ACTUALITATE 21 mai 2020

(Update) Femeie de 93 de ani, ținută de cinci săptămâni prin spitale din cauza COVID

de Iulia Drăghici - Taraș | 1511 vizualizări

Bătrâna se simte bine, dar testele pentru SARS-CoV-2 ies pozitive

Printre cei 35 de pacienți COVID-19 pozitivi internați la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe se numără și o femeie în vârstă de 93 de ani. Aceasta este internată în spitale, inițial la Brașov, ulterior transferată la Sfântu Gheorghe, de peste cinci săptămâni, deși, în prezent, este într-o stare de sănătate bună. Din cauza infecției însă, femeia nu poate fi lăsată să plece acasă. Reprezentanții unității spitalicești au dat exemplul acesteia pentru a sublinia încă o dată că ar trebui să se găsească soluții pentru ca pacienții asimptomatici să nu mai fie ținuți în spitale.  

Acum două sau trei săptămâni v-am povestit că avem internată o pacientă de 93 de ani, transferată de la Brașov. Dânsa este în continuare la noi. Din punct de vedere chirurgical este vindecată în totalitate. Din punct de vedere al infecției COVID, nu prezintă niciun simptom, se simte foarte bine, dar în continuare testele îi ies pozitive și trebuie să rămână la noi. Noi am spus întotdeauna că în spital trebuie să ținem pacienți bolnavi, nu doar infectați. Și la dânsa, e mai bine de o lună în spital, sunt peste cinci săptămâni, împreună cu internarea din Brașov. Ea se simte bine, ar dori să plece acasă. Nu o putem lăsa. Probleme ei sunt de această natură, că s-a săturat de spital, că ar vrea să plece un pic la aer, să își vadă familia”, a explicat miercuri, într-o conferință de presă, directorul medical, dr. Roșu Mátyás, care a precizat și că ar fi util dacă autoritățile centrale ar găsi o soluție prin care să se permită pacientei să meargă dacă nu acasă, măcar într-o clădire, alta decât a unui spital, unde să poată rămâne în carantină.  

În situația bătrânei, adică asimptomatici, sunt și alți cinci pacienți COVID internați în prezent la Spitalul Județean. 

Raportarea de miercuri a Spitalului Județean a arătat că aici sunt internate 35 de persoane confirmate cu infecția cu virusul SARS-CoV-2,  dar și doi suspecți, pentru care se așteaptă rezultatele testelor. 

Dintre cazurile confirmate, 28 sunt tratate pe secția COVID, din județul Brașov sunt preluați șase pacienți, cu patologii chirurgicale, un pacient necesită dializă și tratat pe secția de nefrologie COVID și un singur pacient este în stare critică, intubat. 

În rândul pacienților confirmați se numără și patru minori, doi cu vârste între 0 -9 ani și doi  între 10 și 18 ani. 

Mama care a născut gemenii a fost externată și a plecat acasă, în zona Baraolt, în stare de sănătate bună și ea și copiii. Ei sunt din zona Baraolt, nu din oraș. De asemenea, avem două cazuri noi, pozitive, care s-au internat la noi ca suspecți și s-au pozitivizat. Unul dintre ei, o pacientă, este în stare gravă. Sunt cu probleme mai mult cardiovasculare, deci asta e pe primul loc și mai puțin COVID. Cei internați pe secția de COVID, șase sunt asimptomatici, restul cu simptome ușoare și medii”, a mai spus dr. Roșu Mátyás. 

În perioada 14 – 20 mai, au fost externate 12 persoane și nu s-a înregistrat niciun deces în rândul locuitorilor județului confirmați cu COVID-19. 

La nivelul județului Covasna, miercuri, 20 mai, erau confirmați 229 de pacienți, dintre care 171 vindecați. 

Numărul de teste realizate până în acest moment la nivelul județului Covasna este de 3.773. 

Potrivit datelor furnizate de Prefectura Covasna, în carantină instituționalizată se află un număr de 89 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a se depista dacă au contractat virusul SARS-CoV-2, iar 648 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Pe teritoriul României au fost confirmate 17.387 de cazuri de persoane cu boala COVID – 19 (coronavirus), dintre care 196 noi. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 10.356 au fost declarate vindecate și externate. 

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 11.050 de persoane. Alte 30.645 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 332.487 de teste.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.