ACTUALITATE 28 februarie 2016

EDITORIAL. Păuni şi Cantacuzini...

de Dumitru Manolăchescu | 727 vizualizări

Sâmbătă după-amiază, deputatul Nicolae Păun (nu-i spun rom pentru simplul motiv că şi lui, şi lui Mădălin Voicu nu le place termenul, ei se consideră ţigani, ceea ce merită remarcat şi apreciat!) a fost băgat la Beciul Domnesc pentru 30 de zile, sentinţă nedefinitivă dar executorie. Din dosarul întocmit de procurori reiese că Păun s-a înfruptat din nişte fonduri europene venite pentru emanciparea romilor, se vorbeşte de vreo 6 milioane de euro prăduiţi de Păun şi Voicu. Nu ştim dacă lucrurile stau aşa sau e doar o invenţie a procurorilor, care acţionează întotdeauna la „comandă politică” (n-am văzut încă un politician care să nu se îmbrace în scuza asta fumată ca într-o armură solidă: „Sunt nevinovat, m-au arestat la comandă politică”)... M-a frapat, însă, o declaraţie a deputatului Păun la poarta arestului, declaraţie pe care, ca să fiu sincer, o aşteptam încă din momentul în care colegul şi co-etnicul său, Mădălin Voicu, a fost scutit de parlamentarii majoritari de umilinţa asta. De atunci bănuiam că deputaţii s-au asociat unei discriminări. Şi uite ce-a spus Nicolae Păun către ziarişti: „Eu sunt ţigan din Ferentari şi trebuie să fiu arestat. Mădălin Voicu e ţigan din familie de Cantacuzini şi trebuie să fie liber... Judecaţi şi dvs.!”.

Noi nu judecăm, noi ne dăm doar cu părerea, după posibilităţi. Trebuie să recunosc, însă, că situaţia creată de Camera Deputaţilor e confuzionată rău... Dar asta se-ntâmplă atunci când parlamentarii se joacă de-a Dumnezeu şi de-a Justiţia, hotărând ei, cu slaba lor pregătire juridică şi inexistenta lor autoritate legală şi morală, cine-i vinovat şi cine nu, cine merită să fie arestat şi cine nu! Aşa se-ntâmplă când nişte aleşi nevrednici folosesc anapoda pâinea şi cuţitul cu care i-a dăruit norocul chior!

E un caz clar de discriminare, la urma-urmei de ce Păun la arest şi Voicu nu?! Dacă pe unul îl bagi la beci, iar pe celălalt îl laşi în libertate şi îl dai cu mir înseamnă că tu, parlamentar, ai judecat că unul e vinovat şi celălalt nu. Ăsta e rolul şi rostul unui parlamentar? Din câte ştiu, nu. Şi-atunci? Cine le dă Parlamentarilor dreptul să fie şi judecători? Că ei se cred Dumnezei, asta e foarte clar, e un lucru cu care ne-am obişnuit în 26 de ani de libertate.

Şi încă o întrebare, la fel de retorică: cine se autosesizează din oficiu faţă de acest caz clar de discriminare produs de Camera Deputaţilor?! Cine are curajul să le spună aleşilor naţiei că ei nu sunt Dumnezei, ci nişte oameni pe care, cu totul întâmplător, alegătorii i-au plasat mult mai sus decât merită? Mă refer aici, desigur, la cei care au votat în chipuri diferite într-o pricină în care verdictul trebuia să fie acelaşi: ori la arest amândoi, ori judecaţi în libertate amândoi. Uite că nu doar eu n-am înţeles de ce au votat aşa deputaţii, n-a priceput nici Nicolae Păun. Să fie, oare, aşa cum a spus dl. deputat? „Eu sunt ţigan din Ferentari, Voicu e ţigan din neam de Cantacuzini...”. Dacă-i aşa, nu e doar trist, ci şi periculos. Drept pentru care îmi fac datoria de cetăţean şi avertizez asupra acestui precedent periculos în Parlamentul României.

Altfel, Nicolae Păun mi s-a părut un tip demn, logic şi simpatic. Poate că Păun e nevinovat şi Voicu e vinovat... Chiar, cum s-ar simţi „judecătorii” din Camera Deputaţilor dacă o instanţă de judecată ar decide în acest fel?! La fel de liniştiţi ca de obicei, probabil, pentru că ei nu-şi fac niciodată probleme de conştiinţă.

N-am crezut niciodată că nişte deputaţi pe care eu personal nu dau nici doi bani mă vor face să înţeleg atât de repede diferenţa dintre „ţiganul din Ferentari” şi „ţiganul din neam de Cantacuzini”... Este exact diferenţa dintre Beciul Domnesc şi vioara lui Voicu. Sau dintre neamul lui Păun şi neamul Cantacuzinilor. Şi totuşi, măcar în faţa Legii, Păunii şi Cantacuzinii ar trebui să fie egali.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.