ACTUALITATE 13 martie 2017

Experimentul prescontainerului din Sfântu Gheorghe nu a reuşit

de Iulia Drăghici - Taraș | 2147 vizualizări

Experimentul Tega, de modernizare a colectării deşeurilor din municipiul Sfântu Gheorghe prin intermediul unui prescontainer care funcţionează pe bază de energie solară nu a fost unul reuşit, spun reprezentanţii companiei. Temperaturile foarte scăzute din această iarnă, dar şi lipsa de informare a oamenilor asupra utilizării punctului de colectare îi determină pe reprezentanţii firmei de salubritate să renunţe la ideea de a achiziţiona mai multe astfel de dispozitive.

„Nu suntem mulţumiţi de prescontainer. Aproape trei luni l-am ţinut aici în curte. La minus 10 grade nu mai funcţionează. (...) Şi pe partea hidraulică sunt probleme. E aşa de fină că deja de la minus 10 grade nu mai merge bine. Şi oamenii îl mai forţează cu mâna, astfel că prescontainerul a fost mai mult în reparaţii”, a spus directorul Tega, Máthé László, luni, într-o conferinţă de presă.

„Este fabricaţie italienească. Probabil că la dânşii temperatura medie pe timp de iarnă este alta. În decembrie, când au fost frigurile mari a trebuit să renunţăm efectiv la el. Nu vrem să extindem sistemul, a fost doar de probă. Dacă era bun, atunci mai cumpăram, chit că este şi foarte scump. Nu ne asumăm riscul să nu funcţioneze iarna”, a completat şi viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba.

Aceştia au subliniat totuşi că nu vor renunţa de tot la prescontainer.

„Vom face o legare la curent. În lunile de iarnă o să funcţioneze cu curent din reţea şi în cele de vară cu energie de la celulele solare. Nu va fi o economisire integrală a cheltuielilor, ci una a parţială”, a mai spus viceprimarul.

Sistemul care funcţiona pe energie solară şi care colecta până la 5 mc de deşeuri a fost amplasat vara trecută, în iunie, la punctul de colectare din Aleea Muzelor, deservind 450 de familii. Dispozitivul modern a costat 40.000 de euro, bani proveniţi din bugetul local.

Pe de altă parte, Tega anunţă că va continua modernizarea spaţiilor de colectare a deşeurilor şi că alte 20 de puncte de colectare sunt vizate pentru anul 2017. Lucrările vor începe în iunie şi se vor finaliza în septembrie. La sfârşitul anului se preconizează că 80% din punctele de colectare din municipiul Sfântu Gheorghe vor fi modernizate.

În 2016 în reşedinţa de judeţ s-au reînnoit 27 de puncte de colectare, iar 15 locuri funcționează cu energie solară.

Teme articol: deşeuri TEGA prescontainer
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
R, 14 martie 2017
container cu compactare? pai trebuie acumulator de vreo 800Ah si vreo 5 panouri. putea sa le zica oricine de specialitate ca n-o sa mearga. la 40.000 euro trebuia sa aiba si climatizare si oricum se citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.