Fostul mitropolit al Ardealului, Nicolae Colan, omagiat de comunitatea românească
Fostul mitropolit al Ardealului, Nicolae Colan va fi omagiat de comunitatea românească din judeţul Covasna, în cadrul unor manifestări ce vor avea loc perioada 22 noiembrie - 6 decembrie, în municipiul Sfântu Gheorghe şi în alte localităţi, sub egida Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.
Directorul ştiinţific al Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" din Sfântu Gheorghe, dr. Ioan Lăcătuşu a declarat luni, pentru AGERPRES, că acesta este cel de-al 24-lea an consecutiv în care membrii comunităţii româneşti din judeţ omagiază memoria înaltului ierarh al bisericii ortodoxe române, născut în anul 1893 în localitatea covăsneană Araci, care a rămas în memoria colectivă drept un simbol al luptei pentru păstrarea identităţii neamului românesc.
Prima ediţie a "Zilelor Nicolae Colan" a avut loc în noiembrie 1993, când s-a marcat centenarul naşterii acestuia, iar la ceremonie au participat personalităţi importante ale culturii şi spiritualităţii româneşti, printre ele şi fostul mitropolit al Ardealului, Antonie Plămădeală.
"Din iniţiativa şi ca urmare a demersurilor întreprinse de către Liga Cultural-Creştină "Andrei Şaguna", în anul 1994, noua Şcoală gimnazială din cartierul Lunca Oltului din Sfântu Gheorghe a primit numele de "Nicolae Colan". Doi ani mai târziu, cu ocazia Zilelor "Nicolae Colan", în anul 1996, a fost dezvelit şi sfinţit bustul patronului spiritual al şcolii, amplasat în incinta acesteia. După înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, în aprilie 1996, a fost inaugurat Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan", a amintit, printre altele, dr. Ioan Lăcătuşu.
El a menţionat că şi în acest an, potrivit tradiţiei, "Zilele Nicolae Colan" vor începe în preajma zilei de naştere a mitropolitului (28 noiembrie) şi se vor încheia cu onomastica acestuia (6 decembrie), incluzând în acest interval sărbători importante pentru neamul românesc, cum ar fi Ziua Sfântului Apostol Andrei şi Ziua Naţională a României.
Deschiderea manifestărilor va avea loc marţi după-amiază, la Centrul ecleziastic din Sfântu Gheorghe cu conferinţa "Preot dr. Dorel Man, biograf şi editor al operei mitropolitului Nicolae Colan". Manifestările vor continua sâmbătă, la Prefectura Covasna, cu simpozionul "Primul Război Mondial şi Marea Unire oglindite în documentele vremii din fostele judeţe Ciuc, Odorhei şi Treiscaune", precum şi cu vernisajul expoziţiei "Monumentele eroilor marelui război în judeţele Covasna şi Harghita", realizată de Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii Spiru Haret.
Pe 30 noiembrie, de Ziua Sfântului Andrei, un grup de tineri din mai multe localităţi din ţară vor participa la un "itinerar istoric şi religios" în câteva localităţi din judeţul Covasna în care trăiesc comunităţi ortodoxe restrânse, cum ar fi Sfântu Gheorghe, Dobolii de Jos, Ozun, Belin şi Zagon, unde vor interpreta colinde şi cântece patriotice, iar a doua zi vor participa la manifestările oficiale organizate cu prilejul Zilei Naţionale a României. Pe 3 decembrie, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe va avea loc o slujbă de pomenire mitropolitul, iar manifestările pe vor încheia pe 6 decembrie la Şcoala "Nicolae Colan".
Născut pe 28 noiembrie 1893 în localitatea Araci, Nicolae Colan a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi Institutul Teologic din Sibiu, precum şi cursuri de specializare teologică la Universitatea din Berlin. Între anii 1928-1936 a fost rectorul Academiei Teologice din Sibiu, din 1938 până în februarie 1939 a fost ministrul Educaţiei Naţionale, Cultelor şi Artelor. A păstorit Episcopia Vadului, Feleacului şi Clujului între anii 1936 şi 1957 şi Mitropolia Ardealului între 1957 şi 1967 şi a publicat peste 1000 de lucrări, studii şi articole, fiind membru activ al Academiei Române.