Festivalul Kürtőskalács și Târgul de Toamnă: Tradiție și inovație în inima Ținutului Secuiesc
Tekergők, Zanzibár și Andra, printre artiștii care vor concerta
Festivalul Kürtőskalács, ajuns la cea de-a șasea ediție, și Târgul de Toamnă, cu o tradiție de 14 ani, se reunesc pentru prima dată. Evenimentele vor avea loc între 4 și 6 octombrie în centrul Municipiului Sfântu Gheorghe. Vor fi evenimente pline de savoare, tradiție și diversitate culturală. Organizatorii au promis o ediție specială, cu noutăți și surprize pentru toate vârstele.
O explozie de arome și creativitate
Festivalul Kürtőskalács a atras anul trecut aproximativ 20.000 de persoane în cele trei zile de desfășurare. S-au vândut, oferit în degustare și distribuit prin protocol în jur de 15.000 de kürtőskalács.
Evenimentul din acest an aduce împreună 14 echipe care vor pregăti faimosul desert secuiesc în diverse forme și arome.
„Anul acesta la Festivalul Kürtőskalács s-au înscris 14 echipe din 4 județe, 10 dintre ele au concurat și în anii anteriori, iar 4 sunt echipe noi. Printre echipele participante se numără cele din Sfântu Gheorghe, Bodoș, Sântionlunca, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Cetățuia, Cluj-Napoca, Sânsimion, Jimbor, Lupeni, Sângeorgiu de Pădure”, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției covasnamedia.ro.
Sâmbăta va fi dedicată versiunii tradiționale, dulce, în timp ce duminică, vizitatorii vor putea degusta rețete inovatoare și reinterpretări moderne ale acestui desert îndrăgit.
Concursul va fi jurizat de persoane cu experiență vastă în domeniu.
„Președintele juriului este și în acest an maestrul cofetar Farkas Ferenc. Alături de el, juriul este format din Jánossy Alíz – jurnalist gastronomic din Gheorgheni, Szőcs Ilona – managerul pensiunii Malomkert din Cernat, Bocskor István – maestru brutar din Miercurea Ciuc, Kabai János – directorul de producție al brutăriei ELDI din Târgu Mureș, și pentru prima dată se alătură juriului Csiszár Melinda – fondatoarea și proprietara cofetăriei Süti Éden din Târgu Secuiesc, care creează deserturi unice și prăjituri cu arome excepționale”, se mai arată în comunicat.
Târgul de Toamnă: un festin al tradițiilor
În paralel, Târgul de Toamnă își întâmpină vizitatorii cu peste 120 de expozanți cu o gamă variată de produse locale și artizanale.
„O să vină cu produse foarte diversificate: bijuterii artizanale, îmbrăcăminte realizată din materiale tradiționale, produse cosmetice, brânzeturi, carne și produse apicole”, a spus managerul Casei de Cultura „Kónya Ádám”, Damian Diana, în cadrul unei conferințe de presă.
Programe pentru copii: activități și distracție pentru toată familia
Copiii vor avea parte de activități speciale, de la workshop-uri creative la echitație.
„O să avem workshop-uri, la care pot să participe și cei mici și cei mari, și un program cu activități de echitație”, a mai precizat organizatorul Damian Diana.
Program cultural diversificat: muzică și dansuri populare
Atmosfera festivă va fi completată de un program cultural bogat, cu spectacole de folclor și ansambluri de dans popular. Ansamblul Florile Zagonului și alte grupuri artistice vor încânta publicul cu interpretări tradiționale.
„Pe 4 octombrie, vineri, la ora 17:00, vor începe Târgul de Toamnă și Festivalul Kürtőskalács cu dansurile copiilor, iar meșteșugarii, producătorii locali și standurile de kürtőskalács își vor aștepta deja cumpărătorii în piață. De la ora 18:00, va fi posibil să se vadă cum se prepară kürtőskalácsul tradițional din Cernat. Prima zi se va încheia cu concertele Csángálló și 4S STREET.
În dimineaţa de sâmbătă, 5 octombrie, iubitorii de natură sunt invitați la o excursie pentru culegerea ciupercilor, iar pe parcursul zilei, în parcul Elisabeta vor avea loc ateliere meșteșugărești, o mini-grădină zoologică și plimbări cu ponei și trăsuri pentru familiile cu copii. Merită să vizitați și cortul unde se va prezenta procesul de preparare a kürtőskalácsului și informații despre acesta. Tot sâmbătă va avea loc competiția pentru titlul de „Kürtőskalács-ul anului din Ținutul Secuiesc”, iar premierea va începe la 15:30. De la ora 17:30, se va coace primul kürtőskalács cu comori din Ținutul Secuiesc. În cea de-a doua zi a festivalului, vor susține spectacole ansamblul de dans popular Kincskeresők, Day By Day și TNT.
Duminică, 6 octombrie, vor continua programele destinate copiilor: ateliere meșteșugărești, mini-grădină zoologică și demonstrații de preparare a kürtőskalácsului. La ora 11:00, publicul este invitat la un mic dejun dulce gigant, un program care necesită înregistrare. După aceea, va începe competiția de kürtős modern, iar premierea va avea loc la ora 17:00. În ultima zi a Târgului de Toamnă și Festivalului Kürtőskalács, vor concerta Tekergők, Zanzibár și Andra”, se arată în comunicat.
Pentru înregistrare la micul dejun gigant, puteți urmări pagina de Facebook.
Marele mic dejun dulce: un moment dulce și prietenos
Unul dintre momentele de atracție ale festivalului va fi „Marele Mic Dejun dulce”, unde vizitatorii se vor putea bucura de Kürtőskalács proaspăt, servit cu cacao.
„Anul trecut am avut peste 200 de participanți la Marele Mic Dejun Dulce și sperăm că anul acesta o să vină cât mai mulți”, a menționat și directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Agrosic, Igyártó Réka.
Importanța festivalului pentru comunitate: promovarea unui brand secuiesc
Festivalul Kürtőskalács nu este doar un eveniment culinar, ci și o sărbătoare a identității culturale secuiești. Cu o tradiție de secole, acest desert a devenit un simbol al comunității. Este cunoscut și apreciat în întreaga lume.
„Pentru că Kürtőskalács este un desert tipic secuiesc, nu se poate traduce nici numele de Kürtőskalács în nicio limbă. Este un brand secuiesc”, a spus, în cadrul unei conferințe, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
Festivalul Kürtőskalács și Târgul de Toamnă promit să fie evenimente de neuitat, care vor aduce împreună comunitatea și vizitatorii pentru a celebra tradițiile, inovația și spiritul Ținutului Secuiesc. Indiferent de vârstă sau preferințe, participanții vor găsi cu siguranță ceva de savurat și de apreciat în cadrul acestui eveniment.