Fără apă, în mai multe blocuri din Sfântu Gheorghe
Operatorul regional Gospodărie Comunală S.A. a început de marți, 20 iunie, debranşarea de la furnizarea apei potabile la blocurile a 13 asociaţii de proprietari din Sfântu Gheorghe. Deși acest lucru a fost anunțat în multiple rânduri, pentru a da timp locuitorilor, și implicit asociațiilor, pentru a plăti restanțele, din cauza datoriilor uriaşe acumulate la plata întreţinerii, de peste 1,5 milioane de lei, societatea se vede nevoită să recurgă la sistarea apei potabile.
Decizia a venit după ce anul trecut, ca urmare a intervenţiei Primăriei, asociaţiile respective şi-au asumat în scris recuperarea eşalonată a datoriilor. Acest lucru însă nu s-a întâmplat decât în puţine cazuri, iar în cele mai multe situații, datoriile au crescut şi mai mult, locuitorii neachitând nici măcar facturile curente, potrivit unui comunicat de presă transmis de Primăria Sfântu Gheorghe.
Administratorul unei asociații de proprietari cu datorii de peste 460 de mii de lei ne-a împărtășit că în cadrul asociației „Căminul” este vorba despre un bloc în cartierul Ciucului, cu locatari cu probleme sociale, iar datoriile sunt imposibil de recuperat. Din păcate, nu vede nicio cale de soluționare a acestei probleme.
„În cadrul asociației de care mă ocup, este un bloc de garsoniere cu mari probleme sociale. Este o problemă de aproape zece ani, de când se tot acumulează datoria. Din 75 de apartamente, nu plătesc cam 5-6 persoane. Este un bloc cu probleme sociale și asta a fost recunoscut și din partea Primăriei, că nu se pot încasa restanțele. O altă problemă, în acest bloc sunt 10 apartamente care sunt în proprietatea statului. Adică primăria este proprietarul și apartamentele sunt date în chirie. Iar chiriașii au restanțe enorme. Câte 10 mii, 20 de mii, așa sunt datoriile. Toată datoria pe care o are asociația față de Gospodărie Comunală, vine de la blocul 26 din cartierul Ciucului. Am fost și în audiență, am făcut și referate, în fiecare an, de mai mult de 20 de ani, am depus situație cu starea blocului, nu putem să facem o renovare, nu plătește nimeni, nu avem bani, și acum ne așteptăm să oprească apa. Eu, ca administrator, am făcut toate hârtiile, au fost dați în judecată. Toate hotărârile judecătorești au fost comunicate la primărie, pe baza solicitărilor primăriei, ca să vadă despre ce este vorba. Am făcut contracte de cesiune, de creanțe, pe baza cărora toate hotărârile judecătorești au fost date cu contracte de cesiune de creanțe către Gospodărie Comunală, pentru că dânșii vor recuperarea restanței, dar «niciun neam» n-au putut recupera. Deci este un bloc la care este imposibilă recuperarea restanțelor, fiind vorba despre un bloc cu probleme sociale. Toți oamenii care sunt acolo sunt oameni nenorociți, unde mai mult de patru familii din cele 75 nu lucrează. Trăiesc din ajutor social, din bani de handicap și așa mai departe. Datoria totală este de peste 460 de mii de lei la blocul respectiv”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, administratorul Asociației de Proprietari „Căminul”, Fröhlich Sárolta.
O altă asociație, tot din cartierul Ciucului, are o datorie de 42 de mii de lei.
„Sunt mulți restanțieri, cu sume destul de mari, cu perioadă destul de mare. Datoria asociației către Gospodăria Comunală este de 42.000 de lei, o restanță de două luni”, a spus, pentru redacția noastră, și Kiss Gabriela de la Asociația de Proprietari „Ciucului 59”.
Gospodărie Comunală a solicitat asociațiilor o listă a datoriilor defalcată pe scări de bloc, pentru a nu fi debranşată întreaga asociaţie. Însă doar o singură asociaţie a răspuns, astfel că doar 4 din 11 scări de bloc vor fi debranşate. În restul cazurilor vor fi debranşate toate scările de bloc care aparţin de asociaţiile cu datorii, potrivit comunicatului de presă.
Debranșările de la furnizarea apei potabile continuă pe parcursul următoarelor zile la cele 13 asociaţii: Asociaţia 3E, Asociaţia 3D, Flori de Tei, Căminul, Gars-Viitorului 6, Garsoniera 5, Asociaţia de Locuinţe Progres 12, Ciucului 59, Váradi József 13, Speranţa, Prietenia, Viitorul, Zona Culturii.
Sursa foto: Mediafax