EDITORIAL. La împărţeala din USL, Covasna a devenit liberal şi conservator
Dumitru Manolăchescu
Niciodată, nimeni n-a luat în serios din punct de vedere electoral judeţul Covasna. Nici măcar marele partid naţionalist România Mare, reprezentat în judeţul nostru de ciurucuri. Periodic, în preajma alegerilor, televiziuni de tot felul subordonate politic devin profund interesate de prestaţia antiromânească a UDMR, de reaua-credinţă a partidului aflat la guvernare faţă de aceiaşi români năpăstuiţi, pe ecrane se înghesuie lideri de opinie creaţi ad-hoc în laboratoarele Antenelor sau Realităţii TV, alungaţi în Spania de ungurii mâncători de români pe pâine dimineaţa, la prânz şi seara. Atunci se derulează clipele de glorie ale unor anonimi care încearcă să-şi construiască un viitor politic în studiourile televiziunilor. Celebrii moderatori de la Antene cască gura, plâng pe umărul românilor minoritari în propria lor ţară şi anunţă că Uniunea Social-Liberală va pune punct acestei situaţii nenorocite.
Nu-i mai crede nimeni, sau aproape nimeni, dar manipularea crează nişte aşteptări din partea naivilor. Care se străduiesc, de pildă, să dezlege misterul împărţirii electorale a judeţelor între partidele care formează USL. De ce, adică, a renunţat PSD la Covasna şi Harghita? Bravo PNL, partid curajos, care a preluat speranţele românilor din cele două judeţe şi care va lupta din toate puterile, împreună cu Partidul Conservator, vajnic apărător al românismului din Secuime... Şi-uite-aşa azi, aşa mâine, aşa poimâine, legenda-i gata, nu mai aşteaptă decât românul timid şi naiv pregătit s-o înghită pe nerăsuflate, sătul de indiferenţa şi promisiunile neonorate ale celorlalţi.
Nu m-am născut ieri şi nu mai cred demult în niciun fel de promisiuni electorale. Niciun partid românesc n-a renunţat la serviciile UDMR, la coabitarea cu această formaţiune politică atunci când s-a aflat la guvernare. N-aş zice că relaţia cronică cu UDMR a adus deservicii României. Dimpotrivă, au fost suficiente momente în care participarea maghiarilor la luarea deciziilor politice a fost foarte bine primită de partenerii noştri europeni. Numai că, iată, în politică totul se plăteşte mai devreme sau mai târziu, drept pentru care PDL va plăti nu doar cedările succesive în faţa unor pretenţii nejustificate ale UDMR, ci şi brambureala şi lipsa de hotărâre în luarea unor măsuri dure din punct de vedere economic, dezavuate de liderii maghiari din motive etnice sau populist-electorale – reorganizarea administrativ-teritorială şi reforma în sănătate sunt doar două exemple în acest sens. Aşa că „scorul” politic al partidului de guvernământ în Covasna va fi unul minor – lucru care nu va mira pe nimeni, nici măcar pe liderii PDL.
Bine-bine, asta e clar, dar de ce-a renunţat PSD la cele două judeţe? De ce nu s-a bătut Ponta cu Antonescu pentru judeţul Covasna? Păi de ce să se bată?! Covasna şi Harghita sunt două judeţe cu mari probleme şi mici realizări, iar Ponta a fost bucuros să le cedeze naivilor din PNL şi PC. În acest fel, statistic vorbind, Alianţa de Centru Dreapta are 19 judeţe în care candidaţii PNL şi PC vor concura de pe poziţii de forţă cu adversarii din PDL, iar PSD 22... Adică pe-aproape, liberalii n-au de ce să fie supăraţi! Că nici unii, nici alţii n-au nicio şansă în faţa UDMR în alegerile locale sau parlamentare – asta-i altă poveste, important pentru toţi este să participe, să se bată între ei pe ecranele TV, nu să câştige!
Orgoliile politice locale funcţionează, aşa că ACD va considera că a obţinut o mare victorie. Pesediştii se vor lamenta neconvingător, bucurându-se în sinea lor că au scăpat de responsabilităţi şi bătăi de cap – chiar şi lor, nişte etern optimişti, le este greu să-şi închipuie că vor mai avea norocul să le aleagă calculatorul un deputat şi în 2012. Oricum, va fi interesant de văzut cum va decurge campania electorală de anul viitor în noua formulă.