Finanțele supun dezbaterii Hotărârea privind RCA
Asigurătorii care nu respectă riscă sancțiuni de până la 50.000 lei
Companiile de asigurări care vor depăși nivelul maxim al tarifelor de primă RCA stabilite pentru o perioadă de șase luni prin Hotărâre de Guvern vor fi sancționate cu amenzi de până la 50.000 de lei, conform proiectului de act normativ privind stabilirea tarifelor de primă maxime aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), lansat în dezbatere de Ministerul Finanțelor Publice.
Potrivit documentului citat, în cazul persoanelor fizice o primă maximă RCA de 3.087 lei ar urma să fie plătită de un șofer care are mai puțin de 25 de ani și conduce o mașină de peste 2.500 cmc, iar cea mai redusă primă RCA, de 610 lei, va fi achitată de un șofer cu vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani pentru un autovehicul cu o capacitate de 1.201 — 1.400 cmc. În cazul autovehiculelor destinate transportului de marfă, o persoană fizică va plăti între 749 lei, pentru o masă maximă mai mică de 2,3 tone, și 2.979 lei pentru un autovehicul de peste 16 tone. De asemenea, un posesor de motocicletă, motoscuter, motoretă sau ATV va plăti 294 lei pentru un vehicul de până în 50 cmc și 581 lei pentru mai mult de 50 cmc.
În cazul persoanelor juridice, pentru autovehicule cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone și maxim 9 locuri prima RCA variază între 885 lei și 1.285 lei iar pentru autovehiculele destinate transportului de marfă între 943 lei și 7.534 lei pentru mașinile de peste 16 tone.
Pentru autovehiculele de transport persoane cu peste 9 locuri prima RCA este cuprinsă între 982 lei pentru mai puțin de 17 locuri și 6.600 lei pentru mai mult de 40 de locuri.
"Prin acest proiect de HG, se instituie un mecanism de control al pieței asigurărilor obligatorii auto din România, prin stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a tarifelor de primă maxime pe categorii de vehicule, tarife ce urmează a fi aplicate de către societățile de asigurare RCA. Menționăm că tarifele de primă maxime pe categorii de vehicule au fost stabilite de către ASF în urma consultărilor cu asociațiile transportatorilor și cu societățile de asigurări și că actul normativ a fost avizat de Consiliul Concurenței", susține Ministerul Finanțelor.
Potrivit sursei citate, "depășirea nivelului maxim al tarifelor de primă de către societățile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei", iar "pe lângă sancțiunile contravenționale, în funcție de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica și sancțiuni contravenționale complementare".
Contravențiile se constată de către persoanele cu atribuții privind supravegherea și controlul din cadrul ASF, iar aplicarea sancțiunilor contravenționale se realizează de către Consiliul ASF, adaugă MFP.
MFP menționează că tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0, precum și că societățile de asigurare care practică RCA vor aplica, pe o perioadă de 6 luni, tarifele de primă notificate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei hotărâri, fără însă a depăși tarifele de primă maxime stabilite prin noul proiect de act normativ.
Pe de altă parte, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) precizează, joi, într-un comunicat de presă, că pune la dispoziție, pe www.asfromania.ro, Raportul care detaliază modalitatea de stabilire, de către Autoritate, a acestor tarife.
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a anunțat, joi, că instituția a avizat proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede plafonarea tarifelor RCA pentru o perioadă de șase luni, pentru a ajuta piața să se stabilizeze.