ACTUALITATE 28 septembrie 2023

Forumul Civic al Românilor consideră că Primăria Sfântu Gheorghe sfidează justiţia în problema steagului oraşului

de Agerpres | 923 vizualizări

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHR) consideră că autorităţile locale din Sfântu Gheorghe sfidează justiţia, demarând o campanie de strângere de semnături pentru susţinerea steagului municipiului, anulat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Conducerea Forumului afirmă că administraţia locală este preocupată să strângă semnături pentru a impune un „simbol monoetnic”, „evident secuiesc”, „de pe care românii lipsesc cu desăvârşire”.

„Printr-un gest sfidător la adresa puterii judecătoreşti din România, care a stabilit în mod definitiv nelegalitatea acestui simbol, primarul municipiului continuă să provoace tensiuni şi insistă pe un subiect închis”, se arată într-un comunicat de presă al FCRCHR, remis marţi AGERPRES.

În context, reprezentanţii Forumului au amintit că autorităţile locale au înlăturat definitiv tricolorul României de pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe, permiţând arborarea acestuia doar o dată pe an, respectiv pe 8 septembrie, când au loc manifestări dedicate eliberării oraşului de sub ocupaţie fascisto-hortystă.

„În loc să promoveze armonia şi înţelegerea, afişând în semn de respect faţă de eroii români drapelul pe turla primăriei, acesta (primarul Antal Árpád - n.red.) consideră că este mai important să provoace populaţia locală la o strângere de semnături pentru o cauză pierdută prin toate mijloacele legale”, se mai menţionează în comunicat.

Conducerea Forumului precizează că deşi Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie străină în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, primarul „refuză cu obstinenţă arborarea definitivă a simbolului naţional, semn al jertfei românilor care s-au sacrificat pentru eliberarea municipiului”.

„În anul 2009, Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a propus ca steagul tricolor de pe turla Primăriei să capete statut de monument istoric, în semn de recunoştinţă faţă de jertfele ostaşilor români care au luptat pentru eliberarea Ardealului de Nord. Din păcate, acest deziderat încă nu a devenit realitate. Ne întrebăm cum este posibilă o asemenea ipocrizie, cum se poate susţine că din motive 'tehnice' drapelul nu poate fi arborat permanent, dar cu toate acestea, în zile speciale sau când sunt prezente oficialităţi de rang înalt, precum a fost în acest an domnul ministru al Apărării, drapelul poate fi amplasat pe turla primăriei. (...) Este insultător modul în care românilor le este 'servit cu porţia' propriul simbol naţional. Ni se face un program limitativ în care avem voie să vedem propriul drapel arborat pe cel mai înalt punct al unei clădiri administrative aparţinând Statului Român! Cum de în municipiile din apropiere, la Braşov şi chiar Târgu Mureş drapelul poate sta falnic în vârful imobilelor, dar la Sfântu Gheorghe această dorinţă firească este constant respinsă?”, au mai spus liderii FCRCHR.

Primarul Antal Árpád a declarat că legea reglementează „foarte clar” modul în care trebuie arborate drapelele pe instituţiile publice, şi anume la intrarea principală şi nu în altă parte, iar legea este respectată întocmai la Sfântu Gheorghe.

Cât priveşte steagul oraşului, anulat în urmă cu câteva luni de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe considerentul că nu este reprezentativ pentru toţi locuitorii oraşului, ci doar pentru comunitatea maghiară, Antal Árpád a declarat că sentinţa este inacceptabilă, motiv pentru care autorităţile locale vor relua demersurile pentru aprobarea drapelului.

„Având în vedere faptul că instanţa a anulat steagul municipiului Sfântu Gheorghe pe motiv că nu ar fi reprezentativ pentru acest oraş şi pentru oamenii care trăiesc în oraşul nostru, am decis să strângem semnături pentru a demonstra că acest steag este foarte bun pentru noi. A apărut în spaţiul public şi informaţia cum că, de fapt, noi am fi dorit să aprobăm steagul Ungariei sau steagul secuiesc ca steag al municipiului Sfântu Gheorghe, dar dumneavoastră care staţi şi locuiţi în acest oraş ştiţi foarte bine că acest lucru nu este adevărat şi vedeţi diferenţa, tocmai de aceea vă rog să fiţi alături de noi, vă rog să semnaţi şi dumneavoastră, să demonstrăm că noi ştim mai bine ce este reprezentativ pentru noi decât un judecător care trăieşte într-un alt oraş. Contez pe dumneavoastră!”, a transmis Antal Árpád, prin intermediul unui mesaj video postat marţi pe Facebook.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.