ACTUALITATE 20 iunie 2017

Forumul Civic al Românilor: Statutul minorităţilor naţionale propus de UDMR contravine flagrant Constituţiei României

de Agerpres | 2326 vizualizări

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, format din peste 30 de organizaţii nonguvernamentale din cele trei judeţe, avertizează că Statutul minorităţilor naţionale, elaborat de UDMR, „contravine flagrant“ Constituţiei României şi cere parlamentarilor să nu cedeze presiunilor Uniunii, în contextul negocierilor politice, şi să nu voteze proiectul de lege în forma sa actuală.

„Acest proiect de lege impus de UDMR contravine flagrant Constituţiei României şi dreptului internaţional, urmărind introducerea în dreptul intern a drepturilor colective şi a conceptului de autonomie culturală, nerecunoscute de dreptul internaţional, fiind un demers legislativ incompatibil cu spiritul, valorile şi tendinţele europene care promovează unitatea în diversitate, nu separatismul şi segregarea pe criterii etnice. În forma sa actuală, în proiect sunt utilizate unele sintagme inexistente în legislaţia europeană ca 'drepturi colective', 'comunitate naţională' şi sunt inventate unele instituţii etnice cu atribute inerente statului, dar nu minorităţilor“, se arată într-un comunicat de presă al Forumului Civic, remis marţi AGERPRES.

Potrivit acestuia, proiectul urmăreşte, în fapt, reglementarea drepturilor persoanelor ce aparţin minorităţilor etnice ca drepturi colective, teritorialitatea ca element fundamental al exercitării drepturilor colective, delegarea competenţelor autorităţii statului la nivel central şi local către organe alese pe criterii etnice.

„În forma sa actuală, proiectul de lege are drept scop reglementarea statutului minorităţii maghiare în zonele în care aceasta este majoritară sau are o pondere importantă şi mai puţin de a reglementa cadrul naţional al problemei (...) Printre altele, proiectul ignoră cu desăvârşire asigurarea protecţiei persoanelor de naţionalitate română, aflate în minoritate numerică în ariile locuite preponderent de minorităţi naţionale. Exemplul tipic este cel al judeţelor Harghita şi Covasna unde, dacă s-ar adopta în forma actuală, proiectul ar duce la crearea de jure a unui stat în stat, guvernat de UDMR, ceea ce contravine tuturor legilor şi convenţiilor europene. Dacă se va ajunge la vot, parlamentarii trebuie să aibă în vedere şi efectele nefaste în climatul psiho-socio-cultural şi uman pe care le-ar putea avea aprobarea acestui proiect asupra românilor din Covasna şi Harghita, care se văd abandonaţi de statul român şi sunt consideraţi pierderi colaterale“, se mai arată în documentul citat.

Conducerea Forumului menţionează, totodată, că, la nivel naţional, unele dispoziţii ale proiectului pot conduce, prin consecinţele lor, la „construirea unei realităţi dominată de existenţa separată a minorităţilor naţionale, punctele de legătură dintre acestea şi populaţia majoritară urmând să fie reduse la minimum“.

De asemenea, punctează că proiectul introduce „autonomia politică sub forma autonomiei culturale“, iar faptul că organizaţii ale minorităţilor naţionale sunt investite cu autoritatea publică are drept consecinţă „dobândirea de către acestea a caracteristicilor esenţiale ale autorităţii politice statale“.

„Această prevedere a delegării competenţelor şi autorităţii statului român unor organizaţii, asociaţii sau altor organisme de natură exclusiv etnică este o idee cu consecinţe sociale, culturale şi psiho-morale greu de evaluat. De fapt, în spatele autonomiei culturale se află dorinţa UDMR de a legaliza de jure autonomia teritorială - care funcţionează de facto în judeţele Covasna şi Harghita - în condiţiile dezinteresului autorităţilor statului român care au abandonat zona respectivă la cheremul acestei 'uniuni culturale'. Proiectul UDMR este în esenţă un atentat la Legea fundamentală a statului român, de aceea Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, având în vedere şi analiza excepţională a Centrului European de Studii in Probleme Etnice (CESPE) aflat în subordinea Academiei Române, atrage atenţia parlamentarilor să nu se lase manipulaţi şi să privească în viitor, la interesele pe termen lung ale statului şi poporului român, superioare înţelegerilor conjuncturale“, se mai arată în comunicatul semnat de preşedintele Forumului, prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop.

În finalul acestuia, se subliniază faptul că actualul cadru juridic din ţara noastră „asigură pe deplin protecţia minorităţilor naţionale, exercitarea nestingherită a tuturor drepturilor identitare, culturale, educaţionale la standarde superioare celor europene“, iar, în această situaţie, cei care ar avea nevoie de un cadru legal de protecţie sub acest aspect sunt românii din zonă, care constituie o „minoritate numerică supusă discriminării şi marginalizării sub sceptrul UDMR, în mijlocul României“.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, care reuneşte 36 de organizaţii nonguvernamentale, a fost fondat în anul 2005 de un grup de intelectuali, cu binecuvântarea, actualul mitropolit al Banatului, Ioan, cu scopul de a contribui la păstrarea şi dezvoltarea identităţii naţionale a românilor din cele trei judeţe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.