe lună numai pentru turnul clădirii CJ şi o parte din coridor, unde are sediul Direcţia pentru Protecţia Copilului, plătim chirie pentru garaje, jumătate din curte, pentru spaţiul unde este centrul termic, care au fost pierdute prin retrocedare. Nu este bine, sunt mii de euro pentru chirii pe care îi plătim în Sfântu-Gheorghe. Este o problemă majoră, trebuie să ne gândim”, a spus Tamas Sandor. Acesta a explicat că, în anul 2004, pe vremea cabinetului Năstase, a fost adoptată o hotărâre prin care era transferat fostul sediu al BNR în folosinţa Episcopiei Ortodoxe, pentru ca în noiembrie 2005 următorul Guvern să abroge această primă hotârâre şi să decidă trecerea clădirii în proprietatea publică a judeţului şi în administrarea Consiliului Judeţean.
Ana Sidon