ACTUALITATE 12 martie 2015

EDITORIAL. Lasă Cucu-n pace!...

de Dumitru Manolăchescu | 293 vizualizări

Mi-am amintit de experienţa stresantă a boxerului Cătălin Moroşanu, regele junglei din Africa de Sud: închis într-o ladă îngropată în Pământ, inundat apoi cu apă şi şobolani, neputându-se apăra pentru că avea mâinile şi picioarele legate, moldoveanul curajos a început să cânte în disperare pe un text ad-hoc, încercând să-şi apere cumva partea cea mai preţioasă expusă muşcăturilor de şobolani. „Lasă cucu-n pace...” a devenit, astfel, hit manelizat de Liviu Guţă, marca Pro TV. Acelaşi Pro TV care, avându-l pe şeful suprem Adrian Sârbu în arest preventiv, a adus în România sloganul „Sunt celebru, scoate-mă de-aici!”... A dracului potriveală, dar nu despre asta vom vorbi acum.

„Lasă Cucu-n pace!” este îndemnul pe care îl adresez unor oameni politici români şi maghiari şi se referă la prefectul de Covasna, Sebastian Cucu. Liderul Partidului Civic Maghiar, Kulcsár Terza József, a fost extrem de nemulţumit de absenţa prefectului Sebastian Cucu de la locul de muncă în după-amiaza când circa 1.000 de oameni au sărbătorit Ziua libertăţii secuieşti printr-o manifestare cu huiduieli şi-o petiţie în faţa Prefecturii Covasna. În opinia liderului PCM, prefectul ar fi trebuit să fie la serviciu, să-i primească şi să-i omenească pe secuii care cereau autonomia Ţinutului Secuiesc, să le primească petiţia, să semneze pentru ea şi, cu siguranţă, să le promită oamenilor adunaţi acolo că va rezolva problema. Aşa ar fi arătat un român pus prefect pentru „a avea o bună relaţie cu comunitatea locală”. Adică cu minoritatea-majoritară autonomistă, care îşi doreşte o Ungarie mare şi-o Românie mică.

Dl. Kulcsár József a atins şi alte probleme care-i frământă pe „autonomiştii” secui: „Prefectul Sebastian Cucu şi-a pierdut credibilitatea în ochii noştri. Suntem mereu provocaţi, drepturile noastre, ale comunităţii maghiare, sunt nimicite, nu sunt luate în seamă, iar eu personal mă consider un cetăţean de rangul doi” – a spus, printre altele, liderul PCM la conferinţa de presă de miercuri. S-o luăm pe rând:

Faptul că prefectul român şi-a pierdut credibilitatea în ochii maghiarilor doritori de autonomie pe criterii etnice – nu-i o noutate şi nici o surpriză pentru nimeni. Dacă mă gândesc bine, niciun prefect de etnie română n-a rezistat prea mult presiunilor UDMR, PCM şi CNS. (Chiar sunt curios, se fac deja pariuri pe cât va rezista Sebastian Cucu.) Liderii UDMR nu s-au asociat, totuşi, protestului organizat de PCM şi CNS în faţa Prefecturii. De ce oare? Hai să ghicim: oare pentru că UDMR tocmai negocia cu PSD libertatea fostului ministru Borbely László? E doar o presupunere, dar se potriveşte perfect: PSD nu votează pentru acceptarea cercetării penale a ministrului Borbely, în schimb UDMR nu va vota alături de PNL moţiunea de cenzură a Opoziţiei. Toată lumea mulţumită? Toată, să trăiţi!

Fac mari eforturi ca să-mi dau seama cum şi de cine sunt maghiarii provocaţi mereu şi cum le sunt nimicite drepturile. Dar nu reuşesc. Am mereu sentimentul perfid că minoritari în judeţul Covasna sunt românii, nu maghiarii, că ei ar avea motive să se considere „ai nimănui” în materie de drepturi, ţinând cont de uitarea de care sunt înconjuraţi la nivelul Guvernului, Parlamentului, partidelor politice. Cât despre faptul că dl. Kulcsár se consideră cetăţean de rangul doi, asta e o problemă care-l priveşte absolut direct şi personal. Şi pe care prefectul de Covasna n-ar fi reuşit s-o rezolve fiind prezent la serviciu în după-amiaza respectivă şi primindu-i personal petiţia prin care manifestanţii cereau autonomia Ţinutului Secuiesc.

Dincolo de isteria autonomistă proprie ajunului de 15 martie, pe care o putem înţelege, se ridică, totuşi, o problemă cu adevărat importantă: negocierile pe sub masă între liderii maghiari şi cei ai PSD, vizând perpetuarea lui Victor Ponta la Guvernare şi a lui Borbely László în libertate. Aceste negocieri n-au nimic de-a face cu democraţia parlamentară şi nici nu sunt pilde de bună guvernare româno-maghiară. Dimpotrivă, ele arată până unde poate merge asocierea de interese transpartinice şi transetnice, care n-au nimic comun cu interesul naţional, ca să nu mai vorbesc de interesul românilor din HarCov, ignoraţi de toate guvernele şi de toţi premierii României în schimbul „favorurilor” liderilor UDMR.

Aşa încât, strigătul din titlu se adresează premierului Ponta, la cabinetul căruia se adună reclamaţiile împotriva prefectului român care „nimiceşte drepturile comunităţii maghiare”. Nu le nimiceşte nimeni drepturile şi libertăţile şi nu-i consideră nimeni cetăţeni de rangul doi. Singurii care se străduiesc în acest sens sunt chiar ei, liderii maghiari, care nu înţeleg că Secuimea nu poate exista ca Ţinut autonom în inima României.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
asa zisu_popescu dan, 13 martie 2015
Romani! Pastrati-va calcul si faceti o vizita la casa parinteasca a bunicului vostru :)
pitagora, 13 martie 2015
Romani ! Pastrativa calmul,nu va enervati,nu raspundeti provocarilor,lasati pe fiecare sa face spuma la gura cat pofteste ca cu asta se hraneste. Numai asa isi vor da seama cat de ridicoli sunt citeste integral
Florin, 13 martie 2015
PCM nu se refera si la liderii orasului? Care lipsesc de 25 de ani si de la alte activitati?
stelian, 13 martie 2015
Cel mai "tare" premier pe care Romania l-a avut in toata perioada ei, VVP! Personaj de o nerusinare cosmica, cea mai mare caricatura voievodala pe care tarisoara a cunoscut-o! Nu e de mirare ca si citeste integral
vasile, 13 martie 2015
Sarbu nu mai e demult seful Pro Tv
Victor, 13 martie 2015
Prefectura,nemultumire,Cucu,Ghita,stres,maini si picioare legate...... Da senatorul, unde-i senatorul ?! Da deputatul, unde-i deputatul ?! Vrem sa fim celebri, luati de-aici ! Al dracului votul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.