ACTUALITATE 27 septembrie 2019

E oficial: polițiștii covăsneni vor fi dotați cu dispozitive audio-video!

de Iulia Drăghici - Taraș | 1192 vizualizări

Dacă inițial se vorbea de 9.480 de lei, suma aprobată a sărit acum la 15.000 de lei 

Polițiștii de la ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna vor fi dotați cu dispozitive de înregistrare audio-video de tip „BodyCam”. Potrivit hotărârii Consiliului Județean, aprobată în unanimitate în ședința joi, 26 septembrie, vor fi achiziționate 12 camere audio-video. 

Fără prea multe comentarii și discuții, consilierii județeni au aprobat joi în unanimitate proiectul „privind propunerea de aprobare a cooperării Județului Covasna prin Consiliul Judeţean Covasna cu Inspectoratul de Poliție Județean Covasna, în vederea realizării proiectului «Dotarea cu camere audio-video de tip BodyCam a personalului cu atribuții de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna»”.    

Dacă în proiectul prezentat prima dată luna trecută se arăta că suma estimativă se ridică la 9.480 de lei fără TVA, acum s-au refăcut calculele, pentru că hotărârea adoptată joi arată că „valoarea estimativă maximă a prezentului acord este de 15.000 lei fără TVA, reprezentând contravaloarea a 12 camere audio-video de tip BodyCam împreună cu accesoriile aferente acestora”. 

După ce va achiziționa camerele, CJ va transmite dreptul de folosință a acestora către Inspectoratul de Poliție Județean Covasna în scopul propus.

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor a punctat în repetate rânduri că proiectul este unul important pentru siguranța cetățeanului, din punct de vedere al comportamentului polițiștilor în relația cu cetățenii și pentru capacitatea poliției de a răspunde cât mai prompt la intervențiile în care este solicitată.

Hotărârea a ajuns prima dată pe masa consilierilor județeni în ședința din 30 august. Decizia s-a amânat atunci, iar votul final s-a dat abia în 26 septembrie. 

O serie de modificări solicitate luna trecută de către împuternicitul inspector – șef al IPJ Covasna, comisarul șef Marius Daniel Ivașcu, i-a determinat pe aleșii județeni să propună suspendarea proiectului și reluarea dezbaterii în ședința din 6 septembrie. În luarea sa de cuvânt de atunci, acesta a propus ca predarea echipamentelor de la CJ către IPJ să se facă utilizând varianta contractului de comodat. O altă cerință a fost legată de legislația sub incidența căreia vor fi folosite camerele. Totodată, acesta a menționat și că este necesară și achiziționarea de dispozitive de stocare a imaginilor preluate cu dispozitivele de înregistrare. 

Inițiativa de a dota polițiștii cu astfel de dispozitive a venit de la IPJ Covasna, în martie, când s-a adresat Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) printr-o adresă care conținea propunerea de dotare cu camere audio-video de tip BodyCam a personalului cu atribuții de ordine publică pentru activitățile de patrulare și intervenție la evenimente ale poliției.

Acesta ar urma să fie un proiect pilot, iar dacă se vor dovedi utile, autoritățile au precizat vor mai achiziționa pe parcurs astfel de dispozitive de înregistrat. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.