Firmă de alungat ciorile
Cum treci prin Parcul Central, mai ales în prag de seară, rişti fie să te alegi cu vreun găinaţ pe haină sau chiar mai rău, fie din instinct îţi vine să te prinzi de nas când treci pe sub unii copaci. Cauza sunt aceleaşi ciori care apar cam în această perioadă a anului şi de câţiva ani şi-au găsit cuib în inima oraşului.
La fiecare migraţie, pun stăpânire pe Parc, unde croncăne într-una şi lasă în urmă un miros ca într-un coteţ de găini.
Reprezentanţii Rara Avis nu au re nun ţat nici anul acesta la ideea de a scăpa Parcul Central de ciori şi au găsit în Ungaria un specialist la care au apelat pentru a-i ajuta în această misiune. „Am fost la Primărie şi am vorbit despre această problemă, noi ca Asociaţie nu putem face mare lucru, dar pentru proiecte, studii, am luat legătura cu un specialist din Ungaria şi preţul dacă ar veni să facă o evaluare a situaţiei şi să monteze difuzoare să alunge ciorile ar fi cam de 10.000 de euro“, a spus preşe din tele Rara Avis, Kelemen Laszlo.
Într-un prim pas, Kelemen spune că a primit promisiunea din partea Primă riei de a-l aduce în acest an pe specia listul maghiar la noi în oraş, să vadă la faţa locului cum stau lucrurile cu ciorile şi să discute cu toate părţile implicate şi ce anume se poate face.
Preşedintele Rara Avis a precizat că firma din ţara vecină are cele mai bune referinţe şi ar putea monta în copacii din Parcul Central difuzoare care să facă zgomot sau să imite ţipătul şoimilor sau al unor păsări răpitoare care le sperie, sau prin metode luminoase. Dacă vor fi alungate din Parc, nu există însă o ga ran ţie că ciorile nu se vor muta în Simeria de exemplu.
„Mai întâi să vină specialistul să vadă cum stau lucrurile şi dacă ne înţelegem anul viitor Primăria va include în buget sume pentru acest proiect. Trebuie să vină acum, când sunt ciorile aici“, a mai spus Kelemen.
Ciorile migratoare staţionează la noi în Parc cam din luna octombrie-noiembrie până în martie-aprilie, dar unele s-au simţit bine şi s-au cazat de tot aici. Kelemen susţine că numărul lor s-a înmulţit foarte mult în ultimii ani şi zburătoarele negre apar acum mai repede şi stau mai mult. Numărul acestora depă şeşte 10.000 de păsări, dar cine mai stă să le numere...
Reprezentantul Rara Avis explică atracţia ciorilor către Parcul Central prin faptul că este o zonă destul de caldă şi în plus aici au copaci înalţi. Pe vremea când pe marginea drumului se mai găseau copaci înalţi, ciorile sălăşluiau acolo, dar odată cu tăierea copacilor, au socializat în Parc.
Ana Sidon