ACTUALITATE 23 martie 2016

Fără artificii de Zilele Sfântu Gheorghe!

de Iulia Drăghici - Taraș | 361 vizualizări

Decizie șocantă a organizatorilor. Punctul culminant și cel mai popular moment al sărbătorii orașului, focul de artificii, lipsește la ediția din acest an.

Focurile de artificii, care anunţau sfârşitul Zilelor Sfântu Gheorghe, nu vor mai avea loc la ediţia aniversară din acest an. Deși vreme de aproape un sfert de secol, artificiile erau momentul cel mai popular al sărbătorii și generau cea mai mare afluență de public, organizatorii au ales să renunțe la ele.  Nu este clar dacă decizia a fost luată din motive estetice, de buget sau de siguranță, dar este greu de crezut că s-a făcut vreo asociere cu tragedia din clubul Colectiv, atâta vreme cât vorbim despre un eveniment în aer liber și de cu totul alte măsuri de siguranță. Ca o contrapartidă la lipsa artificiilor, ediţia cu numărul 25 va fi încheiată prin lansarea a câtorva sute de lampioane. Acest lucru se întâmplă după ce experiența Revelionului 2015-2016 a dovedit organizatorilor că lansarea de lampioane de către public poate fi foarte periculoasă, mai ales în condiții de vânt. O avertizare ISU făcută pentru publicul larg spune că lansarea lampioanelor nu este deloc recomandată dacă nu sunt condiții de calm atmosferic, iar vântul bate cu peste 8 km/oră.

„Zilele Sfântu Gheorghe nu se vor termina anul acesta cu artificii, ci se vor ridica sute de lampioane. Poate că după tragedia din Colectiv nu este prea popular să faci focuri de artificii, dar, la o adică, şi lampioanele sunt frumoase şi romantice dacă se lanseză în acelaşi timp. Am vrut să facem ceva deosebit ca să marcăm a 25-a ediţie a evenimentului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Zilelor Sfântu Gheorghe, Erdely Andras, în cadrul conferinţei de presă de miercuri.

Erdely Andras ne-a precizat, de asemenea, că lampioanele nu vor fi lansate haotic, ci în mod controlat. „Este o alegere a organizatorilor, probabil ca să fie ceva diferit faţă de ediţiile din anii trecuţi. A 25-a ediţie este o ocazie specială, drept pentru care s-a ales lansarea de lampioane. O să fie mai multe sute de lampioane, care, dacă se lansează concomitent, arată foarte, foarte bine. Nu este sigur că se va face aşa cum s-a procedat de Anul Nou, adică să fie împărţile oamenilor. Lansarea de atunci a fost haotică şi prezintă şi un oarecare pericol. Acest lucru urmează să fie stabilit mai târziu, dar din câte am înţeles eu, va exista un grup care le va lansa în mod controlat. Cred că lampioanele vor zbura spre cer pe la ultimele acorduri ale formaţiei LGT, ultima care va concerta duminică”.

Rămâne de văzut care va fi reacția publicului și care va fi succesul ultimei seri de evenimente, în absența artificiilor, dar decizia autorităților rămâne una bizară și foarte probabil nepopulară.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.