ACTUALITATE 29 august 2011

Excursie experimentală la Malu Dinu Buzea [VIDEO]

de Covasna Media | 607 vizualizări
Joia trecută, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu-Gheorghe a organizat o excursie experimentală la Cremenea în comuna Sita Buzăului la care au participat 10 copii cu vârste cuprinse între 4 și 15 ani. Obiectivul didactic și experimental al acestei execursii a fost prezentarea sitului arheologic „Malu Dinu Buzea”.

Oana Stamate

MNCR speră ca prin aceste manifestări să promoveze meseria de arheolog

Joia trecută, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu-Gheorghe a organizat o excursie experimentală la Cremenea în comuna Sita Buzăului la care au participat 10 copii cu vârste cuprinse între 4 și 15 ani. Obiectivul didactic și experimental al acestei execursii a fost prezentarea sitului arheologic „Malu Dinu Buzea”. Prezentarea a fost facută de lectorul universitar dr. Marian Cosac de la universitatea Valahia din Târgoviște si de lectorul universitar dr. George Murătoreanu care au explicat copiilor importanţa care caracterizează arheologia în ințelegerea  modului de viaţă al civilizaţiilor străvechi prin faptul că săpăturile şi experimentele arheologice au adus informaţii preţioase despre parcursul umanității în timp.

Copiii au luat parte la prezentarea care a avut loc la Școala Generală “Nicolae Russu”, iar apoi au fost conduși de Dan Buzea, arheolog la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, la locul de campare al arheologilor, aflat lângă situl „Malu Dinu Buzea”, unde lectorul univ. dr. Marian Cosac le-a arătat locul unde s-a săpat timp de câteva săptămâni și le-a relatat desfășurarea acțiunii, dificultățile dar și plăcerile aduse de această meserie. Organizatorii speră ca prin aceste manifestări să promoveze meseria de arheolog care întâmpină greutăți în România de astăzi, să ofere tinerilor pasionați oportunitatea de a-și explora cunoștințele într-un mod practic și activ dar și să aducă la cunoștință celor mici câteva din elementele istoriei locurilor în care trăiesc, cu scopul dezvoltării unei identități naționale greu afectate de cutumele globalizării de care suferim cu toții.

Pe lângă aceste activități didactice principale care au cuprins atât sfera teoretică cât și cea practică, participanții au desfășurat și experimente de cioplire, retuşare şi şlefuire a obiectelor din piatră, săpături arheologice, experimente de reconstituire a vieţii oamenilor din paleolitic, au vizionat obiecte şi arme din silex, au efectuat plimbări în natură, jocuri distractive în aer liber totul culminând cu un frumos foc de tabără. De asemenea, Berde Lajos, coordonatorul “Proiect Life Ursus”, a ţinut să le vorbească celor mici despre modul de viață al urșilor din zona Carpaţilor Răsăriteni.

Începuturile arheologiei preistorice în Transilvania

„Una dintre descoperirile arheologice care pot dezvălui mistere încă nedesluşite ale oamenilor din paleolitic este cea din zona Depresiunii Întorsura Buzăului, respectiv de la Cremenea „Malu Dinu Buzea”. Cunoscut în Europa încă de la începutul secolului al XX-lea, prin intermediul lui Iulius Teutsch care în anul 1910 descoperea aici un atelier de cioplit silexul, pe care l-a atribuit paleoliticului superior (35.000-10.000 ani î.Chr.), de situl preistoric de la Cremenea se leagă începuturile arheologiei preistorice în Transilvania.

Importanţa descoperirilor arheologice şi a bogăţiei surselor de silex din această zonă au făcut ca situl arheologic de la Cremenea „Malu Dinu Buzea” să fie menţionat în toate studiile şi tratatele de preistorie ale României şi Europei”, spune Andrea Deak, şef-secție MNCR, într-un comunicat de presă.

Echipa proiectului Silex Tools de la Cremenea „Malu Dinu Buzea” - comuna Sita Buzaului mulţumeşte pentru sprijinul acordat în derularea acestui proiect: protopop Florin Tohănean din Sita Buzăului, primarului Constantin Filofi din Sita Buzăului, primarului Leca Băncilă din Întorsura Buzăului, directorului Şcolii „Nicolae Russu” din Sita Buzaului, Iosif Radu, directorului Ocolului Silvic Sita Buzăului, Cătălin Morar, directorului APM Covasna, Benedek Kaplar Gabor. Mulţumiri speciale şi proprietarilor terenurilor unde au fost efectuate săpăturile arheologice: Gheorghe Buzea, Adrian Bularca şi Ionuţ Grijan. Mulţumiri doamnei Maria Stoica, proprietara terenului unde a fost organizată Tabăra experimentală de la Cremenea, şi nu în ultimul rând mulţumiri speciale profesoarelor Alina Olaru şi Iulia Banciu din Sita Buzăului cu ajutorul cărora elevii din zonă au participat la acest proiect.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
tepes, 30 august 2011
Frumos din partea organizatorilor si e GRAUNTELE de nisip prin care se arata ca totusi SE POATE !!! BRAVO!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.