ACTUALITATE 11 octombrie 2016

După „Drumul mătăsii”, geograful Karda Zoltan lansează volumul despre expediţia pe Nil

de Agerpres | 1182 vizualizări

Geograful Karda Zoltan din Sfântu Gheorghe îşi va lansa, miercuri, cel de-al doilea volum de călătorii, scris în urma unei expediţii solitare efectuate în urmă cu trei ani pe Valea Nilului, ce a avut ca scop reconstituirea traseului parcurs de exploratorul Samuel Baker în urmă cu aproape 150 de ani.

„Este vorba despre jurnalul expediţiei din 2013, când am parcurs Valea Nilului de la vărsarea în Marea Mediterană până la izvoarele cele mai sudice, din Burundi. Această carte conţine, de fapt, o descriere a situaţiei din 2013 a acelor ţări, precum şi aproximativ 350 de fotografii făcute de mine, respectiv o descriere a societăţilor şi civilizaţiilor din Valea Nilului. (...) Este a doua mea carte, prima a fost jurnalul expediţiei 'Drumul mătăsii' şi pot să vă spun că este mai reuşită decât prima, pentru că am încercat să fotografiez pe Valea Nilului exact acele elemente culturale şi sociale care sunt importante pentru un european care călătoreşte în zonele acelea”, a declarat Karda Zoltan.

În 2013, Karda Zoltan a parcurs peste 11.000 de kilometri prin opt ţări de pe continentul african, un continent pe care îl consideră „interesant, dar greu de înţeles pentru un european”. Traseul a fost parţial identic cu cel realizat în perioada 1861-1864 de către Sir Samuel Baker şi Flora Sass, soţia marelui explorator englez care provine dintr-o familie de secui din Sfântu Gheorghe.

În anul 2010, Karda Zoltan a făcut o expediţie în India pe urmele orientalistului Korosi Csoma Sandor, creatorul primul dicţionar englez-tibetan, care s-a născut în judeţul Covasna şi a plecat în urmă cu două secole în Asia pentru a căuta originile poporului maghiar.

În 2012, Karda a străbătut 25.000 de kilometri pe „Drumul mătăsii”, propunându-şi să ajungă în cele mai înfloritoare oraşe orientale din timpul Evului Mediu pe acest drum ce lega pe vremuri Asia şi Europa, dorind să aducă, în acest fel, un omagiu strămoşilor săi, comercianţi armeni, care au parcurs şi ei acest drum.

Doi ani mai târziu a mers în mai multe ţări din Orient pe urmele hanului mongol Timur Lenk, stră-strănepotul lui Genghis Han, unul dintre cele mai terifiante personaje istorice.

Karda Zoltan, în vârstă de aproape 40 de ani, spune că îi plac călătoriile pentru că îi oferă posibilitatea să descopere locuri şi oameni de tot felul, dar să se descopere şi pe sine însuşi.

„Pentru mine nu e un scop în viaţă să am o casă de sute de mii de euro sau o maşină de lux. Eu consider că aceste călătorii sunt mai importante pentru mine şi pentru viitorul familiei mele, pentru că văd şi aflu o mulţime de lucruri interesante. (...) Nu ai nevoie de mulţi bani. Credeam că secretul unei călătorii prin lume este o avere impresionantă. Nu e aşa, mi-am dat seama pe măsură ce călătoresc că îmi sunt necesare tot mai puţine lucruri. Tot ce iau cu mine încape într-un singur rucsac. (...) Pot spune cu certitudine că în aceste călătorii prin lume am învăţat mai mult decât din orice curs”, a mai spus Karda Zoltan.

 

Teme articol: lansare carte dumul matasi
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.