ACTUALITATE 29 iunie 2023

Efectul schimbărilor climatice: inundații în mai multe localități covăsnene

de Diana Pantelimon | 658 vizualizări

Mai multe pagube s-au înregistrat weekendul trecut în localități covăsnene, din cauza ruperilor de nori. În urma inundațiilor rezultate, cele mai afectate au fost Aita Mare, Turia, Baraolt și Barcani. Pagubele sunt în curs de evaluare. Prefectura a anunțat că, alături de Consiliul Județean, va înainta un proiect comun de Hotărâre de Guvern pentru a ajuta victimele. 

În cursul zilei de duminică, 25 iunie a.c., inundațiile provocate de ruperile de nori, în doar câteva minute, au provocat pagube însemnate.

În Aita Mare, au fost inundate patru anexe, un obiectiv social, un obiectiv economic, un pod, un podeț, 200 de metri de stradă, 2 km de drum forestier, o fântână și au fost ucise 50 de animale. Podul provizoriu a fost refăcut și de miercuri, 28 iunie, se poate circula din nou pe relația Belin-Baraolt, potrivit datelor transmise de Prefectura Covasna, în cadrul unei conferințe de presă.

La Baraolt, au fost inundate 60 de gospodării, Casa de Cultură, străzi pe o distanță de 2,5 km, 25 de fântâni și au căzut cinci arbori.

La Turia, unde au fost înregistrate precipitații de 97 de litri/mp într-o singură oră, au fost inundate șase case, un operator economic, 80 de grădini și curți, 41 de pivnițe, 23 de fântâni, 125 de hectare de suprafețe agricole, au fost afectate trei podețe și 9,5 km de străzi neasfaltate. 

Probleme au fost și la Barcani. Aproximativ 800 de metri de diguri și patru poduri, plus șapte hectare de teren agricol au fost inundate. Conform raportului operativ primit miercuri, aici cinci persoane au rămas izolate.

Totodată, a fost afectat Drumul Județean 121A (în Zona Vadas) și 122 (Hatod) pe o distanță totală de 6,5 km, potrivit unui comunicat transmis ulterior conferinței.

„Localitatea Aita Mare a fost inundată duminică, în condițiile în care în sat nu a plouat aproape deloc. Când primarul a primit RO-Alert a crezut că este o greșeală, deoarece în sat nu ploua mai deloc. În sat era soare, dar la câțiva kilometri în amonte, în zona Aita Medie și Aita Seacă, a fost o uriașă ploaie torențială, pârâul Aita, umflat brusc, a spart pe jumătate trecerea provizorie construită pe tuburi de beton, a rupt pasarela de fier și a măturat în albie utilajele pe șenile de peste 15 tone ale constructorului, lăsate oarecum neglijent pe malul apei. Toate acestea au creat un baraj artificial în calea pârâului, care a ieșit din matcă și a inundat patru case de pe malul drept al pârâului. M-am deplasat imediat la fața locului și, împreună cu locotenent-colonelul Adrian Simtea, comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) al județului Covasna, și cu primarul Bihari Edömér, am luat primele măsuri operative: am demontat cele două margini ale podului provizoriu avariat, am îndepărtat pasarela din albia pârâului și am alertat antreprenorul să scoată utilajele grele din albia râului”, a explicat prefectul județului, dr. Ráduly István, în cadrul conferinței.

Acesta a punctat că a apreciat solidaritatea oamenilor din Aita Mare, care au sărit în ajutorul celor afectați. 

„Apreciez și mulțumesc și cetățenilor care au fost acolo și au pus mâna, au început să care apa și nămolul. Așa trebuie să procedăm, să fim acolo și să dăm sprijin. Am propus domnului primar și cred că a și solicitat prin raportul operativ să fie construit un zid de sprijin pe malul drept, unde se construiește podul nou, ca să nu mai fie inundate gospodăriile”, a mai spus prefectul.

Ráduly István a declarat că cele mai periculoase fenomene atmosferice din ultimii ani au avut loc în lunile iunie și iulie, o consecință directă a schimbărilor climatice și nu este foarte clar cum să ne adaptăm la acestea. Chiar și cu o canalizare perfectă, la o astfel de cantitate mare de apă, nu se poate face nimic.

„Nu este corect să dai vina pe primarul din Baraolt pentru funcționarea defectuoasă a canalizării în condițiile în care, conform raportului emis pe 25 iunie de Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, între orele 14:10 și 14:35, adică în 25 de minute, s-au înregistrat 37,2 litri de precipitații pe metru pătrat. Mai mult decât atât, în următoarea jumătate de oră, între 14:35 și 15:06, au căzut încă 22 de litri de apă pe metru pătrat. Așadar, în mai puțin de o oră, au căzut aproape 60 de litri de apă pe fiecare metru pătrat. Este un număr uriaș. Codul roșu de avertizare se emite la peste 25 de l/mp pe oră. Doar pentru comparație: anul trecut, în întreaga lună iunie, în Baraolt s-au înregistrat 22 de litri pe metru pătrat, în comparație cu o medie națională de 37,5 litri pe metru pătrat. Este adevărat că anul trecut luna iunie a fost secetoasă și, în ceea ce privește precipitațiile, regiunea Baraolt este peste media națională, media ultimilor 10 ani în luna iunie fiind de aproape 90 de litri pe metru pătrat. Dar chiar și așa, duminică, într-o singură oră, au căzut două treimi din media lunară de precipitații. La Baraolt, există sistem de canalizare pluvială numai într-o parte a orașului, dar nici canalizarea existentă nu are cum să absoarbă în timp real această cantitate”, a conchis prefectul.

O comisie a Instituției Prefectului a fost luni și marți și a evaluat pagubele în Aita Mare, Turia și Baraolt. Ele sunt încă în curs de evaluare, dar împreună cu Consiliul Județean Covasna, Instituția Prefectului va înainta un proiect comun de Hotărâre de Guvern pentru a ajuta UAT-urile.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.