ACTUALITATE 31 mai 2018

Europarlamentarul Cătălin Ivan: La Balvanyos, statul român a fost atacat din toate părţile

de Agerpres | 2932 vizualizări

Europarlamentarul Cătălin Ivan afirmă că, în cadrul conferinţei internaţionale "Utilizarea limbilor în administraţiile locale şi regionale" care s-a desfăşurat joi în staţiunea Băile Balvanyos în prezenţa reprezentanţilor Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale a Consiliului Europei, reprezentanţii comunităţii maghiare au spus "adevăruri trunchiate" legate de drepturile minorităţilor naţionale, prin urmare participanţii la acest eveniment nu şi-au putut face o părere obiectivă în legătură cu acest subiect.

Ivan a mai menţionat că materialele pe care le-a adus în scopul prezentării subiectului şi dintr-o altă perspectivă, pe care le-a pus la dispoziţia organizatorilor spre a fi distribuite participanţilor, au dispărut, prin urmare a solicitat prezenţa Poliţiei.

"Nu cred că au reuşit să plece cu o imagine obiectivă, cred că UDMR a denaturat tot sensul unei astfel de conferinţe. Cum a spus şi cineva înaintea mea, care a participat şi ieri la dezbateri, s-a prezentat doar un punct de vedere, al minorităţii maghiare. Statul român a fost atacat din toate părţile cu sferturi de adevăr, nici măcar jumătăţi, cu adevăruri trunchiate. Nu a fost nimeni din partea statului român ca să prezinte un punct de vedere. Am luat cuvântul, m-am simţit obligat ca europarlamentar român să prezintă şi cealaltă parte a adevărului, ca participanţii să plece cu un adevăr cât de complet (...) Am venit şi cu materiale la această conferinţă, la care s-a lucrat foarte mult, sunt traduse în mai multe limbi străine. Ghiciţi ce? Au fost furate. Dacă vă puteţi închipui în România acestui secol, la o conferinţă europeană, cu invitaţi din toată Europa, materialele să fie furate, nu împărţite! Pliantele cu Ţinutul secuiesc sunt bine păzite, iar cele pe care le-am adus noi, efectiv le-au luat şi le-au ascuns. Am chemat şi Poliţia, pentru că este inacceptabil", a declarat, pentru AGERPRES, Cătălin Ivan.

Acesta a notat, totodată, pe pagina sa de socializare că în cadrul acestei conferinţe a asistat la o intervenţie a preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna "plină de minciuni, frânturi de adevăr şi dezinformări".

"Nimeni, dar absolut nimeni din partea statului român nu a participat, deşi au primit invitaţii. Complicitate, ticăloşie, incompetenţă sau dezinteres. Oricare ar fi cauza, este la fel de grav. Înteleg ca Dragnea vrea să fie ca Orban şi caută să-i intre în graţii, dar măcar acum, în an centenar, ar fi putut sa mimeze un minim interes pentru soarta românilor din aceste judeţe", a scris europarlamentarul pe Facebook.

Preşedintele Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa, Dan Tănasă a precizat că, împreună cu Cătălin Ivan a adus mai multe exemplare dintr-o carte scrisă de el având ca temă discriminarea românilor din judeţele Covasna şi Harghita, precum şi o broşură editată de Forumul Civic al Românilor.

"M-am înscris la această conferinţă, le-am spus organizatorilor că voi participa şi le-am spus că voi veni însoţit de cărţi, materiale prin care să prezint şi cealaltă parte a acestei poveşti, pentru că, în mod evident, această întâlnire este folosită în scop propagandistic-iredentist de partea maghiară (...) Am pus materialele la dispoziţia organizatorilor, pentru că mi s-a interzis să le duc în sală, iar trei dintre cele patru cutii au dispărut. Deci, să ne înţelegem, organizatorii acestui eveniment au făcut o găinărie, au furat materialele pentru ca membrii congresului din ţările străine să nu afle adevărul (...) Am adus aproximativ 30 de exemplare ale cărţii mele "Uitaţi în inima României" (...) în care vorbesc, cu documente, despre felul sistematic în care sunt discriminaţi românii din cele două judeţe controlate politic de către UDMR şi o broşură a Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna şi Mureş pe care m-au rugat frumos să o aduc aici şi să o împart participanţilor (...) pentru că membrii delegaţiei, de bună credinţă, pot avea impresia că aici trăiesc numai maghiari", a declarat Dan Tănasă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, şi-a cerut scuze pentru acest incident, la începutul unei conferinţe de presă, menţionând că Poliţia, care a descins la locul conferinţei, va putea constata că documentele date dispărute au fost duse la recepţie.

Acesta a ţinut să mai spună că Dan Tănasă este o "persoană căreia îi place să creeze probleme", menţionând că de zece ani de zile face "denunţuri" către diverse instituţii ale statului privind activitatea administraţiei publice locale.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Gruman Robert, a subliniat că organizatorii au trimis invitaţii reprezentanţilor statului român, respectiv Cabinetului prim-ministrului şi Ministerul Afacerilor Externe, precum şi unor politicieni şi şi-a exprimat dezamăgirea că aceştia nu au fost prezenţi la acest eveniment.

Conferinţa internaţională 'Utilizarea limbilor în administraţiile locale şi regionale' organizată la Balvanyos de către Comisia de Guvernanţă a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale a Consiliului Europei, la invitaţia Consiliului Judeţean Covasna a fost precedată miercuri de reuniunea comisiei de specialitate, iar la aceasta participă reprezentanţii locali şi regionali ai celor 47 de state membre ale Consiliului Europei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.