ACTUALITATE 2 februarie 2019

DSVSA Covasna: „Nu se pune problema uciderii preventive a porcilor din zona Örkő!”

de Iulia Drăghici - Taraș | 2608 vizualizări

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna îndeamnă populația la calm, în contextul confirmării oficiale a prezenței pestei porcine africane pe teritoriul județului. Specialiștii spun totodată că acest fapt nu vine cu uciderea preventivă a porcilor. Dintr-un comunicat transmis sâmbătă dimineața reiese cel mai probabil că boala a fost descoperită într-o gospodărie din cartierul Örkő al municipiului Sfântu Gheorghe.

Având in vedere unele „voci"  dorim să subliniem că nu se dorește crearea de panică!!! În momentul de față situația este sub control și momentan nu se pune problema uciderii preventive a porcilor din zona Örkő!”, a transmis sâmbătă dimineața, printr-o informare de presă, directorul DSVSA Covasna, Siko Barabasi Sandor.

Prezența virusul pestei porcine africane (PPA) a fost confirmată vineri, 1 februarie a.c., la două cadavre de porcine depistate într-o groapă de gunoi situate la marginea municipiului Sfântu Gheorghe, potrivit comunicatului inițial. Reprezentanții IPJ Covasna au depistat proprietarul gospodăriei din care au provenit cadavrele.

„În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.

Gospodăria afectată a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport. De asemenea s-a procedat la dezinfecția exploatației și l-a ecarisarea cadavrelor.

Din investigațiile preliminare, animalele afectate au fost crescute în gospodăria respectivă timp de aproape un an, fiind furajate de cele mai multe ori cu resturi alimentare, provenite inclusiv din tomberoane și platforme de gunoi. Porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare.

Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie. Investigaţiile vor continua şi în zilele următoare”, arată comunicatul de presă transmis de DSVSA vineri noaptea.

Măsuri pentru evitarea răspândirii bolii

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor din județul Covasna s-a întrunit în ședință extraordinară și a adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

DSVSA Covasna reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine, că orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare. Aruncarea cadavrele de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancționată inclusiv penal.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

„DSVSA Covasna, solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii”, subliniază veterinarii covăsneni.

Sursă foto: Sat Luciu, județul Ialomița / Vlad Chirea / Libertatea. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.