ACTUALITATE 16 mai 2016

DSVSA Covasna anunţă pericolul a două boli grave în rândul animalelor

de Iulia Drăghici - Taraș | 1092 vizualizări

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna anunţă planurile de măsuri pentru cele două boli care ameninţă graniţele României: dermatoza nodulară contagioasă a bovinelor şi pesta porcină africană.

În 11 mai a.c., Centrul local pentru combaterea bolilor din judeţul Covasna s-a întrunit în şedinţă şi, prin Ordinul prefectului, au fost aprobate planurile de măsuri pentru cele două boli.

„Orice suspiciune de boală apărută la bovine (prin apariția de cruste și negi extinse pe pielea a mai multor animale) sau la porcine (erupții cutanate de culoare violacee și sângerare masivă) se anunță imediat la telefon nr. 0722 700 699”, a transmis directorul DSVSA Covasna, Sikó Barabási Sándor, printr-un comunicat de presă.

Documentul trimis de autorităţi mai informează: „Până la apariția suspiciunii sau confirmării bolii pe teritoriul României se recomandă măsuri pe care să le respecte fermierii: anunțarea imediată a oricărui caz de animale suspecte de boală; anunțarea imediată a oricărui cadavru de mistreț găsit; cadavrele sau organele de la animalele domestic sau sălbatice vor fi transportate la laborator numai de către personal sanitar veterinar instruit în acest sens, în condiții maxime de biosecuritate; evitarea comerțului de animale indiferent de specie, din și în direcție țărilor afectate, fără acordul scris al DSVSA; evitarea mişcării neavizate a animalelor între ferme şi, în special, introducerea de animale noi cu status epidemiologic necunoscut; evitarea contactului direct sau apropierea de animalele fermierilor din vecinătate; evitarea schimburilor de autovehicule, maşini, echipament, furaje şi aşternut între ferme; evitarea mişcării necontrolate a muncitorilor între ferme sau în zone ale fermei, în care nu trebuie să aibă acces; evitarea vizitatorilor în ferme sau vehicule străine – oameni, animale de companie, echipamente şi vehicule; evitarea contaminării prin intermediul animalelor din mediul sălbatic, păsările sălbatice şi vermina (insecte, rozătoare etc); evitarea consumului, de către animalele scoase la păşunat, a apei din râuri şi bălţi; evitarea scoaterii la păşunat a animalelor împreună cu animale din exploataţii necunoscute; evitarea târgurilor de animale neavizate de autorităţile veterinare”.

Dermatoza nodulară se transmite şi oamenilor

Sikó Barabási Sándor a declarat pentru Agerpres că pesta porcină africană nu reprezintă un risc pentru sănătatea omului, în schimb virusul dermatozei nodulare se poate transmite şi oamenilor. Aceasta se vehiculează prin intermediul insectelor hematofage, cum ar fi căpuşe sau ţânţari.

„Dermatoza nodulară contagioasă a bovinelor este o boală infecțioasă specifică bovinelor şi bubalinelor, caracterizată prin febră, erupție cutanată. Virusul dermatozei nodulare contagioase nu produce boala la ovine şi caprine. Importanța economică a bolii rezidă în pierderile economice importante pe care le produce prin scăderea capacității productive a bovinelor adulte afectate, prin mortalitatea tineretului bovin infectat, avorturi şi malformații fetale, cheltuieli cu imunizarea animalelor receptive, restricții comerciale, reducerea prețului de valorificare economică a animalelor din speciile receptive si a produselor provenite de la acestea. Boala se difuzează extrem de rapid. Astfel, dacă pe data de 17 aprilie 2016 au existat în Bulgaria 31 gospodării afectate, pe 10 mai 2016 numărul creștea la 55, iar pe 13 mai 2016 la 77 gospodării. În urma bolii au fost ucise și neutralizate mii de bovine. Zonele infectate până acum în Bulgaria sunt: Hasskovo, Stara Zagora, Plovdiv, Blagoevgrad, Kyustendil, Smolian si Pernik. Tendința de difuzare este către Macedonia, Serbia și România”, notează DSVSA.

Pesta porcină africană la 70 de kilometri de graniţa nordică a României

Şi despre pesta porcină africană, autorităţile ne spun că „este o boală virotică cu o difuzibilitate extrem de mare care afectează porcinele domestice și mistreții. Originară din Africa, boala este prezentă și în Ucraina și țările baltice. În 2007-2008, când a apărut în Georgia, țara a rămas fără nici un porc și nici un mistreț în mai puțin de un an. Dacă în noiembrie boala era la 150 km de granița cu Ucraina (în zona Odesa), din data de 12 mai 2016 aceasta este la doar 70 km în zona de graniță nordică, zona vecină cu județele Iaşi, Suceava, Botoşani, Maramureş, Satu Mare. Mistreții bolnavi reprezintă una din sursele principale de răspândire a virusului. De aceea toți mistreții găsiți morți, precum și toți mistreții vânați, trebuie să fie examinaţi de către Laboratorul sanitar veterinar”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.