ACTUALITATE 6 iulie 2009

Folclor şi voie-bună la Nedeia Sânpetrului

de Covasna Media | 919 vizualizări
În cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Zilelor Andrei Şaguna a avut loc ieri, la kilometrul IV, spre Vâlcele, serbarea câmpenească Nedeia Sânpetrului, aceasta adunând laolaltă iubitori ai folclorului românesc. Vremea a ţinut cu organizatorii, astfel încât oamenii s-au putut delecta cu muzică populară, au putut sta liniştiţi la discuţii, servind mici şi bere şi relaxându-se. Tradiţionala manifestare a oferit un amplu spectacol folcloric, susţinut de Junii Întorsurii, de

În cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Zilelor Andrei Şaguna a avut loc ieri, la kilometrul IV, spre Vâlcele, serbarea câmpenească Nedeia Sânpetrului, aceasta adunând laolaltă iubitori ai folclorului românesc. Vremea a ţinut cu organizatorii, astfel încât oamenii s-au putut delecta cu muzică populară, au putut sta liniştiţi la discuţii, servind mici şi bere şi relaxându-se.

Tradiţionala manifestare a oferit un amplu spectacol folcloric, susţinut de Junii Întorsurii, de la Liceul Teoretic Mircea Eliade din Întorsura Buzăului, Brâuleţul de la Sita Buzăului, Asociaţia Culturală Plai Întorsurean, elevii de la Clubul Elevilor din Întorsura, Junii Voineştilor din Covasna, Ansamblul Folcloric Prejmereana, Ghiţă Negrea şi Taraful din Vâlcele, alături de soliştii George Burnichi din Zăbala şi Vlad Poştolea din Codlea.

„Folclorul niciodată nu a dezbinat pe nimeni, ci a fost un element de unire. Faptul că ne păstrăm limba, portul şi obiceiurile, care merg din generaţie în generaţie, poate determina şi păstrarea unei comunităţi unite.

Mi se pare, desigur, o provocare să predăm, de la o generaţie la alta, această dragoste de folclor”, a explicat preşedintele Ligii Cultural Creştine „Andrei Şaguna“, Sebastian Pârvu, importanţa Nedeii Sânpetrului în ceea ce priveşte dorinţa evenimentului să realizeze şi să transmită către comunitatea românească din Sfântu Gheorghe şi din zonă. În acest sens, Pârvu a mai arătat că cei din interiorul Ligii pregătesc diverse evenimente care să atragă tinerii - în unele fiind implicaţi chiar şi aceştia, astfel încât generaţiile ce vin să nu fie străine de tot ceea ce înseamnă folclor şi tradiţie.

Potrivit lui Sebastian Pârvu, din cauza fondurilor limitate din acest an, Nedeia nu a putut beneficia de un cap de afiş pentru spectacolul folcloric. Suma de care au dispus organizatorii a fost de 3.000 de lei, sumă direcţionată de Consiliul local Sfântu Gheorghe către întregul eveniment al Zilelor Andrei Şaguna, ce s-a derulat pe parcursul a două săptămâni, existând însă şi sprijinul unor sponsori şi al unor voluntari implicaţi în organizare.

Zilele „Andrei Şaguna” s-au desfăşurat între 23 iunie şi 5 iulie, cuprinzând diverse întâlniri, dezbateri, colocvii şi evenimente culturale. Zilele au debutat cu Masa rotundă „Proiecte şi programe de viitor ale Ligii Cultural-Creştine Andrei Şaguna”, urmând apoi Primul Colocviu Naţional al Grupului de cercetare „I.I. Russu” pentru studiul sud-estului Transilvaniei. La Centrul de Cultură Arcuş a fost găzduită, în urmă cu o săptămână, dezbaterea „Cercetări interdisciplinare privind arealul sudtransilvan”, iar la Zagon a fost lansată o micromonografie a Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitate, editată de Centrul de Cultură Arcuş. Tot în cadrul acestor Zile, au mai avut loc dezbaterea „Priorităţi şi perspective în activitatea ForumuluiCivic al Românilor din Harghita şi Covasna”, precum şi mai multe lansări de cărţi ale scriitorilor din zona Carpaţilor Răsăriteni, la Casa memorială „Romulus Cioflec” din Araci, Nedeia Sânpetrului reprezentând punctul de încheiere al Zilelor „Andrei Şaguna”.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Ion Ciobanu, 6 iulie 2009
Aici nu am fost si-mi pare rau, am mers la ceva asemanator anul trecut la Gurghiu. Cine poate sa participe la astfel de manifestari nu trebuie sa iroseasca sansa aceasta, merita 100%!
zbeu, 6 iulie 2009
Foarte frumos evenimentul! Sa stiti ca sunt foarte multi tineri care iubesc folclorul romanesc si cred ca acum asculta mai multa muzica populara decat cum se asculta acum 20 de ani! Muzica populara si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.