ACTUALITATE 20 octombrie 2016

„Experienţă înălţătoare” la Cluj-Napoca pentru corul „Plai Întorsurean”

de Iulia Drăghici - Taraș | 941 vizualizări

„Când participăm la astfel de festivaluri simţim că facem un lucru valoros pentru că ne-am numărat printre oamenii aceia care au cântat dumnezeieşte”, spune dirijorul corului „Plai Întorsurean”, Tatiana Teacă, după participarea de sâmbătă, 15 octombrie, la a IX-a ediţie a Bienalei de Muzică „Augustin Bena” de la Cluj-Napoca.

Pe scenă, alături de corul întorsurenilor, au urcat nume importante ale muzicii corale româneşti, printre care şi Ansamblul Coral „Voci Transilvane” din oraşul gazdă, Corul de cameră „Caedonia” din Sibiu, Corala „Sargeţia” din Deva, Corul „Pastorala” din Focşani, dar şi Grupul vocal „Cimişarii” din Republica Moldova.

„A fost o acţiune nemaipomenit de înălţătoare, emoţionantă şi reuşită, la un nivel extrem de înalt, muzică corală adevărată. (...) Trebuie să spun că deşi am avut foarte mari emoţii, am avut foarte mare succes. Lăsând la o parte modestia, am fost aşa de intens şi îndelung aplaudaţi, încât îmi era greu să întorc spatele publicului, să dau tonul următorului cântec. (...) Şi aspectul costumelor populare contează foarte mult. Observăm că într-adevăr lumea apreciază ia naţională, dar şi întregul costum românesc”, ne-a spus Tatiana Teacă.

Festivalul s-a desfăşurat în incinta Bisericii Unitariene din Cluj-Napoca, sediul mondial al acestei Biserici. „A fost un mediu extrem de somptuos, care ne-a copleşit pur şi simplu. E o clădire veche extrem de frumoasă, cu o arhitectură de pe vremea Imperiului Austro-Ungar. (...) A fost extrem de emoţionant pentru că într-o Biserică Unitariană din Cluj s-au cântat pentru prima oară imnurile României şi al Republicii Moldova. A fost copleşitor, pur şi simplu”, ne-a mai declarat dirijorul.Corul-Plai-Intorsurean-2016-0

„Sunt mândră să spun că sunt membră a acestui cor”

Din cei circa 45 de membri ai grupului, doar 37 au putut lua parte la festivalul de la Cluj-Napoca, din cauza limitei impuse de organizatori. Pentru unul dintre cei mai tineri corişti, Ana Maria Popica, experienţa de la Bienala „Augustin Bena” înseamnă un motiv în plus de a-şi afirma cu mândrie participarea la activităţile grupului coral întorsurean.

„În ceea ce mă priveşte, pot mărturisi faptul că plecările în compania acestei formule sunt excepţionale. (...) Este deosebit de important pentru noi, tinerii care facem parte din acest cor, să fim alături de aceşti oameni minunați din echipa „Plai Întorsurean”. Ne ajută şi ne îndrumă, atât prin personalitățile lor, cât şi prin muzica pe care o cântă. Muzica aceasta corală ne ajută deosebit de mult să avem cu totul şi cu totul alte perspective. Atât acest festival cât şi cele precedente ne-au format sufletele şi ne sensibilizează din ce în ce mai mult. Doamna Tatiana Teacă a avut grijă să ne transmită energia ei pozitivă şi ca de fiecare dată ne face să „zburăm”, să simțim muzica cu fiecare părticică din noi. Este o persoană deosebită şi ne bucurăm enorm că reuşeşte să ducă departe numele oraşului prin muzica aceasta corală. Pot spune că mi-aş dori să fie toți tinerii interesaţi de astfel de activități care aduc numai lucruri pozitive în gândirea şi sufletele noastre. Toți membrii corului ne-au învățat pe noi, cei mai mici, ce înseamnă muzica, respectul, voia bună şi dorința de a face ceva! A fost un weekend deosebit din toate punctele de vedere şi sunt mândră să spun că sunt membră a acestui cor care de fiecare dată reuşeşte să ducă muzica corală la un nivel înalt”, ne-a spus Ana Maria Popica.

Pregătirea pentru sezonul colindelor

Participarea la evenimentul de la Cluj-Napoca a adus coriştilor întorsureni noi oportunităţi de afirmare pe scene importante din România. Aceştia au fost invitaţi de corul „Pastorala” din Focşani să ia parte la a 16-a ediţie a festivalului organizat de aceştia anul viitor.

În ceea ce priveşte evenimentele la care corul întorsurenilor va lua parte în viitorul apropiat, dirijorul Tatiana Teacă ne-a dezvăluit că de săptămâna viitoare încep repetiţiile pentru colinde, astfel că, la fel ca în fiecare an, o să putem să îi ascultăm la evenimentele şi festivalurile organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.