ACTUALITATE 23 februarie 2010

Fabrica de Ţigarete se transformă în Fabrica de șomeri?

de Covasna Media | 1584 vizualizări
Angajaţii fabricii protestează astăzi în curte după ce unitatea și-a pierdut licenţa de funcţionare 23feb2010-tigareteO fabrică simbol a orașului – Fabrica de Ţigarete – este în pericol de a fi închisă după ce unitatea și-a pierdut licența. În semn de protest, cei aproximativ o sută de angajați ai Fabricii ies astăzi dimineața în stradă pentru a protesta față de faptul că fabrica și-a pierdut licența. Liderul de sindicat Sandor Csaba a declarat că protestul are loc după ce vineri au aflat că Fabrica își pierde licența ca urmare a unor

Angajaţii fabricii protestează astăzi în curte după ce unitatea și-a pierdut licenţa de funcţionare

23feb2010-tigareteO fabrică simbol a orașului – Fabrica de Ţigarete – este în pericol de a fi închisă după ce unitatea și-a pierdut licența.

În semn de protest, cei aproximativ o sută de angajați ai Fabricii ies astăzi dimineața în stradă pentru a protesta față de faptul că fabrica și-a pierdut licența. Liderul de sindicat Sandor Csaba a declarat că protestul are loc după ce vineri au aflat că Fabrica își pierde licența ca urmare a unor datorii către stat care fuseseră șterse și au fost reactualizate.

„Dacă nu avem licență înseamnă că putem merge acasă în șomaj”, a spus Sandor.

Liderul de sindicat spune că problema își găsește rădăcina undeva în anul 2003 și după privatizarea unității. El a afirmat că fabrica avea o datorie către stat care a fost ștearsă la un moment dat dar acum a fost reînviată, astfel că își pierd licența.

113 ani de existenţă

La Fabrica de Ţigarete din municipiu sunt angajate 103 persoane și este vorba despre o unitate unică în zonă. Anul acesta, fabrica împlinește 113 ani de existență.

Fabrica de Ţigarete a fost înființată la data de 18 noiembrie 1897 și a avut primul sediu în actuala clădire a Primăriei. Construcția actualului sediu a început la un an de la înființare, schimbarea sediului având loc în anul 1903.

„Monument al Tehnicii“

La început, activitatea era profilată pe confecționarea țigărilor de foi, sortimente ce s-au diversificat în permanență. Profilul arhitectural specific și structura de rezistență a clădirilor din complexul fabricii au făcut ca acestea să fie înscrise în rândul monumentelor istorice ca „Monument al Tehnicii“. În anul 1920, fabrica este inclusă în Regia Monopolurilor Statului, urmând o nouă etapă de modernizare.

În anul 1931 au fost introduse în fabricație și sortimentele tradiționale de țigarete fără filtru: Carpați, Mărășești și Naționale.

Între anul 1932 și 1939 aici se derulează un proiect de modernizare în scopul adaptării fabricii la producerea în exclusivitate a țigaretelor și a tutunului în pachete.

În anul 1932 se renunță la fabricarea țigărilor de foi, producându-se țigarete şi tutun de pipă, într-o gamă largă de sortimente din care nu lipseau tutunurile cu aromă orientală Ghiubek şi Stambul. După cel de-al Doilea Război Mondial în anul 1945 fabrica îşi reia activitatea.

Ana Sidon

Teme articol: someri tigarete licenta
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
radu, 23 februarie 2010
Inca o piatra greu de dus pentru acest minunat judet.Ganditiva ca certurile privind limba si alte porcarii inventate de oamenii politici,ai nostri sau ai vostri, nu ne ajuta cu nimica.Cu inchiderea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.