ACTUALITATE 23 martie 2021

Fără cabluri pe stâlpii din zona centrală a orașului Întorsura Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 2131 vizualizări

Primarul din Întorsura Buzăului, Raul Urdă, a declarat luni, pentru Observatorul de Covasna, că autoritățile locale au început demersuri ca să renunțe la cablurile electrice care atârnă deasupra DN10, în zona centrală a orașului, în favoarea unora care să treacă în subteran.  Deocamdată planul este la etapa de inițiere a unui studiu de fezabilitate, care să ofere autorităților și o imagine asupra costurilor pe care le presupune o astfel de lucrare. 

Primarul spune că probabil investiția va fi asigurată din bugetul local, dar, în funcție de ce va arăta studiul de fezabilitate, se vor încerca și modalități de obținere de finanțare. 

Obiectivul proiectului nu este doar unul estetic, ci mai degrabă să aducă niște bani în plus la bugetul local. Și asta pentru că, spune edilul, furnizorii de energie electrică, internet și cablu vor fi nevoiți să plătească primăriei taxe pentru a folosi cablurile din pământ. 

În zona centrală dorim urgent să îngropăm sub pământ toate firele electrice. Din zona străzii Campingului până măcar spre Gheorghe Doja. Am găsit o sursă de finanțare nerambursabilă pentru un studiu de fezabilitate, care să ne spună cât ne costă. Conform legii, există obligativitatea ca firele să fie îngropate. Noi dorim să facem tot DN10, dar în prima etapă asta ar fi urgența majoră, să putem băga cablurile, să facem trotuarul. (...) Ăsta va fi doar studiul, după care trebuie să găsim o sursă de finanțare, să vedem dacă o facem din buget propriu sau găsim o sursă de finanțare externă. În momentul în care primăria face aceste investiții, ulterior putem să le cerem celor de la Electrica, Telekom, Digi și care mai au fibră optică și vor folosi firele din rețeaua noastră să ne plătească chirie. (...) Încercăm să facem sub forma asta, o mică investiție care ulterior să ne aducă profit”, a spus Raul Urdă, care a punctat și că realizarea studiului de fezabilitate nu necesită cofinanțare a primăriei. 

Ca termen de implementare, nu se cunosc încă detalii, dar primarul a spus că și-ar dori ca anul acesta sau cel viitor acest plan să fie realizat. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad Rad, 24 martie 2021
sa vedem ce bani in plus o sa vina la fiecare defect cu sapaturi si astupari nesfarsite
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.