ACTUALITATE 12 februarie 2015

Falimentarea micului fermier

de Covasna Media | 123 vizualizări

Proiectul de Ordonanţă pentru aprobarea schemelor de plăţi directe care se acordă în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, aflată în momentul de faţă în dezbatere publică, va duce la un dezechilibru în rândul micilor fermieri prin birocratizarea procedurii de obţinere a subvenţiilor.

În acest sens am depus o interpelare în şedinţa Plenului Senatului din 12 februarie:

1. De ce creşteţi birocraţia în sistemul de plăţi agricole din România?

Vreau să vă reamintesc faptul că orice persoană fizică sau juridică are un cod numeric personal sau cod juridic după care poate fi bine identificată, fiind problema sistemului funcţionăresc să-l încadreze şi să îl urmărească.

Principala sarcină a fermierului este de a produce şi de a încerca să facă profit.

2. De ce nu lăsaţi fermierii să fie fermieri, iar funcţionarii publici să se ocupe de încadrarea în registrele lor la ce categorie doresc (sub 5.000 de euro sau peste 5.000 de euro)?

3. Cum protejaţi micile exploataţii şi fermierii mici sau mijlocii. Având în vedere tenta evidentă de a îngreuna prin birocratizare existenţa fermelor de familie prin ordinele A.N.S.V.S.A. şi Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor?

4. Aţi efectuat un studiu de impact asupra introducerii plafonului de 5.000 euro înainte de a emite un proiect de ordonanţă care numai în judeţul Covasna loveşte direct în aproape 1.000 de ferme mici sau mijlocii?

5. Cum apreciaţi faptul că o propunere de act normativ loveşte direct şi imediat în micii fermieri din zona de munte a judeţului Covasna unde prin noua politică de subvenţii vor pierde circa 3.000 de fermieri, posesori a circa 10.000 bovine şi 1.000 de fermieri posesori a 115.000 capete de ovine?

Marius Lucian Obreja

Senator de Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.