ACTUALITATE 14 septembrie 2011

EDITORIAL. Fan club George Scripcaru în Sf. Gheorghe?

de Covasna Media | 111 vizualizări
Recunosc cinstit că sunt fan George Scripcaru. Nu pentru că primarul Braşovului e vicepreşedinte PDL, ci pentru că e un primar care tace şi face. Şi pentru că-i moldovean. Îmi place de nu mai pot când vin gospodarii moldoveni să le dea lecţii celor din Ardeal.

Dumitru Manolăchescu

Recunosc cinstit că sunt fan George Scripcaru. Nu pentru că primarul Braşovului e vicepreşedinte PDL, ci pentru că e un primar care tace şi face. Şi pentru că-i moldovean. Îmi place de nu mai pot când vin gospodarii moldoveni să le dea lecţii celor din Ardeal. E o treabă pe care n-o vezi prea des. Şi-apoi, am nişte prieteni prin Braşov, ardeleni pur sânge, care blestemă cu convingere, în gura mare, partidul de guvernământ dar recunosc, în şoaptă, că tot pe moldoveanul Scripcaru îl vor vota şi la anul... Ceea ce înseamnă că electoratul românesc (la maghiari e mai complicat...) revine, încet-încet, la o normalitate pe care o cam pierduse (dacă a avut-o vreodată...), anume aceea de a despărţi primarii de partidul din care fac parte. Greu, foarte greu, dar posibil şi cu bune urmări pe termen lung.

Aşa încât nu mă miră că dl. Gheorghe Iliescu, patronul unei discoteci din Sf. Gheorghe, vrea să candideze la funcţia de primar în Sf. Gheorghe luându-l ca model pe primarul Braşovului. Din câte mi-am dat eu seama, şi actualul primar, Antal Arpad, îl are ca model de primar pe George Scripcaru. Numai că... geaba dorinţa dacă nema puterinţa (în traducere liberă: degeaba te chinui, dacă n-ai cu ce). Altfel spus, n-ajunge să vrei ceva, trebuie să-ţi apropii şi mijloacele prin care să faci ce ţi-ai propus. Aici primarul nostru e blocat de multe lucruri, printre care cele cuantificabile etnic se află la loc de cinste. Poate că maniera etnicistă de a gospodări un oraş îi aduce primarului Antal voturile unei bune părţi a locuitorilor oraşului, dar cu siguranţă nu este o soluţie pentru dezvoltarea urbei, cu tot ce înseamnă asta: modernizare, urbanism, construcţii de locuinţe, investiţii, locuri de muncă, curăţenie şi, de ce nu, armonie interetnică.

Revenind la dl. Gh. Iliescu şi candidatura dumisale, întrebarea pe care cei mai mulţi şi-o pun este: de ce? Nimeni nu-i atât de naiv încât să creadă că un etnic român, fie el şi autoproclamat independent, va primi suficiente voturi ca să fie ales primar în Sf. Gheorghe. Probabil că scopul real al posibilei candidaturi iliesciene este lansarea în bătălia politică judeţeană, cu o eventuală prezenţă pe o listă de consilieri locali care să-i permită candidatului participarea la luarea unor decizii de interes local. Oricum, dacă va candida, dl. Iliescu îi va avea ca adversari deja anunţaţi pe actualul primar, susţinut de UDMR, pe liberalul Mădălin Guruianu, susţinut şi de PSD (fără convingere, dar cu sponsori...) şi, probabil, pe candidatul PCM. Asta dacă nu cumva până la anul (prin toamnă, dacă alegerile vor fi comasate) vor mai fi şi alţii atraşi de dulcele gust al puterii locale.

Deocamdată atât despre candidatura irelevantă a d­-lui Gh. Iliescu. Va mai fi timp să analizăm cine, cum, de ce şi în ce fel candidează la primăria Sf. Gheorghe. Cum spuneam, e bine şi chiar indicat să ai un model când te lansezi într-o astfel de bătălie, dar important e să reuşeşti să-ţi motivezi alegătorii, să devii credibil şi, dacă-mi daţi voie, să nu faci naveta la Braşov chiar dacă eşti fan George Scripcaru şi ai un Club în Sf. Gheorghe...

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
duracel, 14 septembrie 2011
In fata PC-ului Eugene :))))))))))
eugen, 14 septembrie 2011
Cei care mai glumeau pe seama moldovenilor, si-au dat seama ca de fapt, sant in marea lor majoritate fani Scripcaru. Nu va inteleg in schimb , domnule D.M (senior) de unde tot trageti concluzia ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.