ACTUALITATE 12 ianuarie 2017

Focul le-a ars viitorul, noi îl reconstruim

de Observatorul de Covasna | 6098 vizualizări

APC și Observatorul de Covasna inițiază o campanie de mobilizare a comunității covăsnene în vederea reconstruirii Școlii de la Comandău

„Perla” comunității din Comandău a fost mistuită de foc luni seara. Bărbați, femei, bătrâni, tineri, dar mai ales copii au vărsat lacrimi amare la începutul acestei săptămâni, când școala lor, construită în 1971, s-a prăpădit sub privirile lor neputincioase. În locul clădirii, unde până mai ieri mergeau la școală 73 de copii din Comandău, de la clasa zero până la a VIII-a, acum totul s-a transformat într-un peisaj dezolant, cu o jumătate de școală arsă aproape din temelii, iar cealaltă rămasă în picioare.

„Eu nici nu am crezut că această școală înseamnă atât de mult pentru comunitatea din Comandău. Dacă vedeați cum plângeau oamenii. (...) Școala e ca o a doua casă pentru ei. Și a doua zi, pe străduța aceasta a școlii erau oameni care plângeau. (...) Ieri un copil din clasa a VIII-a a făcut un filmuleț pe care l-a pus pe Facebook, despre cum arăta școala noastră înainte și ce a ajuns după incendiu. Mulți mi-au zis că nu s-au putut uita până la capăt fără să izbucnească în plâns. Ți se rupe sufletul”, ne-a declarat directorul Școlii Gimnaziale „Horn David” din Comandău, Opra Béni Béla.

Scoala Comandau arsa (2) Și primarul comunei, Kocsis Béla, ne-a spus că dimensiunea pe care această tragedie o reprezintă pentru comunitate nu poate fi redată în simple cuvinte. „Eu am fost elev al școlii din Comandău. Chiar la mijloc, unde s-a întrerupt ca să nu se mai extindă focul, a fost clasa mea, unde am urmat ciclul primar. Nu pot să exprim în cuvinte ce am simțit când am văzut școala în flăcări. Fiecare familie din Comandău are nostalgii și amintiri legate de această școală. Pentru noi, școala a fost o „perlă” a comunei. Când vezi că arde și nu poți să faci nimic să oprești focul, e extrem de dureros”.

Luni vor începe școala printre ruine

Deocamdată, luni, 16 ianuarie, elevii și cadrele didactice se întorc la cursuri, cu speranța că se vor descurca în spațiul rămas disponibil; fără grup sanitar, fără bibliotecă sau laborator de informatică, fără câteva săli de clasă și cancelarie, dar mai ales fără arhiva școlii, cea care din 1940 încoace păstra vii amintirile tuturor celor care au trecut la un moment dat prin Școala Gimnazială „Horn David” din Comandău.

„De luni, începem. O să ne desfășurăm activitatea în condiții vitrege, dar noi o să facem tot posibilul să mergem mai departe cu educația elevilor. Nu mai avem toaletă. Copiii vor fi nevoiți să folosească toaleta de la sala de sport, situată cam la 40 de metri de școală. Nu mai avem laborator de informatică, nu avem bibliotecă sau cancelarie”, ne-a declarat directorul, care a mai precizat că prezența în prima zi după vacanța de iarnă, ziua fatidică a incendiului, a fost de 100%, chiar dacă temperaturile de afară au trecut cu mult de minus 20 de grade. „Noi voiam să venim la școală, dar nu mai avem unde”, sunt cuvintele pe care directorul Opra le-a auzit de la copiii veniți a doua zi la locul tragediei.

Împreună putem să „Le dăm școala înapoi”!

„Credem în Dumnezeu. Dacă Dumnezeu ne-a dat această cruce, ne va da și puterea să o ducem mai departe”, ne-a spus cu o voce îndurerată Opra Béni Béla.

Puterea aceasta este solidaritatea de care o comunitate, un județ sau o țară întreagă  trebuie să dea dovadă. De multe ori s-a demonstrat că puțin cu puțin poate face foarte mult. Este momentul să ne unim, să întindem o mână de ajutor și să fim alături de semenii noștri din Comandău, prin participarea la reconstruirea școlii din comună.

Scoala Comandau arsa (3)În acest sens, Asociația pentru Comunitate din Sfântu Gheorghe și Observatorul de Covasna inițiază campania de strângere de fonduri, „Le dăm școala înapoi”.

„Campania declanșată de Asociația pentru Comunitate se dorește a fi una de mare amploare și sperăm că ei i se vor alătura cât mai mulți oameni din comunitate. Este în primul rând o campanie de conștientizare. Este foarte important ca mai ales în județ, dar și în afara lui, cât mai multă lume să afle despre tragedia întâmplată la Comandău. Astfel de momente sunt cele în care o comunitate își dovedește cu adevărat valoarea. Modul în care știm să fim solidari cu semenii noștri este de fapt cea mai bună reflexie a ceea ce suntem. Vom folosi toate evenimentele și toate prilejurile posibile pentru a-i face pe oameni să înțeleagă dimensiunea acestei tragedii și nevoile oamenilor din Comandău, pentru ca în scurt timp să putem să le dăm școala înapoi copiilor de acolo. Vom avea o pagină de Facebook și o platformă online prin intermediul cărora vom ține la curent pe toată lumea despre modul în care evoluează lucrurile, vom face publice donațiile și vom încerca să atragem cât mai multă lume în efortul nostru”, spune Daniel Santa, președintele Asociației pentru Comunitate din Sfântu Gheorghe, totodată director al ziarului „Observatorul de Covasna”.

Campanie mobilă de strângere de fonduri la Winter Rally Covasna

campanie Csongi (1)Raliul de la Comandău, Winter Rally Covasna, desfășurat chiar în acest sfârșit de săptămână, este un prilej de a invita turiștii și participanții la competiție, veniți din toată țara, dar și din străinătate, să se alăture cauzei și să doneze pentru refacerea școlii din comună. Astfel, o urnă mobilă cu însemnele campaniei va fi deschisă pentru donații.

C.S. Sonic Motorsport și R-Design Team s-au alăturat inițiativei noastre fără să stea pe gânduri. Pilotul covăsnean Szabó Csongor va promova prin intermediul mașinii sale de concurs logo-ul campaniei de strângere de fonduri și îi va îndruma pe cei interesați spre urna mobilă.

„Când am aflat de inițiativă, am fost foarte încântat și am zis da, fără să stau pe gânduri. Copiii de la Comandău au nevoie de ajutorul nostru. Școala este viitorul și împreună chiar putem să oferim bucurie acestor copii, dar și familiilor lor, respectiv întregii comunități. Sper ca toți piloții și participanții la raliu să fie darnici și sper din suflet ca implicarea mea să conteze, pentru că îmi doresc foarte mult să ajut această comunitate”, spune pilotul covăsnean, campionul Cupei Suzuki în 2016, Szabó Csongor.

„Activăm în această comunitate din care primim. Acum comunitatea are nevoie de toți oamenii, de susținerea noastră necondiționată. Personal sunt onorat că pot ajuta și că pot oferi ceva înapoi comunității”, ne-a spus și Florin Ionescu, administratorul R-Design Team.

Comandău va avea o școală nouă, modernă

Imediat după tragedie, autoritățile locale și județene au fost la fața locului și au analizat situația. Verdictul final a fost că școala trebuie construită din temelii. Costul investiției, care va fi susținut și de autorități, este aproximat la 500.000 de euro.

„S-a stabilit că nici partea care a rămas în picioare nu va mai face față foarte multă vreme. Acum e bine, nu prezintă pericol pentru copii, dar autoritățile județene ne-au spus că trebuie construită o școală nouă”, a subliniat directorul instituției.

Termenul pe care îl au autoritățile pentru a duce la capăt acest plan este 15 septembrie, începutul noului an școlar.

„Dacă treburile vor merge strună, din septembrie vom avea o școală nouă, modernă. S-au demarat procedurile. Sperăm că în cel mai scurt timp să obținem și autorizație de demolare și de construcție. Ne presează timpul. Ne-am dori ca la 15 septembrie să avem o școală bine pusă la punct pentru începerea anului școlar”, ne-a declarat primarul Kocsis Béla.

Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, a explicat, printr-un comunicat de presă, că poziția geografică pe care o are comuna și faptul că se află la distanță mare față de cea mai apropiată localitate fac ca naveta să nu fie soluție pentru elevii comandăieni, investiția pentru o școală nouă dovedindu-se astfel o prioritate.

„Se poate ieși bine și din situații dificile: în locul școlii distruse în parte și grav afectate de incendiu, vom construi una nouă. (...) Comandău este o localitate cu situație specială, datorită în primul rând poziției sale geografice. Naveta nu poate reprezenta o opțiune pentru elevi, dar nu am dori nici ca părinții să-și ducă copiii la o altă școală. Antreprenori, persoane civile și biserici au anunțat deja că vor să acorde ajutor. Discuțiile purtate cu Opra Béni Béla, directorul școlii, ne-au confirmat că trebuie să acționăm rapid pentru că activitatea este continuată în corpul rămas neafectat, în condiții grele. Se așteaptă ajutorul financiar”, a transmis și Tamás Sándor.

Cont pentru donații

Pentru cei care vor să doneze bani, dar nu pot ajunge personal la Comandău, conturile Asociației Pro-Comandău - Kommandóért Egyesület sunt deschise:

RON: RO10BTRLRONCRT0288651301

EUR: RO57BTRLEURCRT0288651301

CUI: 34385327

COD CLIENT: 2886513

Donatorii de peste hotare au la dispoziție și următorul cod SWIFT:BTRLRO22.

Pentru a fi la curent cu toate informațiile privind desfășurarea campaniei, vă invităm să vă alăturați paginii de Facebook „Le dăm școala înapoi” (#ledamscoalainapoi). De asemenea, detalii privind campania pot fi obținute la numărul de telefon 0744.316.139 sau la e-mail-ul: cristina.cocerhan@comparty.org, unde va răspunde Cristina Cocerhan, reprezentant Asociația pentru Comunitate și Observatorul de Covasna.

Sursă foto: Facebook - Komandoi „Horn David“ I-VIII Iskola

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.