ACTUALITATE 27 aprilie 2022

Festivalul kürtőskalács şi al deliciilor dulci – în septembrie la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 861 vizualizări

Festivalul kürtőskalács şi al deliciilor dulci de la Sfântu Gheorghe, suspendat timp de doi ani din cauza pandemiei de COVID-19, va fi reluat în acest an, fiind programat în perioada 8 - 11 septembrie, a declarat marţi viceprimarul municipiului, Vargha Fruzsina.

Evenimentul gastronomic, ajuns la cea de-a patra ediţie, îşi propune să promoveze zona şi tradiţiile locale, iar în cadrul acestuia sunt organizate şi două concursuri: unul pentru desemnarea celui mai bun kürtőskalács preparat după o reţetă tradiţională şi a celui mai bun kürtőskalács preparat după o reţetă inovativă.

Consiliul Judeţean Covasna a demarat în urmă cu mai mulţi ani o campanie de promovare a colacului secuiesc glazurat cu zahăr ars şi a tipărit pliante în 19 limbi pentru a populariza istoricul, modul de preparare a acestei specialităţi culinare, precum şi produsele „înrudite” cu acesta.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Tamas Sandor, originea acestui produs tradiţional este foarte veche, însă prima reţetă datează din anul 1784 şi provine din actualul judeţ Covasna, fiind consemnată de către contesa Mikes Maria din Zăbala.

Mai mulţi specialişti care au refăcut „arborele genealogic” al kürtőskalács-ului au descoperit că acesta are nouă „verişori” în Europa.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.