Elevii de la „Bălcescu” au învăţat că egalitatea trebuie să fie reală
Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului a marcat, în perioada 16-20 noiembrie, Săptămâna Educaţiei Globale. Elevii liceului au învăţat că „egalitatea trebuie să fie reală”, aceasta fiind şi tema în jurul căreia s-au concentrat activităţile special pregătite de profesori pentru elevii lor.
„Trebuie să conştientizăm această idee de egalitate. Informaţia se pierde dacă nu o conştientizăm. Ne-am gândit să concepem o serie de activităţi care să îi atragă pe copii. Pe lângă faptul că s-au ţinut ore în fiecare zi, activităţile din Săptămâna Educaţiei Globale au fost o muncă suplimentară”, a declarat Georgeta Coman, consilier educativ şi coordonatorul general al Săptămânii Educaţiei Globale.
Activităţi
În fiecare zi din această săptămână s-a organizat câte o activitate, având ca parteneri instituţii din zona Buzaielor, firme şi mici întreprinzători: Judecătoria, Poliţia, AJOFM Covasna, ISU Covasna – Pichetul de Pompieri din Întorsura Buzăului, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Covasna, Spitalul din Întorsura Buzăului, Cabinetul Stomatologic al dr. Oana Lungu şi Service Auto Neagoe Nicolae.
Luni, 30 de elevi întorsureni au discutat cu reprezentantul AJOFM Covasna, Leontin Cristea, pe tema „accesului egal la muncă şi formare profesională”. Activitatea a fost coordonată de profesoara Georgeta Blendea.
„Fotbal pentru egalitate” a fost tema zilei de marţi la care au participat 30 de elevi, coordonaţi de profesorul Remus Iusco.
Miercuri, toţi elevii liceului şi toate cadrele didactice au putut afla că „Situaţiile de urgenţă nu fac diferenţe”, prin intermediul unor exerciţii practice realizate de reprezentanţii ISU Covasna şi de reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Activitatea a fost coordonată de profesoarele Oana Comăniţă şi Georgeta Coman.
„Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi la nivel instituţional” a fost tema pe care 30 de elevi din clasele IX-XII au dezbătut-o joi cu judecătoarea Marinela Teciu de la Judecătoria din Întorsura Buzăului. „Doamna judecătoare ne-a povestit despre drepturile femeilor şi ale bărbaţilor, în ideea în care nu trebuie să existe discriminare la nivel instituţional, dar mai ales în domeniul justiţiei. Mai mult, elevilor li s-a explicat care sunt motivele care îi pot face să ajungă la tribunal, printre acestea regăsindu-se consumul de droguri, de alcool sau de etnobotanice. În principal a fost o activitate foarte bună, eficientă şi care a avut impact asupra elevilor”, a spus Andreea Filofi, coordonatorul activităţii. Definită în trei cuvinte, acţiunea de joi a însemnat „implicare, conştientizare şi responsabilitate”, potrivit Andreei Filofi.
În fiecare zi din săptămâna educaţiei globale s-a desfăşurat şi „Ziua ştafetei – Acum eu decid”, aşa cum a precizat consilierul educativ, profesoara Georgeta Coman. 12 elevi au avut ocazia să experimenteze în mod practic meseria dorită, preţ de câteva ore. Astfel, aceştia au fost poliţişti, pompieri, asistenţi medicali, profesori, dentişti, şefi de magazin, electricieni sau tehnicieni IT. Activitatea a fost coordonată de profesoara Lavinia Orha, care a precizat că „scopul proiectului a fost atins. Elevii au fost foarte mulţumiţi de ceea ce au aflat şi de ceea ce au experimentat, dar şi de faptul că nu au fost simpli observatori”.
„Toţi ar trebui să învăţăm să îi valorizăm pe cei de lângă noi. Ar trebui să evidenţiem părţile lor bune. Am observat de multe ori că de fiecare dată când valorizăm un om pentru un lucru mărunt, el se ridică şi depăşeşte toate aşteptările. Toate activităţile din această săptămână au fost concentrare sub un proverb al lui Pitagora: «Prietenia este egalitate armonioasă». Asta ne dorim să înţeleagă toţi tinerii noştri”, a spus consilierul educativ, profesoara Georgeta Coman.
(Iulia Drăghici)