ACTUALITATE 4 octombrie 2016

Extindere ilegală de apartament cu amendă, proces... și un blestem

de Sever Ioan Miu | 4372 vizualizări

În cartierul Gării din Sfântu Gheorghe, pe strada Hărniciei, cel puțin unul dintre blocuri are numeroase apartamente care și-au extins holul lor în dauna spațiului comun. În cazul unei locuințe, deținută de familia lui Sava Năstăsache, extinderea holului a alimentat un conflict cu vecina Tereza Cîrlan, care i-a dat în judecată. Un conflict marcat de reclamații, vorbe grele, cheltuieli de mii de lei și un blestem scris, după cum puteți citi din rândurile de mai jos.

O plângere la autorități

„Până la ușa aia sunt 2,75 metri. E construcție ilegală”, spune soțul Terezei Cîrlan după ce ajung în dreptul apartamentului extins. Ulterior, voi citi într-un document oficial că distanța este de aproximativ doi metri. Tereza Cîrlan spune că i-a atras atenția vecinului că e împotriva construcției imediat după ce, întoarsă de la spital, a văzut-o, în vara lui 2016. Sava Năstăsache, în schimb, zice că inițial, vecina a glumit cu muncitorii care puneau ușa și de-abia după o lună s-a manifestat împotriva extiderii. Cert este că, pe 18.08.2015, Tereza Cîrlan a trimis o plângere la Poliția Locală cu privire la faptul că Năstăsache a „închis holul comun din casa scării”, fără să întrebe vecinii. Pe 29 august, printr-o adresă, Poliția Locală a anunțat-o că, în urma unui control, a constatat că reclamația sa este întemeiată. „Năstăsache Sava a amplasat o ușă pe holul comun, ocupând abuziv o parte din spațiul comun din casa scării, mărindu-și, astfel, suprafața locuinței sale“. Amintind articolul 54 din HCL 24/2013 privind instituirea normelor de bună gospodărire pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe, Poliția Locală a anunțat că îl va avertiza în scris pe Sava Năstăsache „pentru desființarea ușii, cu readucerea spațiului ocupat în starea inițială în termen de trei zile“.

Ce spune Hotărârea Consiliului Local

Anexa HCL 24/2013, intitulată Normele de Bună Gospodărire pe Teritoriul Municipiului Sfântu Gheorghe, precizează, la articolul 54: „Toţi locatarii chiriaşi (sic) au obligaţia de a folosi imobilele locuite în comun numai în scopul pentru care le-au fost închiriate. Este interzisă schimbarea destinaţiei spaţiilor de uz comun, în special a uscătoriilor”. Totodată, la articolul 55 se arată că „schimbarea destinaţiei locuinţelor se face numai cu aprobarea Primăriei municipiului“.

Amendă de 150 de lei

Năstăsache nu a desființat ușa și a primit o amendă contravențională de 150 de lei de la Poliția Locală. Într-o nouă adresă, din 11/12/2015, Poliția Locală a înștiințat-o pe Cîrlan că l-a amendat pe Năstăsache și că a epuizat căile legale privind rezolvarea cazului și a îndemnat-o să se adreseze Asociației de Proprietari „care conform prevederilor Legii 230/2007 privind înființarea, organizarea și înființarea asociațiilor, are obligația de a reglementa folosirea proprietăților comune“.

S-a adresat prefectului

În octombrie 2015, Tereza Cârlan  a scris prefectului Sebastian Cucu, care a sesizat Inspectoratul Județean în Construcții. În urma unui control, inspectorii au constatat nereguli. „Lucrările de construire, constând în prelungirea holului existent  (...) prin realizarea unei noi intrări amplasate la cca 2.0 m față de cea existentă, au fost realizate fără să se fi obținut în prealabil autorizația de construire și fără a dispune de o documentare tehnică“, se arată în adresa Inspectoratului Regional în Construcții Centru. „La data controlului, proprietarul apartamentului (...) a pus la dispoziția inspectorilor un document nedatat, care conține un tabel nominal cu acordul proprietarilor, în vederea „prelungirii holului din fața ap (...) Năstăsache Sava", document însușit de către Asociația de proprietari „Hărnicia“ prin aplicarea ștampilei asociației și prin semnarea ei”. Potrivit Terezei Cîrlan, la data aceea, tabelul avea 28 de semnături, în bloc fiind 65 de apartamente. La data vizitei mele de documentare la familia Năstăsache, tabelul avea peste 40 de semnături, Sava Năstăsache declarându-mi că o parte dintre locatari sunt plecați în străinătate.

Prelungirea holurilor, o practică generalizată în bloc

„În urma deplasării la nivelurile inferioare, respectiv superioare ale blocului de locuințe, am constatat că „prelungirea holurilor din fața apartamentelor“ este o practică generală, majoritatea locatarilor abuzând de acest lucru“, se mai arată în documentul Inspectoratului în Construcții. Inspectorii au cerut atât lui Năstăsache, cât și asociației de proprietari, să demareze legalizarea lucrărilor neautorizate sau să le desființeze.

Cheltuieli de peste 4.700 de lei

În ceea ce-l privește Sava Năstăsache a încercat să-și aducă în legalitate lucrările de extindere. A întocmit un dosar, care cuprinde proiectul de legalizare a lucrărilor de extindere, un extras de carte funciară, un certificat de urbanism, o dovadă de luare în evidență a proiectului de arhitectură și un plan de încadrare a imobilului. Dosarul mai cuprinde un Referat privind verificarea de calităte și  o Listă minimală de control din partea unui verificator de proiect, o clasare de notificare de la Agenția de Protecția Mediului, precum și expertiza tehnică a blocului. Potrivit proiectului de legalizare a lucrărilor, Năstăsache a investit în construcție peste 1.700 de lei. Tot el spune că ar fi cheltuit peste 2.000 de lei cu documentele. Sava Năstăsache spune că îi lipsește doar autorizația de la primărie.

Autorizația nu se emite fără acordul proprietarilor

„Dacă nu au autorizație, e ilegală construcția (...). Dacă intri pe spațiul comun, aceste lucrări se pot face cu acordul tuturor coproprietarilor, al oamenilor din blocul respectiv. Și dacă ai acest acord și vrei să modifici structura blocului, îți trebuie o autorizație din partea Primăriei”, mi-a declarat un jurist. „Se poate legaliza extinderea, dar trebuie să dețină în proprietate suprafața acelui spațiu care a fost îngrădit, acelui hol, atunci are dosarul complet. Pentru asta, fiecare proprietar trebuie să renunțe la cota-parte din acel spațiu.

- În condițiile în care are un conflict cu vecina iar vecina nu renunță...

- Poate eventual să acționeze în justiție și atunci să vadă ce hotărâre se ia”, mi-a explicat conducătorul Biroului de Urbanism al Primăriei - Arhitectul-Șef al orașului, Birtalan Erzsébet.

La judecată

Până să-și acționeze vecinii în justiție, Sava Năstăsache a fost dat în judecată de către Tereza Cîrlan. Aceasta beneficiază de ajutorul unui avocat din oficiu. Primul termen s-a amânat, iar următorul este pe 6 noiembrie 2016. Tereza Cârlan spune că, dacă va pierde, Năstăsache va suporta cheltuielile procesului și va fi nevoit să își dărâme lucrările de extindere. „Dacă tribunalul nu ne face dreptate, o să ne ducem la executor“, spun Tereza Cîrlan și soțul ei, care doresc ca apartamentul lui Năstăsache să revină la starea inițială.

Un blestem pentru un hol

blestemRelațiile dintre cele două familii sunt tensionate. Dacă familia Năstăsache spune că înainte să extindă apartamentul nu au avut probleme, Tereza Cîrlan declară că problemele datează din anii ‘70. În ultimele luni, Tereza Cîrlan ar fi fost insultată de către vecinul său, care a făcut-o nebună. Locatara a insistat să-mi spună că insultele sunt nefondate, ea  suferind de disfuncție tiroidiană, ceea ce îi provoacă atacuri de panică. În ceea ce-l privește Sava Năstăsache spune că nu a făcut-o nebună pe vecina sa, ci, după ce aceasta l-a insultat, i-a spus „să se caute la doctor”.

În lupta sa împotriva extinderii apartamentului vecin, Tereza Cîrlan a apelat și la mijloace mai puțin ortodoxe, cum ar fi un bilețel cu un blestem, pus în cutia poștală a familiei Năstăsache. „Dacă nu dai peretele meu de sufragerie cu de 2,70 cm înapoi după lege, să dea Dumnezeu şi Sfântul Mina făcătorul de minuni să vă scoată cu picioarele înaite pe holul pe care l-ați închis fără aprobare. Asa să vă ajute Sf. Mina“, scrie pe bilet, păstrat de familia Năstăsache. Tereza Cîrlan recunoaște că i-a blestemat pe soții Năstăsache: „Dar el cum mă face pe mine nebună?“.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.