ACTUALITATE 29 mai 2017

EXCLUSIV în „Observatorul de Covasna” de miercuri: Beke István, covăsneanul acuzat de terorism, rupe tăcerea!

de Observatorul de Covasna | 3254 vizualizări

Într-o lume care clocotește tot mai mult din pricina atacurilor teroriste care se răspândesc vertiginos în aproape toate colțurile lumii, știrea din decembrie 2015 conform căreia autoritățile au dejucat planul unui covăsnean de a pune o bombă în coșul de gunoi din centrul orașului Tg. Secuiesc, chiar de Ziua Națională a României – 1 Decembrie, a fost o bombă în sine.

Luată de val, după un comunicat de presă emis de DIICOT în decembrie 2015, mass-media din România s-a concentrat fervent asupra celui care devenise imediat teroristul extremist Beke István. Membru al dubioasei grupări „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate – HVIM”, acesta era acuzat că intenționa să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat în Tg. Secuiesc, în urma unor instigări făcute de liderul organizației, Szőcs Zoltán.

Reținerea ulterioară a celor doi acuzați de terorism i-a liniștit probabil pe mulți, însă în plan local a stârnit o multitudine de reacții de susținere. Din terorist extremist, Beke István devenea în ochii multora o victimă a sistemului. În scurt timp, în stradă aveau să se organizeze în repetate rânduri mitinguri de protest față de reținerea celor doi acuzați, în vreme ce în mediul online se stârnise o adevărată campanie de susținere, atât din partea etnicilor maghiari, cât și din partea unora dintre românii care locuiesc în regiunea Ținutului Secuiesc. Amintind de victimele atentatului de la Charlie Hebdo, oamenii fraternizau cu cauza presupusului terorist prin mesaje de tipul „Je suis Beke!”

Deși cazul părea uitat după intervenția promptă a autorităților, el a revenit în atenția presei în aprilie 2017 când, după o serie de procese, instanța Curții de Apel București a pronunțat sentința în cazul celor doi. Beke István a primit atunci o pedeapsă de 11 luni și 6 zile cu executare, iar Szőcs Zoltán, 10 luni și 8 zile.

Controversat în sine, subiectul a stârnit controverse și în echipa editorială a ziarului „Observatorul de Covasna”, care la momentul respectiv a decis să transmită mesajele venite din partea autorităților, singura „voce” care își transmitea punctele de vedere.

Hotărât să aștepte verdictul instanței și nedorind să se transforme într-o sursă de speculații, Beke István a considerat înțelept să refuze orice dialog cu presa. Contactat însă de echipa „Observatorul de Covasna”, el a decis să rupă tăcerea și să ofere un interviu în exclusivitate, care va fi publicat în trei părți diferite. Interviul este unul amplu, care aduce în prim plan o cu totul altă versiune a „poveștii” decât cea vehiculată de presa națională până în prezent.

Prin prezentarea punctului său de vedere, nu ne propunem să stabilim în ce măsură Beke István a fost sau nu vinovat – acesta fiind rolul instanțelor judecătorești – ci urmărim să prezentăm ambele fațete ale medaliei, expunând pe lângă interviu și alte informații care au legătură cu contextul actului de terorism, care s-a sfârșit înainte de a începe.

Prima parte a interviului, alături de celelalte materiale care fac parte din demersul nostru jurnalistic, va fi publicată în „Observatorul de Covasna” de miercuri, 31 mai. Celelalte două părți vor ajunge la cititorii interesați după minivacanța de 1 Iunie şi Rusalii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.