ACTUALITATE 11 august 2017

„Epopeea” Străzii Lăcrămioarei, un nou capitol

de Iulia Drăghici - Taraș | 1111 vizualizări

Aleșii locali s-au răzgândit, din nou, cu privire la finanțarea lucrărilor de pe șantierul din Lăcrămioarei

Subiectul uneia dintre cele mai importante străzi din Sfântu Gheorghe, Lăcrămioarei, care se află în modernizare totală de luni bune, a intrat joi, 10 august, din nou pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local. Subiectul: jocul de „aprobăm și revocăm” banii pentru lucrare.

Una dintre cele mai importante artere ocolitoare din municipiul Sfântu Gheorghe dă adevărate bătăi de cap autorităților și locuitorilor orașului. Dacă în urmă cu mai puțin de o săptămână, primarul Antal Árpád declara că lucrările vor fi încheiate cu bani de la guvern, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, joi, consilierii au decis să revină asupra deciziei și să finanțeze ce a mai rămas din proiect din fonduri locale.

Nu este prima oară când aleșii locali se răzgândesc în ceea ce privește sursa finanțării lucrărilor pentru această stradă.

La sfârșitul lunii iunie, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat proiectul de finalizare a lucrărilor de pe strada Lăcrămioarei cu finanțare din bugetul local, pe motivul că amânarea continuării proiectului pune în pericol investiția realizată deja, dar și pentru încheierea cât mai rapidă a lucrărilor. O lună mai târziu, la sfârșitul lunii iulie, autoritățile locale au aflat că proiectul primește finanțare din bugetul național, prin Programul Național de Dezvoltare Locală al guvernului, așa că au decis să primească banii de la stat. În ultimă instanță, se pare că tot banii locuitorilor orașului Sfântu Gheorghe vor ajunge în asfaltul de pe deja faimoasa stradă a Lăcrămioarei.

„Acest joc de «aprobăm și revocăm» derivă din faptul că finanțările prin Programul Național de Dezvoltare Locală se derulează foarte încet. Se cer tot felul de documente pentru completare și între timp lucrările nu avansează. Aici, toate lucrările sunt gata și așteptam practic ca această ultimă parte, a stratului de uzură, să o facem din banii primiți de la bugetul de stat, nu din banii contribuabililor. Pentru noi e important să încheiem aceste lucrări cât mai repede, ca atare vom finanța din bugetul local, pentru a nu pune la încercare răbdarea locuitorilor. Deci am revenit la varianta în care vom finanța această lucrare din bugetul propriu”, a spus, în cadrul ședinței extraordinare de joi, 10 august, a Consiliului Local, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

Pentru Observatorul de Covasna, acesta a completat: „Din păcate se mișcă foarte greu relația cu ministerul. Noi am vrut economisim și să avem bani în buget și pentru alte scopuri, dar se pare că merge așa de lent contractarea, încât, pentru a nu ține locatarii în situația aceasta, trebuie să ne cheltuim fondurile proprii”.

Termen de finalizare a lucrării

Întrebat în cadrul ședinței de CL despre termenul de încheiere a lucrărilor, viceprimarul nu a putut oferi o dată concretă, însă a precizat că săptămâna viitoare se vor relua lucrările.

„Totuși, avem un termen de finalizare a lucrării? Am vorbit de 15 iunie, apoi 15 august, dar de trei săptămâni nu am văzut un om acolo. Oamenii chiar sunt revoltați. Noi ne-am jucat de-a șoarecele și pisica aici, dacă finanțăm din bugetul local sau din cel al statului”, a intervenit consilierul local, Liviu Comăneci.

„Dacă aprobăm acest proiect de hotărâre, banii le stau la dispoziție începând cu ziua de mâine și am primit promisiunea din partea dânșilor că, la începutul săptămânii viitoare, se apucă de lucrări și foarte repede vor asfalta strada respectivă”, a spus Tóth-Birtan Csaba.

Lucrarea de asfaltare a străzii Lăcrămioarei, utilizată pe post de centură ocolitoare, costă peste 3,4 milioane de lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.