ACTUALITATE 15 septembrie 2016

„Fiecare an în care nu am adus niciun premiu acasă e un an pierdut“

de Sever Ioan Miu | 1562 vizualizări

De vorbă cu elevii CNMV Adrian Papuc și Sabrina Vatamanu

Adrian Papuc, de anul acesta în clasa a XI-a, matematică-informatică, și Sabrina Vatamanu, care a început clasa a XII-a B, profil științele naturii, sunt doi elevi remarcabili de la Colegiul Național Mihai Viteazul, cu rezultate foarte bune atât la școală, cât și la olimpiadele și concursurile la care participă. Dacă Sabrina, dornică să devină medic, s-a orientat spre concursuri din domeniul științelor naturii, Adrian a ales, aparent paradoxal, istoria. Despre rezultatele acestor tineri, despre ce îi motivează să obțină note mari cât și despre cum își văd mai departe drumul în viață, în rândurile de mai jos.

Clasa a VIII-a, un an hotărâtorAdrian Papuc

Adrian Papuc, s-a născut și locuiește în orașul Covasna. L-a interesat trecutul încă de mic, urmărind cu plăcere filemele istorice. A urmat clasele I-VIII la școala Avram Iancu din localitate, unde, din gimnaziu, a avut-o ca profesoară de istorie pe Adriana Bota. Încă de la începutul gimnaziului a participat la olimpiade, mai ales la cele de matematică. Și în clasa a VIII-a s-a pregătit să meargă la faza județeană a olimpiadei de  matematică. Pe de altă parte, și olimpiada de istorie îl atrăgea. „Am ales istoria, era prima dată, eram curios. Era istoria românilor, știam dinainte materia și eram și curios. Până atunci am fost în fiecare an la matematică și doamna profesoară Lazar Emese se aștepta să mergem din nou pentru că se ocupa foarte mult de noi cu meditații neplătite. Mi-a fost greu să optez pentru istorie, pentru că o dezamăgeam, dar acum îmi dau seama că, fără această alegere,  nici în anii de liceu nu mai mergeam la istorie”.

S-a calificat la faza națională la Baia Mare, dar, concentrându-se pe Evaluarea națională, a luat un rezultat mai puțin mulțumitor la olimpiadă - locul 30.

Sabrina Vatamanu, născută în Târgu Secuiesc, s-a mutat de tot cu familia de la Sabrina Vatamanu (1)trei ani. A urmat clasele I-VII la liceul de artă Plugor Sandor. Încă dintr-a V-a a participat la diferite olimpiade. Într-a VIII-a s-a  hotărât să vină la CNMV și este fericită pentru această alegere. „Școala de unde am venit eu era și ea bună, doar că am considerat că aici îmi pot dezvolta mult mai bine performanțele și chiar s-a putut observa propulsarea mea bruscă, mai ales că în clasa a VIII-a am participat la olimpiada națională de latină și am luat locul II la olimpiada județeană de geografie. Și desigur am fost premiată de către colegiu, alături de alți elevi, și pentru rezultatele foarte bune obținute la diferite concursuri”.

Școală și concursuri

Sabrina a intrat la liceu  la o clasă cu profilul științele naturii, aleasă pentru că dorește să studieze medicina la facultate. Deși în acest ciclu s-a concentrat mai mult pe școală, a continuat să meargă la olimpiade: „Am considerat că fiecare an în care nu am adus niciun premiu acasă e un an pierdut”. Dintre numeroasele olimpiade și concursuri la care a participat, cele mai bune rezultate în domeniul științelor naturii le-a avut anul acesta - a fost locul I la concursul național organizat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și locul I pe echipă la concursul județean de Cucea Roșie „Sanitarii Pricepuți“, cu calificare la etapa națională. Întrucât la olimpiadele de biologie materia cerută e mai multă decât îi trebuie la școală, nu a insistat pe aceste concusuri. Pe de altă parte, și-a ocupat timpul liber cu alte concursuri, cum ar fi unul de fotografie, la care a luat premiul Ia faza națională și unul de poezie, la care a luat premiul III tot la nivel de țară.

În ceea ce-l privește pe Adrian, ajuns la liceu, unde studiază istoria cu Maria Băilă, a continuat să meargă la olimpiade. A ajuns, atât în clasa a IX-a, cât și într-a X-a, la națională, unde au participat în jur de 50 de elevi. „Erau mai mulți elevi cu aceeași notă, am calculat să văd unde mă situez. Nota mea ar fi venit cam a 16-a pe țară în clasa a IX-a și cam la fel în a X-a“, spune Adrian. Totodată, a participat și la olimpiade de fizică. „La fizică într-a a IX-a am luat mențiune la faza județeană. În clasa a X-a am luat premiul III la județeană, dar am luat nu pentru că am fost mai deștept decât mulți, ci pentru că au fost puțini, iar ceilați au știut mai puțin ca mine. Din 40 puncte posibile am luat șase,  e foarte dificil“, spune cu sinceritate Adrian.

„Nu m-am străduit prea mult“

Am vrut să văd cum se descurcă și în timpul școlii cei doi elevi. „Până în clasa a VIII-a am avut medii foarte bune, am avut 10 în fiecare an. În clasa a IX-a e mai greu aici, la Sfântu, știu că mi-a ieșit la 9,60 media anuală, premiul III și anul acesta tot cam așa, am luat o mențiune”, mi-a spus Adrian. „În clasa a VIII-a am avut premiul III, 9,80, pentru că mi-a fost greu să mă obișnuiesc în primul semestru, când te muți în ultimul an la gimnaziu nu e atât de simplu. La liceu nu m-am mai lăsat și am avut doar  premiul I“, punctează Sabrina. „Sincer nu m-am străduit prea mult, am marele noroc să rețin din clasă și înșiși profesorii încearcă să ne facă să înțelegem materia de la ore. Nu știu dacă e așa la fiecare școală, doar că la noi profesorii ne vorbesc mai mult cu iubire“, subliniază tânăra.

Cum își văd viitorul

Ea mai spune că, la finalul orelor, unii profesori vorbesc cu elevii despre ce vor face în viață. Ea s-a hotărât încă de la începutul liceului că vrea medicina. „Mi-a plăcut foarte mult biologia și-mi place și foarte mult de profesoara de biologie, Oana Păduraru, care m-a ajutat foarte mult și a avut atât de multă răbdare să ne explice, să ne facă să iubim această materie încât m-am hotărât, dintr-a VIII-a, că scopul meu în viață e să ajut alte persoane“. Anul acesta, participând la Universitatea de Vară organizată de UMF Târgu Mureș, și-a dat seama că vrea să fie medic militar. Va combina medicina cu armata pentru că își iubește țara și a crescut admirând uniforma tatălui său, polițist. Adrian spune că ar prefera, la facultate, să studieze informatica, sau o combinație de fizică și informatică. În ceea ce privește locul carierei, Sabrina s-a gândit deja că va fi medic militar la Brașov, ca să fie mai aproape de casa de la țară a părinților ei. La Sfântu Gheorghe, unde nu există spital militar, nu are cum să lucreze, dar îmi spune că se va întoarce cu plăcere în orașul care a format-o. Adrian nu s-a hotărât încă, dar și el s-a gândit la o slujbă la Brașov. Ar putea lucra ca informatician, iar istoria va rămâne doar un hobby.

- Bănuiesc că doamna Băilă ar vrea să te vadă profesor  de istorie.

- Nu. Doamna Băilă m-a ajutat foarte mult la olimpiade m-a sfătuit și ce-aș putea face cu istoria, dar mi-a zis să fac ce vreau eu să urmez.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.