ACTUALITATE 28 ianuarie 2022

eCovasna: Consiliul Județean vrea să renunțe la hârtii

de Iulia Drăghici - Taraș | 976 vizualizări

Consiliul Județean Covasna vrea să acceseze fonduri europene pentru a implementa un program de digitalizare a instituției. Vicepreședintele Jakab István-Barna spune că se dorește achiziționarea unui software, care să ajute instituția să lucreze pe documente în format digital, fără să mai fie nevoie de imprimarea acestora pe hârtie. 

Acum, cu această pandemie am văzut că procesul de digitalizare este de neoprit și chiar avem nevoie de digitalizare. Și atunci am zis că dacă un proces este de neoprit, atunci cel mai bine ar fi dacă ne folosim și stăm și noi în fruntea procesului de digitalizare. Consiliul Județean Covasna am zis că ar fi cel mai bine să fie promotorul acestui lucru. (...) Acum vrem să aplicăm la un program european, să obținem fonduri pentru a cumpăra un software prin care fluxul documentelor în Consiliul Județean Covasna să fie în mod digital. Practic nu vom mai printa hârtii sau documente, ci vor exista numai digital, le vom arhiva digital, le vom semna cu semnăturile electronice”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean. 

În același context, el a punctat că cele mai mari costuri vor fi la achiziționarea software-ului, „care va funcționa și în interiorul Consiliului Județean Covasna, dar și cetățenii vor putea comunica cu Consiliul prin acest software. Asta înseamnă că dacă cineva vrea să depună o cerere pentru autorizare de construire, poate să o facă prin acest sistem. Iar noi, la fel, vom putea răspunde cetățeanului prin acest sistem și totul se poate întâmpla digital, nu mai trebuie să vină nimeni, să stea la coadă și simplificăm procedurile”, a mai explicat Jakab István-Barna în cadrul ședinței ordinare de joi, în care s-a votat acordul de a depune acest proiect pentru a se încerca obținerea fondurilor necesare.  

Dacă va fi finanțat, proiectul prevede și o serie de decontări, ca de pildă pentru semnăturile electronice achiziționate deja și pentru strategia de dezvoltare a județului. 

Chiar este un proiect benefic și este un proiect țintit spre viitor, de care spunem noi că avem nevoie”, a mai spus vicepreședintele CJ. 

Referatul de aprobare al hotărârii adoptate joi arată că „valoarea totală eligibilă a proiectului „eCovasna” este de 3.536.639,50 lei, inclusiv TVA, din care finanțare nerambursabilă este de 3.465.906,71 lei, iar contribuția proprie a Județului Covasna  este de 70.732,79 lei”. 

Cu acest proiect, Județul Covasna ar urma să participe la Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, Axa prioritară 2 Administrație publică și sistem judiciar accesibile și transparente, Obiectivul Specific 2.1. Introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică locală ce optimizează procesele orientate către beneficiari în concordanță cu Strategia de Consolidare a Administrației Publice.

Sursa foto: Facebook/ Jakab Istvan Barna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.