ACTUALITATE 11 iunie 2021

Fosta Fabrică de Țigarete va fi cumpărată în rate

de Iulia Drăghici - Taraș | 1224 vizualizări

Prima plată se va face luna aceasta, spune primarul Antal Árpád

Negocierile pentru cumpărarea Fabricii de Țigarete au ajuns la un acord, iar săptămâna viitoare se va semna contractul prin care clădirile monument istoric vor intra în proprietatea municipiului Sfântu Gheorghe, anunță primarul Antal Árpád. Tot edilul a declarat joi că plata se va face în patru rate. 

Contractul pentru Fabrica de Țigarete se va semna săptămâna viitoare. Am primit acordul creditorilor, mai ales al ANAF-ului, că este creditor de 96% sau ceva de genul, ca să plătim în rate. Deci se va plăti în patru rate egale. Prima rată va fi plătită săptămâna viitoare când vom semna contractul, a doua rată în decembrie, a treia rată anul viitor în iunie și a patra rată în decembrie”, a declarat joi, într-o conferință de presă, primarul din Sfântu Gheorghe. 

Prețul la care va fi cumpărată fosta fabrică unde se produceau țigări este de 4,9 milioane de euro. 

Edilul s-a folosit de prilejul conferinței de presă și pentru a răspunde public unor comentarii apărute în spațiul virtual, care precizau că autoritățile cumpără acest imobil după ce tot autoritățile l-au vândut. 

Nu orașul a vândut Fabrica de Țigarete, ci Statul a privatizat fabrica. Să lămurim acest lucru, să fie clar pentru toată lumea. Deci Statul a privatizat Fabrica de Țigarete, societatea care a privatizat-o a intrat în faliment, iar noi acum salvăm Fabrica de Țigarete, respectiv clădirile monument istoric prin faptul că le cumpărăm”, a explicat Antal Árpád. 

Planul autorităților, dacă vor reuși să atragă fonduri externe, este să transforme fosta fabrică de țigări într-un centru inovativ, interactiv, educațional pentru copiii și tinerii din toată regiunea.

Primarul a spus în luna mai, după ce s-a aprobat în Consiliul Local intenția de a cumpăra imobilele, că va urma și o consultare cu cetățenii, pentru a se decide concret ce va conține proiectul final care va viza complexul de clădiri, iar între timp se vor concentra și să găsească modalități de finanțare. 

Autoritățile locale au precizat și că se gândesc să ducă în clădirile din fabrică și ateliere de creație care să fie folosite de viitorii studenți de la Facultatea de Arte Plastice care se va înființa în toamnă la Sfântu Gheorghe, de către Universitatea din Pécs, în parteneriat cu Universitatea Maghiară Sapientia din Transilvania. 

Clădirea fabricii de țigări a fost construită între anii 1901 – 1907.

Au fost perioade în care numărul angajaţilor a depăşit 1.000 de persoane. Activitatea s-a oprit în decembrie 2010. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.