ACTUALITATE 8 mai 2013

Firmele, neinteresate de ajutorul de minimis oferit de Consiliul Local Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 743 vizualizări

Doar cinci firme din municipiul Sfântu Gheorghe au solicitat ajutorul de minimis instituit luna trecută de Consiliul Local pentru stimularea mediului de afaceri şi pentru compensarea majorării cu 50% a impozitului pe clădiri pentru persoanele juridice.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, Édler András, a declarat miercuri că din cele cinci cereri, trei au fost deja aprobate. Firmele au solicitat ajutor pentru achiziţionarea de mobilier şi pentru subvenţionarea dobânzii aferente creditelor bancare. Édler András a recunoscut că se aştepta ca acest program să se bucure de un succes mai mare.

„Sincer, mă aşteptam să depună cereri mai mulţi, mai ales că procedura este extrem de simplă – sunt doar opt declaraţii pe proprie răspundere şi un certificat care să ateste plata impozitelor către bugetul local. Special am gândit o procedură aşa de simplă pentru ca firmele să fie încurajate să vină să depună cereri”, a spus Édler András.

Linia de finanţare pentru ajutorul de minimis a fost deschisă pe data de 15 aprilie şi poate fi obţinut pe bază de proiecte. Acestea trebuie depuse la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) din Sfântu Gheorghe până pe data de 11 octombrie.

Fondul total pus la dispoziţia firmelor autohtone din bugetul local este de 500.000 de lei în acest an, iar sumele sunt nerambursabile. Banii pot fi solicitaţi pentru acoperirea dobânzilor aferente creditelor sau contractelor de leasing, reabilitarea exterioară parţială sau totală a clădirilor, crearea sau modernizarea spaţiilor verzi, reabilitarea termică a clădirilor, instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, participarea la târguri şi expoziţii în ţară ori străinătate pentru promovarea produselor, achiziţionarea unor materiale promoţionale ori informative, efectuarea de studii de piaţă, achiziţionarea de echipamente sau componente hardware sau software, realizarea de site-uri web, introducerea sistemelor de standardizare şi certificare a calităţii, servicii de consultanţă, introducerea sistemului modern de plată, achiziţionarea de mobilier pentru dotarea spaţiilor comerciale, de producţie şi servicii etc.

Cu prilejul lansării acestui program, primarul Antal Árpád şi-a exprimat speranţa că măsura va dovedi că autorităţile locale „nu au exagerat cu impozitele” mărindu-le cu 50%, aşa cum au afirmat unii, ci au gândit un mijloc eficient de a stimula economia locală şi a proteja comunitatea locală. Practic, prin impozitarea firmelor se vor obţine în acest an 2,7 milioane de lei la bugetul local, iar 500.000 se vor reîntoarce la IMM-urile din oraş, deci vor avea de câştigat autorităţile şi firmele locale. Dezavantajate vor fi companiile multinaţionale (bănci, benzinării, supermarketuri, asiguratori) care vor plăti impozit mai mare, dar nu vor putea accesa acest fond, dacă nu au sediul în Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.