ACTUALITATE 6 septembrie 2015

Fără tricolor pe turla Primăriei!

de Agerpres | 1749 vizualizări

Primăria Sfântu Gheorghe nu repune pe turla instituţiei tricolorul românesc, care simbolizează eliberarea oraşului, pentru că acolo a fost montat un ornament cu un paratrăsnet

Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe nu va repune pe turla clădirii instituţiei tricolorul românesc, care simbolizează eliberarea primului oraş din Ardealul de Nord de sub ocupaţie fascisto-hortystă, invocând motive tehnice.

Primaria Sfantu Gheorghe paratrasnet steag septembrie 2015 - 5

Într-o adresă transmisă Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere şi Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, conducerea Primăriei menţionează că va sprijini manifestările dedicate sărbătoririi a 71 de ani de la eliberarea oraşului, ce vor avea loc pe data de 8 septembrie a.c., dar, din motive tehnice, nu va rearbora drapelul naţional pe turla instituţiei.

„Vom arbora Drapelul naţional, în conformitate cu legislaţia în vigoare, la intrarea principală în Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, cu toate că lucrările de reabilitare a clădirii nu s-au finalizat şi clădirea nu a fost preluată de la constructor prin proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. În ceea ce priveşte arborarea Drapelului Naţional al României pe turla Primăriei municipiului vă învederăm că din punct de vedere tehnic este imposibil de realizat, întrucât pe turla clădirii este montat un ornament cu un paratrăsnet conform Proiectului pentru protecţia împotriva trăsnetelor, care trebuie să fie aşezat în aşa fel încât raza de acţiune să acopere întreaga clădire, deci într-un punct central, şi trebuie să fie poziţionat cu min. doi metri deasupra punctului cel mai înalt al clădirii, conform normelor tehnice în vigoare”, se arată în documentul menţionat.

Prin urmare, conducerea Primăriei recomandă alegerea altei clădiri publice din Sfântu Gheorghe aparţinând autorităţilor locale sau centrale pentru arborarea drapelului României, nominalizând sediul Consiliului Judeţean Covasna şi al Prefecturii, unde „nu există impedimente de natură tehnică, iar clădirile nu se află în reabilitare”.

Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie străină în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe 8 septembrie 1944, zi în care Armata Română a arborat drapelul tricolor pe turla Primăriei, ca simbol al libertăţii. Tricolorul a fost reînălţat în acest loc pe data de 8 septembrie 1994, la 50 de ani de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în prezenţa Ministrului Apărării Naţionale, generalul Nicolae Spiroiu, în care a fost dezvelită şi o placă de marmură comemorativă. În anul 2009, Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a propus ca steagul tricolor de pe turla Primăriei să capete statut de monument istoric, în semn de recunoştinţă faţă de jertfele ostaşilor români care au luptat pentru eliberarea Ardealului de Nord. Anul acesta, Primăria Sfântu Gheorghe a început lucrările de reabilitare a clădirii şi a coborât steagul de pe cupolă.

Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere şi Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” vor organiza pe 8 septembrie a.c. o amplă ceremonie militară şi religioasă în municipiul Sfântu Gheorghe, iar în acest context au cerut rearborarea tricolorului. Acesta va fi adus de la Bucureşti la Sfântu Gheorghe de către o ştafetă constituită din militari organizaţi voluntar în grupul Invictus România, care vineri dimineaţă a luat startul din Capitală.

„Ştafeta veteranilor” este organizată în contextul „Anului veteranilor de război” şi Zilei Armatei Române, cu sprijinul Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne, şi va cuprinde încă trei trasee, însumând peste o mie de kilometri, parcurse în anul 1944 de Armata României în luptele din cel de-Al Doilea Război Mondial, respectiv Curtea de Argeş – Sibiu – Sighişoara – Târgu Mureş, Timişoara – Păuliş – Arad şi Iaşi – Piatra Neamţ – Vatra Dornei – Bistriţa – Târgu Mureş – Oarba de Mureş – Cluj Napoca – Carei. În toate aceste localităţi, în care vor ajunge până pe 25 octombrie a.c, membrii ştafetei vor arbora drapelul tricolor în semn de omagiu adus ostaşilor români.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
gabi, 8 septembrie 2015
Ioi, Isten meghallja!
Eugen, 8 septembrie 2015
Ca de obicei, la probleme serioase, se raspunde in bascalie. Atat îi ajuta mintea. ,, Interesul naţional" a devenit ,,primadona" scenei politice românesti si nenea Arpi nu s-a prins. Dupa ce citeste integral
HomoTehnicus, 7 septembrie 2015
Tehnic este posibil, sa se gandeasca ca este steagul secuiesc si vor gasi 10 solutii locale si inca 10 furnizate de specialisti externi. Drapelul nu reprezinta o constructie in sine, fiid din citeste integral
lili, 7 septembrie 2015
Le statea-n gat....
Sorin Oprescu, 7 septembrie 2015
No servus te Arpi. Te aștept la răcoare să vezi si normele tehnice de aici. Uite așa ne ducem unul câte unul ăștia de facem pe smecherii. No szia te.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.