ACTUALITATE 17 ianuarie 2020

Focar de pestă porcină africană la Belin

de Iulia Drăghici - Taraș | 1787 vizualizări

După ce aseară s-a confirmat prezența pestei porcine africane într-o gospodărie din localitatea Belin, azi prefectul județului Covasna a convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor în ședință extraordinară.

Având în vedere situația epidemiologică din țară cu privire la apariția influenței aviare, cu virusul înalt patogen H5N8, și apariția unui nou focar de pestă porcină africană la o gospodărie din localitatea Belin, azi, 17.01.2020 a fost convocat CLCB Covasna pentru o ședință extraordinară.

În urma prezentării situațiilor epidemiologice au fost aprobate trei Planuri de măsuri urgente :

  • Planul de măsuri privind prevenirea și controlul pestei porcine africane la porcine domestice din zona localității Belin.
  • Planul de măsuri privind prevenirea și controlul pestei porcine africane la mistreț de pe fondul de vânătoare Baraolt.
  • Planul de măsuri privind măsurile ce trebuiesc întreprinse pe teritoriul județului Covasna, având în vedere evoluția influenței aviare (IA),pe teritoriul României și a altor State Membre UE.

Pe lângă reprezentanții instituților statului și șefii instituțiilor deconcentrate au fost prezenți  reprezentanții fermelor avicole din județ, precum și gestionarii fondurilor de vânătoare implicați.

În ce privește pesta porcină africană din localitatea Belin, șirul evenimentelor a fost următoarea :

În data de 14.01.2020, proprietarul animalului a anunțat medicul veterinar privind faptul că o scroafa gestantă a avortat, iar către seară au sacrificat-o de necesitate. Medicul veterinar s-a deplasat imediat la fața locului și a recoltat probe pentru analize de laborator.

Pe data de 15.01.2020 probele au fost trimise lalaboratorul din județul Prahova, iar carcasa și organele animalului sacrificat au fost depozitate în siguranță în gospodărie.

În seara zilei de16.01.2020 s-a primit buletinul de analiză, care a confirmat prezența virusului. În aceeași seară echipa de intervenție a DSVSA Covasna s-a deplasat în gospodăria în cauză, au inițiat procedura de notificare a bolii și efectuarea unei anchete preliminare, iar cu sprijinul primăriei și a poliției s-au luat măsurile de restricționare a circulației animalelor și a oamenilor din gospodăria afectată.

În data de 17.01.2020 echipa de intervenție a DSVSA Covasna împreună cu comisia de evaluare s-au deplasat la gospodăria afectată, iar după evaluarea animalelor au ucis un număr de patru scroafe (între 120 și 250 kg) și șapte șoldani (între 35-40 kg), respectând condițiile de bunăstare a animalelor. Cadavrele au fost îngropate la locul identificat în prealabil de primăria Belin în condiții de biosecuritate.

Măsurile autorităților locale în privința gripei aviare 

În privința influenței aviare situația internațională este alarmantă datorită extinderii foarte rapide a bolii. Pe 31 decembrie 2019 au apărut primele trei focare în Polonia. Până la această oră au mai fost identificate încă 6 focare tot în Polonia. Pe 13 ianuarie 2020 a apărut un focar în Slovacia, iar între 13-14 ianuarie 2020 au fost confirmate două focare în Ungaria. Pe data de 14 ianuarie 2020 a apărut primul focar în România, în județul Maramureș.

La nivelul județului Covasna au fost luate o serie de măsuri atât pentru prevenirea extinderii pestei porcine africane, cât și pentru prevenirea introducerii influenței aviare. Aceste măsuri vizează un control foarte exigent și măsuri de supraveghere în privința mișcării de animale și a produselor alimentare de origine animală, furaje,deșeuri necomestibile etc. Acțiunea se derulează cu sprijinul Instituției prefectului, a Inspectoratului de Poliție Județean și a Inspectoratului de Jandarmi Județean. 

Sursă: Comunicat de presă, DSVSA. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.